sosy - 72734 przepisów (strona:3361/4849)

Piersi kurze w czerwonym curry 192

pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny. Wlać mleko kokosowe i sos rybny oraz suszone chilli. Wymieszać i gotować 2 minuty, Wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową . Na koniec dodać kilka listków bazylii i posiekaną kolendrę

Kuchnia Pokoleń
Klasyczne brownie i ... wielki bałagan 217

przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut.  Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego !  * post sponsorowany

kolorowotorcikowo
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 204

grzałka górna i dolna, 2 półka) i zapiekać pod przykryciem przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać startą mozzarellą. Podawać gorące, polane np. sosem pomidorowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże lub 6 średnich papryk. Czas zapiekania może się nieznacznie różnić. Zależy on od wielkości papryk, właściwości piekarnika

Gospodyni Miejska
Tagine z kurczakiem i gruszkami 231

minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania i życzę smacznego

Wyprawy kulinarne
Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem 195

tych, które wcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków

FitKot
wołowina pieczona w plastrach z cebulą 202

Wołowina jest mięsem z którego sos wychodzi według mnie najsmaczniejszy z najładniejszą barwą

Ugotujmy Coś
deser bananowo-pomarańczowy 152

Deser szybki z wykonaniu z pomarańczą i bananami polane sosem toffee

Ugotujmy Coś
Kaczka na risotto z zielonej soczewicy 231

czasie wyjmujemy piersi z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Piersi kroimy w plastry i układamy na soczewicy z tego przepisu , obok układamy opcjonalnie brokuły. Całość możemy polać sosem balsamico

Piekielna Kuchnia Pati
Pudding z nasion chia (z nutą czekolady) 197

Opcjonalnie - co jakiś czas można przemieszać.) Gdy będzie już gotowy - dodać stopioną czekoladę i przełożyć w mniejsze pucharki/miseczki. (Ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach.) Udekorować wg uznania. (Można podawać z sosem czekoladowym, konfiturą, bakaliami, czy np. ulubionymi owocami.)  (*) Jeśli chcemy dodać stopioną czekoladę przed wstawieniem puddingu do lodówki - należy użyć mniejsze ilości nasion chia. Czekolada dodatkowo zagęści nasz deser

Di gotuje
Sałatka z kuskusu z serem feta 361

każdy plaster na cztery). Kukurydzę oraz fetę odsączyć z zalewy. Przestudzony kuskus wymieszać z warzywami i serem.  Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem, musztardą i wasabi. Tak przygotowany sos dodać do kuskusu. Doprawić do smaku. Można podawać do obiadu lub jako samodzielne danie :) Smacznego

Tagebuch po polsku
Pampuchy z jagodami 188

obwiązany gazą. Jak już woda się będzie gotowała to rozłożyć pampuchy na gazie i przykryć dużą miską. Gotować 5 minut, następnie zdjąć z gazy i podawać gorące, polane dowolnym sosem owocowym i owocami. Ja mam jagody, ponieważ je uwielbiam i przez cały rok mają podobny smak. Jeśli macie parowar do gotowania na parze to byłoby super. Można rozłożyć bułeczki

Kuchnia Pokoleń
Zapiekana jaglanka czyli kolejna porcja nowości 154

jaglana. Jest bardzo zdrowa,nie zawiera glutenu, ale jest też bardzo uniwersalna.  Można ją dodawać praktyczne do wszystkiego:  do deserów; jogurtów i owoców; zapiekanek czy mięs i sosów. Ostatnio zaczęłam poszukiwać śniadaniowych inspiracji, w końcu ile można jeść to samo. Dzisiejszą śniadaniową inspiracją stała się Pam .  Acha i jeszcze jedna uwaga: aby dobrze przygotować kaszę trzeba

Bon appetit mon amie
Frittata z tuńczykiem 175

każdą porę dnia.   Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti na 1 porcję 3 jajka 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki ser żółty startego    4 łyżki oliwy z oliwek 1 szczypta soli do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku pomidorki koktajlowe   Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy według

Bon appetit mon amie
Tarta z tuńczykiem 165

kolejny pomysł na tuńczyka. Wygląda trochę jak taka mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem

Bon appetit mon amie
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 179

także w paski.  Ziarenka prażymy na suchej patelni.  Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy grubo startym parmezanem. uwaga: Radzę kupić trochę droższe pomidory suszone np. Ponti, ponieważ różną się znacznie smakiem od tych tańszych, nie takiego "rdzawego" maja posmaku

Bon appetit mon amie