sosy - 72734 przepisów (strona:3366/4849)

Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 272

lemonki, posolić do smaku (ok. ½ łyżeczki lub więcej wedle uznania) , wymieszać delikatnie widelcem, tak żeby awokado rozpłynęło się do konsystencji kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą

Jem więc Jestem
Papryka chili - naturalny spalacz tłuszczu 182

niewielką jej ilość . Istnieje wiele odmian ostrych papryczek, ale na większość mówi się po prostu "chili". Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza. Bardzo chętnie używana do dań mięsnych, sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, bo podkreśla smak słodyczy. Suszona jest składnikiem curry. Należy pamietać, że ostrość chili, a także na moment, w którym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 313

mieszamy ze sobą majonez, serek, musztardę, drobno posiekany koperek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło. Post Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka winogronowa z porem i serem pleśniowym 148

łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić na połówki, por drobno posiekać, ser pokroić w kosteczkę. Dodać paprykę. Wymieszać składniki dressingu. Polać sałatkę tak przygotowanym sosem

Magiczne Życie Marty
Bułeczki na parze z perliczką 208

Dzisiaj przepis na szybko. Na noworoczne lenistwo i na kaca. Ostrawy, o konkretnym smaku. I fajnie zapełniający żołądek. Idealny również jako przekąska na sylwestrową zabawę. Do

slodkokwasnapl
Sałatka z tuńczyka 529

garnka włożyć jajka, zalać wodą, gotować na twardo.  Obrać jajka ze skorupek, pokroić w kostkę.  Szczypiorek umyć, pokroić.  Do miski wyłożyć ostudzony ryż, tuńczyka z sosem własnym , jajka i odlaną z zalewy kukurydzę.  Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. (function

Kuchnia Danusi
Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym 167

międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły). Pod koniec duszenia wsypać majeranek. (Jeśli istnieje taka potrzeba - doprawić do smaku.) Podawać polane sosem

Di gotuje
Menu na Sylwestra. Opcja nr 2 dla tych co lubią pojeść! 203

Kaczka z żurawiną! Pyszna przystawka!  Makaron włoski z krewetkami z sosem pomidorowym! Roladki z kurczaka! Pieczona szynka z rozmarynem, na zimno lub ciepło! Sałatka z grzankami i jajkiem! Sałatka z selerem naciowym! DRINKI Kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu

SMYKWKUCHNI
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 139

Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem

Podróż w kulinaria
Królik pieczony w winie 188

stopni C. ok. 1 godz. i 40 minut - po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Przed upływem ostatniego kwadransa warto zdjąć pokrywę z naczynia. Podawać gorący i polany delikatnie sosem z pieczenia i np. z surówką. W dzieciństwie uwielbiam królika pieczonego przez Mamę w prodiżu. W pewnym momencie ktoś mi obrzydził to mięso, wmawiając mi, że jem baraninę (tej nadal

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort rocher 215

czekoladowego W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Polewać tort. Smacznego

Kubki smaku
placki z kurczaka wersja I 396

jajka ;  2 łyżki mąki pszennej,  1 łyżka maki ziemnaczanej ;  2 łyżki gęstej śmietany,  1 łyzka jogurtu gęstego- typu greckiego ,  sól ,pieprz, oregano, pietruszka, sos sojowy . Pierś ( najlepiej dzień wcześniej natrzeć przyprawami i namoczyć w mleku lub w  jogurcie, jest dzięki temu krucha i delikatna), pieczarki, papryke i cebule pocięłam w kostkę, ser starłam pozostałe

Kubki smaku
Golonka w piwie wg M. Gessler 179

końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem i miodem i zalewamy golonkę. Pieczemy w 210 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły. Golonkę co jakiś czas podlewamy sosem. Smacznego

Kubki smaku
Tarta z kurczakiem i warzywami 215

mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i zdrowo. Zapraszam… Stopień trudności - proste choć na pewno nie szybkie danie. Skala smaku 10/10 - najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche.  300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty

Kubki smaku
Naleśniki z farszem mielonym 146

zawsze mi wychodziły jakieś człekokształtne ale znalazłam sposób na wylewanie ciasta, tzn. wazówką na środek patelni wylewam ciasto i robię tzw. ósemki Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj sos czosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego

Kubki smaku