Dziś postaram się Was skusić na tosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy – sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki1 jajko4 kromki chleba tostowego3 łyżki mleka1 łyżka masła (do smażenia)szczypta soliszczypta cynamonuszczypta cukruDodatkowopestki granatu1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich2 łyżki jogurtu naturalnego
Pink Envelopezupę mleczną. Kaszę mannę bardzo lubię i dziś przygotowałam szybki deser z nią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie
Pink EnvelopeSkoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składnikiok. 300 g makaronu tagliatelle250 g mrożonych krewetek Black Tiger1 szklanka
Pink EnvelopeChrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, maczane w sosie karmelowym – moje pierwsze churros. Przysmak hiszpański, który fantastycznie smakuje na ciepło posypany cukrem pudrem. Razem z pączkamu na tłusty czwartek wpasuje się idealnie. Inspirowałam się przepisem z blogu Call me cupcakes. Składniki 100 g masła 250 ml wody 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka
Pink Envelopechwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła. Gotowy makaron wykładamy od razu na talerze, posypujemy parmezanem, dekorujemy świeżymi ziołami, chipsem z szynki parmeńskiej i główkami szparagów. Gotowe
Mango Papajaczerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Apetyczna babeczkamąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy. 6. Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać. 7. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno). 8. Usmażone mięso
Kto ugości moich gości?kaparami , pasta jajeczna z tuńczykiem i żółtym serem , pasta jajeczna z tuńczykiem . Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym - przepis: Składniki: 4 jajka "M" puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duży lub 2 mniejsze ogórki kiszone pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu opcjonalnie - ulubione kiełki Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym - jak zrobić? Jajka
Moje Qulinariapomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia. Co jakiś czas polewać żeberka sosem. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać je do żeberek. Smacznego
O kuchni z uczuciemmalin - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2łyżki cukru Wykonanie: Do małego garnuszka wrzucamy maliny zasypujemy je cukrem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, po przestygnieciu dodajemy jogurt i mamy gotowy sos ;] Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Tanio szybko zdrowominuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Smacznego
paapilotkaawsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami. Smacznego
VioletoweKucharzeniedodać mielone mięso z łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem
W Mojej Kuchni Lubięzrumienić na oliwie. Zalać winem. Dodać gorczycę, musztardę, liść laurowy. Dusić pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone na ćwiartki szalotki. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o połowę (czyli jeszcze ok. godzinę). Dopiero wtedy doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać masło i wymieszać wszystko
Kulinarne Inspiracje