stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu i pomidorów, układamy w naczyniu na sosie pomidorowym, oprószamy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika
Słodki KompromisPasta z bobu z mocną nutą koperkową U mnie w domu nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była kultura jedzenia bobu. Gdy oglądałem youtuberów, którzy rzucają się na
Blendmannasionami słonecznika. Smacznego! Penne w kremowym sosie porcja dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu penne sos: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki jaglanej 30 g ricotty 1/2 łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować(...)Wlewać mleko i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 5 min. Dodać ricottę, natkę pietruszki, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać trochę mąki i ponownie zagotować. Warzywa: Bób gotować w osolonej wodzie około 7 min. Odcedzić. Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać
Jaglusiaporcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać ze skórki. Odstawić. Filet umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć
Zabawa smakiemBób, młoda kapusta, wczesne ziemniaki - to za te warzywa kochamy lato. Dziś nie mogłam się zdecydować, na które z nich mam największą ochotę (wszystkie są tak pyszne i świeże!!!). Postanowiłam więc wykorzystać je wszystkie do wykonania wyśmienitej potrawki. Połączyłam je kremowym sosem na bazie gęstego mleczka owsianego z dodatkiem świeżego koperku i młodego czosnku. Wszystkie warzywne smaki lata(...)marchewka daje zdrowego kopa. Polecam! Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-) Składniki na 4 porcje: 1/4 główki młodej kapusty, 5 młodych średniej wielkości ziemniaków, 1 szklanka bobu, 1 cebula, 6 pomidorków koktajlowych, sos koperkowo - czosnkowy: 1 szklanka gęstego mleczka owsianego (proporcje na domowe mleko - 1/4 szklanki płatków owsianych + 3/4 szklanki wody), 4 łyżki posiekanego koperku, 4 ząbki czosnku. 1 łyżeczka
Jeść, by żyć w zdrowiudania z bobem :) Składniki: 0,5 kg bobu 3-4 jajka 3 pomidory rukola po główce czerwonej i białej cebuli papryka (u mnie pomarańczowa) miodowy sos vinegret (przepis znajdziecie ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Kiedy woda się zagotuje solimy bób. Odcedzamy kiedy będzie miękki i po przestudzeniu, obieramy ze skórki. Cebulę kroimy
ChilliJemyżurku Składniki - 1 kość wędzona z schabu - 2 skrzydełka - kawałek selera - 1 marchew mała - 1 pietruszka mała - 3 ziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka zalać wodą dodać(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek
W królestwie smaków Beatyzimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów 100 g kiełbasy typu chorizo 125 g mozzarelli 2 łyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka(...)czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać pomidory Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć, mieszając od czasu do czasu, tak długo aż sos odparuje i zgęstnieje. Przestudzić. Do miski z bobem dodać pomidory. Na patelnię dodać nieco oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodać do farszu. Dodać kolendrę i koperek, doprawić solą pieprzem
Stare Garyodmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier pomidorowy(...)mały słoiczek – 200 gram śmietana 18 % – pół szklanki – 100 ml mąka zwykła do zagęszczenia sosu – 1 łyżeczka cebula – 1 sztuka świeża bazylia – kilka listków olej do smażenia cukier – 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ubić. Bób również ugotować. Po przestygnięciu bób dać do blendera, dodać jajko i zblendować na gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę
kuchniabellissima.wordpress.combobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób i fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany i obrany bób oraz pokrojoną fasolkę. Chwilę
MarciochaKucharzyczerwonego4 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka musztardy Dijonziarnka gorczycysól pieprzpęczek kolendryopcjonalniepomidorchiliprzygotowanieUgotować bób - do wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany bób obrać i przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek posiekać , do słoiczka wlać ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać. Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną
Stare Garysałatka dla miłośników bobu :) Słodko-kwaśna nuta nadaje jej bardzo ciekawy smak SKŁADNIKI 1/2 kg bobu1 mała czerwona paprykapęczek szczypiorkuSos:ząbek czosnku3 łyżki miodułyżka sosu sojowego3 łyżki wytrawnego białego winasól, pieprzPRZYGOTOWANIE Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin.Paprykę kroimy w dużą kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy sos : miód
Moje Kuchenne Rewelacjedrugie śniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka(...)masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś 2 kawałki. Do przybrania: ugotowany i wyłuskany bób, agrest, zioła (w moim przepisie listki nasturcji, koperek), jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką), Przygotowanie: Sos: W rondlu rozgrzać masło, dodać agrest, łyżkę wody i listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito
SzczyptaSmaQsłodyczami, zdecydowanie nie. Tak się jakoś złożyło, a że mamy sezon także na inne owoce i warzywa to tym razem postawiłam na bób.Jeżeli lubicie, to z pewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem(...)garnka, dodać 3 łyżki śmietanki 30% i wymieszać. Dodać resztę śmietany i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać koperek, obrany bób i delikatnie przemieszać. Gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli sos nie jest gęsty, można dodać (przez sitko) łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub pszennej. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów