Delikatny drób z wyrazistym akcentem Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg sera żółtego wędzonego 4 plastry salami sos piri-piri do panierowania: 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Roladki drobiowe z salami
czarrna od kuchnikońcu mojej listy kulinarnych preferencji. Paweł co prawda od wielu lat stara się mnie "ucywilizować" przygotowując wszelkiego rodzaju sałatki i surówki lub przemycając warzywa do różnych potraw, ale oprócz sosu tzatziki i pierożków samosa (sambousa), które bardzo lubię na niewiele się to zdało. Co więcej, zdarza się nam, że co innego je na obiad Paweł, który lubi np. kalafiora
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczywie - czy też tostach. Pasują do sałatek ze świeżych warzyw, ziemniaków i potraw z grilla. Jeśli do oleju dodamy sok z cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka
Di gotujelecz do skutku łączymy z resztą składników. Doprawiamy solą, której radzę nie żałować oraz pieprzem. Placki smażymy na oleju rzepakowym a następnie odsączcie je na ręczniku papierowym. Do przygotowania sosu potrzeba nam: 100 ml jogurtu naturalnego 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Paprykę siekamy
Kuba Gotujezazwyczaj w niewielkiej ilości wody, bez tłuszczu) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę Bakłażana wypłukać i dodać do pozostałych warzyw Na końcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie (polecam al dente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem
pyszne zdrowościDziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco! Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive. Scroll down for recipe in English Placuszki kalafiorowe z peperonatą (3-4 porcje
karmelowypieczone ziemniaczki z tymiankiem-mniam.... Składniki: 1,2 kg ładnych żeberek ok. 2 szklanki Coca-Coli marynata: 1-2 łyżki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami
Swojskie jedzonkowrzucamy blanszowany bób i groszek, podlewamy winem, dusimy ok. 3 minuty, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, dekorujemy listkami rukoli, możemy posypać świeżo startym parmezanem. The post Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjesteś mężczyzną! Ja nie jadam hamburgerów w restauracjach typu fast food czy innych z jednego i oczywistego powodu - przez okropne bułki. :( Na drugim miejscu stawiam równie ohydne, gotowe sosy w plastikowych butelkach bleeee ... :( Gdyby jeszcze bliżej przyjrzeć się samym bułkom - tym gotowym, dostępnym również w marketach, można paść i nie wstać więcej ... Lista ohydności wymieniona na opakowaniu
Garniec Magalieminucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając. Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem
Qchnia po prostusmaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki
Blondynka Gotujedoprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać wodę i gotować przez ok. 15 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać śmietanę, koperek i pietruszkę, doprowadzić do wrzenia i podawać
Mama Gotujepiekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody. A dodatkowo co jakiś czas łyżką polewać po wierzchu wytworzonym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Mięso w sosie kokosowym z mini kukurydzami czyli propozycja dania lekko ostrego, w stylu meksykańskim. Mleko kokosowe jest wyczuwalne, ale nie dominuje całości dania. Dodatkowo niweluje nadmierną ostrość papryczek i idealnie komponuje się smakowo z mini kolbami kukurydzy. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sałatką z sałaty lodowej lub marchewką w sezamie
Mohiella