Bigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku. Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki
królestwo garówpodwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu
Niespełnione zdolności kulinarneWiosna za pasem, czas na lekkie dania. Zapraszam na wiosenne, zielone przekąski, czyli warzywne sajgonki - spring rollsy. Lekkie, przyjemne i smaczne. Do tego zielony, lekko pikantny sos i będziemy się czuli od razu lżejsi o kilka kilogramów. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcurry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować ich wyjściowy kształt. Posypujemy z wierzchu pozostałą przyprawą curry, posiekaną pietruszką. I jemy od razu. Zamiast frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone cebule 150-200g 1 ząbek czosnku
Karo in the KitchenPyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso wyciągnąć
Tradycyjna Kuchniatylko różyczek. Składniki 250 g makaron Farfale 1 brokuł papryczka chili 1/2szt 3 ząbki czosnku 3 szt anchois 2 łyżki parmezanu startego oliwa … Czytaj dalej Makaron z sosem brokułowym
czarrna od kuchnipół małej kapusty pekińskiej 1 ogórek 2 pomidory 40 dkg fileta z kurczaka przyprawa kebab-gyros przyprawa uniwersalna, pieprz, papryka słodka olej lub … Czytaj dalej Tortilla drobiowa z sosem czosnkowym
czarrna od kuchniCzasem jest tak, że nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnych obiadów i stanie przy garach przez kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem
wegetalerześledziowa Sałatka śledziowa Składniki : 4-5 ziemniaki średniej wielkości 4 płaty śledzia z zalewy solnej 2-3 jajka Sól oraz pieprz 1 łyżeczka suszonego koperku 5-6 ogórków kiszonych Sos: 1,5 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczki musztardy (użyłem sarepskiej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Sprawdzone przepisy kulinarnesamym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą programu była wyborna polędwiczka wieprzowa na purée z selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu
Food Squaregryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami brownie z batatów i daktyli (vegan
More food, love and dreamsłyżki koperku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkowałam, cebulę pokroiłam w kostkę, a marchewkę obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach. Resztę składników (oprócz koperku) wymieszałam w miseczce i powstałym sosem zalałam kapustę z marchewką i cebulą. Dokładnie wymieszałam, misce przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na na kilka godzin, można też na całą noc wstawić do lodówki. Ja po kilku godzinach
Blondynka Gotujemąki z pszenicy durum lub każdej innej, ja zamówiłam na Frisco.pl mąkę uniwersalną, Szymanowską 7 g świeżych drożdży łyżeczka cukru około 100 ml wody oliwa z oliwek Sos i dodatki najlepsze byłyby pomidory San Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie pieprz czarny
Z Kuchni Do Kuchnipewnością miałabym już wątpliwości, jak ja to zrobiłam i bez zapisania w zeszycie, przepis przepadłby bezpowrotnie. W zeszycie znalazł się więc przepis na placuszki ziemniaczano-brokułowe z ostrym sosem pomidorowym z harrisą, omlet ryżowy z niczego, papryki faszerowane warzywami i kaszą pęczak, kotlety z cieciorki i pieczonej marchewki, hummus z zielonego groszku, a także receptury znane z bloga: dip czosnkowy
Chilli Czosnek i Oliwatradycyjne już się przejadły. Zapraszam :) Składniki : około 400 g makaronu Bartolini kolorowe świderki 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pęczek szczypiorku sól,pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu FolWark 1 łyżeczka musztardy chrzanowej Roleski kawałek pora Wykonanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Sama słodycz i szczypta chili