sosy - 72734 przepisów (strona:3584/4849)

Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 206

mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią.   Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki

Weekendy w domu i ogrodzie
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 222

kolację, czy obiad, warto wziąć jedną porcje na dwoje (nawet głodomorom wystarczy, a i niejeden pasibrzuch się naje). Sałatki, poza tym co ustaliliśmy, czyli idealnym doborem składników, mają przepyszny sos winegret, którego składu do końca nie udało mi się rozszyfrować, a nie będę się kompromitować zgadując. Jak tak czytałem przed opublikowaniem ten teks, sam siebie niemal spoliczkowałem, że zapomniałem nadmienić

BaRepas
Szybki obiad 356

warzywa na talerz i posyp posiekaną szalotką i kozim serem. * Jeśli jesteś typowym mięsożercom do takiego szybkiego obiadu możesz dodać kawałek rybki lub indyka. * Możesz podać go również z sosem (np. czosnkowym) * Pamiętaj, żeby zawsze używać warzyw sezonowych i tych, które najbardziej ci smakują. Bardzo ważny jest również wybór różnych kolorów (nie dość, że warzywa różnego koloru mają inny smak

Wielki apetyt
Pieczone jabłka nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z rodzynkami i migdałami 179

naszego wiejskiego dzikiego drzewka. I choć bardzo lubię o poranku zerwać sobie takie surowe, skąpane w rosie, zimne jabłuszko to dziś na deser, dla odmiany, owoce pieczone, nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z migdałami i rodzynkami. Świetna sprawa na szybką i słodką przekąskę :) Przepis: 6 jabłek 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła garść cynamonu garść rodzynek garść migdałów Jabłka myjemy

upichcona
Zupa warzywna na mięsie gulaszowym 161

zapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze smakuje

upichcona
Zupa Salsa - rozgrzewająca i aromatyczna 152

pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię, po kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania. Śmietanę oraz kaszę jaglaną możemy wrzucić do gara z zupą lub podawać bezpośrednio na talerz - jak kto lubi :) Smacznego

upichcona
Wstęp do kuchni gruzińskiej 164

słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki z ostrym kaukaskim sosem tkemali

upichcona
Łosoś w sosie śmietanowym z czarnym makaronem 283

przepis na szybki rodzinny obiad lub gdy mamy najzwyczajniej mało czasu na wykombinowanie eleganckiej potrawy dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili ;) Delikatność łososia w zestawieniu z kremowym i aromatycznym sosem sprawia, że ten sycący posiłek po prostu rozpływa się w ustach :) Potrzebować będziemy: - 250g łososia surowego - 200g łososia wędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego w sklepach to można śmiało

upichcona
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 255

mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed

upichcona
Domowe lody rabarbarowe bez maszyny 182

rabarbaru, 50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie), 2 żółtka, 5 łyżek brązowego cukru. Do przybrania: jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe. Przygotowanie: Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut. Mleko zagotować ze śmietaną

SzczyptaSmaQ
SOCZYSTE STEKI SOJOWE 262

albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos powstały w trakcie przygotowywania steków na patelni. Mam nadzieję, że zdjęcia przekonują Was do wypróbowania TAKICH kotletów sojowych, a po kolejne przepisy zapraszam... jeszcze dziś wieczorem :) Na koniec przypominam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mamut z orzechami 203

tycznej, typu Mamut - o mięsistych, płaskich, szerokich strąkach dorastających nawet do 20 cm długości. Strąki tej fasoli można przygotowywać podobnie jak szparagi, np.  ze świeżymi ziołami , czy z sosem holenderskim. Ja swojego Mamuta zblanszowałem i upiekłem z masłem i drobno siekanymi orzechami włoski. Składniki (dla 2 osób): 12-14 strąków fasoli typu Mamut kilka cienkich plastrów masła 10 orzechów

W SMAK
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 262

był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 275

obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn.  Na placuszku rozsmarowujemy nasz sos pomidorowy.  Układamy plaster rzepy.  Dodajemy cebulę.  Przekładamy kolejnym placuszkiem. Kontynuujemy czynności.  Gotowe placuszki możemy ewentualnie doprawić pieprzem i solą

Czarnawisienka
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 242

jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt