Dziś o kilku drobiazgach, które ułatwiają życie w kuchni. Łyżka to chyba obowiązkowa pozycja w każdej kuchni. Podawanie dzięki niej mięsa z sosem czy sałatek jest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części. Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają
Gotowanie i blogowanieoraz połówkę awokado. Ugotowane jajko delikatnie wyciągamy z woreczka i wkładamy do awokado. Białko nacinamy i pozwalamy żółtku wypłynąć. Jogurt mieszamy z pociętą natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy jajko i awokado
Gotowanie i blogowanielodówki na 2-3 godziny by porządnie się skleiło. Schab możemy kroić na plasterki jako wędlinę lub kroić w grubsze plasterki i podawać jako pieczeń z ciepłym sosem borówkowym. Konfiturę z borówek należy podgrzać w rondelku lub na małej patelni i polać nią mięso. *Na każdy 1kg mięsa przypada 90 minut pieczenia. Po połowie czasu z każdej strony
Gotowanie i blogowaniedrobną kostkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W misce mieszamy makaron z pocięta szynką i mozzarellą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy przez 45 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniepietruszki i doprawiamy pieprzem. Sałatę myjemy, tniemy w paski, pomidorki kroimy na cztery części a awokado w kostkę. Na talerzu układamy sałatę, pomidorki, awokado i kawałki łososia. Całość polewamy sosem jogurtowym
Gotowanie i blogowanieKrewetki w olbrzymiej panierce z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego to idealna przekąska na imprezę. Mąka tempura jest idealna do tego zadania, bo bardzo mocno rośnie smażona na głębokim tłuszczu. Składniki: 10 krewetek 4 łyżki mąki tempura 3 lodowatej wody 1 kostka lodu olej do smażenia sól, słodka papryka Krewetki rozmrażamy (mam mrożone i oczyszczone), posypujemy papryką słodką. Mąkę mieszamy
Gotowanie i blogowanietarce, szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę i doprawiamy natką, solą i pieprzem. Na spód tarty układamy starty ser i szynkę, całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym. Tartę wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190*C i pieczemy przez 30 minut. Różowy talerz Arv, ręcznik kuchenny w różową kratkę oraz formę na tartę możecie kupić
Gotowanie i blogowaniekiełbaski i wkładamy je ostrożnie na olej. Smażymy na złoto. Usmażone wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, smażymy kolejną porcję. Usmażone kiełbaski nadziewamy na patyczki i układamy razem z sosem pomidorowym
Gotowanie i blogowanieUsmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się
Gotowanie i blogowaniejednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja
Kraina Miodem Płynącazagotować wode zagotować z solą, włożyc makaron spaghetti i gotować z 7 minut na "al dente", wylac na durszlak i przelać zimną wodą nałożyć porcję makaronu i podać z sosem - danie jest syte, smaczne, szybkie do przygotowania....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwszystkim nie zawiera zbędnych dodatków. Oczywiście pod warunkiem, że zrobimy je z niesiarkowanych wiórków kokosowych. Mleko kokosowe z powodzeniem dodaję do kawy, naleśników, wypieków, owsianki, płatków ryżowych, zup i sosów. Ja już przywykłam do jego smaku. Mąż i córka nie do końca, ale oni mleko krowie mogą spożywać, dlatego regularnie zaopatruję ich w świeże mleko pasteryzowane i mikrofiltrowane. Przepis
Kuchenne zapiski Edytyzdrowotnych. Składniki sałatki: (2-3 osoby) 1/2 opakowania mieszkanki sałat 1/2 zielonego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce Miodowy sos winegret 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Posypka
Moja Delicjamąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 szklanki wody 2 szklanki polenty 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek oliwa aromatyzowana czosnkiem sól pieprz ziołowy olej Przygotowanie: Cebulę
Taste Therapyzbyt wcześnie i są lekko miękkie , to bez problemu można proces pieczenia powtórzyć , tylko z krótszym czasem . Polecam , doskonale smakują podane do potraw z czerwonej fasoli lub z sosami – dipami . Smacznego Post Domowe nachosy – przepis pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży