sklepach i na straganach. Robienie zakupow o tej porze to prawdziwa przyjemnosc, bo wszedzie pelno owocow i mlodych warzyw. Wlasciwie bardziej owocow niz warzyw, bo dostanie mlodej kalarepy czy bobu to marzenie nie do spelnienia.Na te rarytasy poczekam jeszcze pare dni az znajde sie w Polsce.Poniewaz jak juz wspomnialam owocow u mnie dostatek to tez dzisiejsza propozycja jest bardzo owocowa(...)zachwycaja. Za to dobrze schlodzony melon galia ze swym zielonkawym miaszem wspaniale sie komponuje z czerwienia rownie zimnego arbuza. Oba owoce bardzo rzeskie, prawdziwie wakacyjne. Calosci zas dopelnia sos z jogurtu naturalnego z dodatkiem kwasnej galaretki. Wspanialy deser na upalne dni.skladniki dla 2 osob:1 melon galiaarbuz - ilosc dowolna1 jogurt naturalny1 lyzeczka soku cytrynowego1 lyzka cukru1 lyzka galaretki truskawkowejMelon
Przysmaki Karolkisos odkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)może być z puszki ) olej do smażenia s os: 6 łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać olej i smażyć tofu
Jaglusiazamiast bobu sałatka? Tym razem bez niego, ale jeśli macie ochotę na sałatkę z bobem to polecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney (u nas z mango) duża garść orzechów nerkowca mała garść sezamu sos sojowy (kilka kropli) ćwiartka sałaty lodowej mały pęczek listków botwiny mały pęczek listków rukoli Mięso
les mirabellesnajciekawszą recenzję, w którym do wygrania jest kolacja w zwycięskiej restauracji. Na wysokim miejscu w moim rankingu znalazł się Słony , którego maczanka iberyjska - pampuch, z karkówką z chorizo, sosem musztardowym aioli aż prosi się o dokładkę. Ale nie dlatego, że mało, tylko dlatego że uwodzi podniebienie. Ma się ochotę na więcej i więcej... świetny pomysł, świetnie przyrządzony, w lokalu(...)policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky. Warto wspomnieć o restauracji u Rysia , która
królestwo garówszkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem do zup i różnego rodzaju sosów. Serki topione dostępne są w opakowaniach 100 g oraz w miniczteropaku 4 x 25 g. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI SERKIEM IDEALNYM? Oczywiście. Serek o wyjątkowo kremowej konsystencji, delikatnym(...)zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło: http://www.msm-monki.pl/Nasze,produkty/Sery_typu_szwajcarskiego/Aldamer/4,28,0 *** SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk 4 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 20 nasion bobu (po 5 na pieczarkę
ClauditteMissCookingmaśle ze szczyptą soli. Jajka ubijamy trzepaczką do zwiększenia objętości, dodajmy cząstki sera, bób, pieczarki oraz posiekaną natkę botwinki. Doprawiamy do smaku- głównie pieprzem. Przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy ponownie w temp 190⁰C przez 30 minut. Tarta smakuje obłędnie z dodatkiem domowego sosu czosnkowego
Kuchnia w czekoladziełatwiejszym do strawienia. Zawiera praktyczny indeks, żeby nie przegapić przepisów na dodatki i sosy, które podawane są przy jakimś konkretnym daniu a mogą nam służyć w innych kombinacjach. Fajne jest też to, że wiele przepisów można dowolnie modyfikować, gdy zmieniają się sezonowe owoce zamieniając szparagi na bób czy cukinie, gdy szparagów już nie ma „Ziarno” jest też piękne
Ugotowane pozamiataneOd jakiegoś czasu mamy ziołowy ogródek na balkonie (to temat na inny wpis, który pojawi się na pewno na naszym fanpage, możliwe, że też na blogu
slodkokwasnaplkonsystencji, jest miękki i słodkawy, trochę jak suszona śliwka połączona z sosem sojowym ;) tak bym to subiektywnie określiła. Możecie się zatem spodziewać kolejnych przepisów z tym wynalazkiem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki dowolnej sałaty 10 - 12 pomidorków koktajlowych 2/3 szklanki gotowanego obranego bobu 8 kiszonych rzodkiewek 5 ząbków czarnego czosnku 3 łyżki soku z cytryny
Quinoa Raz!Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy sosem z oliwy i octu, przyprawiamy i mieszamy
e-PrzepisyKulinarneduszonych warzyw. Jego kremowa konsystencja doskonale pasuje do mięs duszonych w sosie czy pieczeni. Dobrze zrobione puree ziemniaczane to nie są zwykłe tłuczone ziemniaki. Purée najczęściej robi się z ziemniaków, ale inne warzywa też doskonale się do tego nadają. Można zrobić puree z marchewki , selera, bobu czy kalafiora albo dodać trochę jakiegoś warzywa do ziemniaków dla zmiany smaku i koloru
Smaczna PyzaDzisiaj na obiad miała być fasolka szparagowa w roli głównej. Co do tego? Oczywiście ziemniaczki z koperkiem. Żeby było kolorowo - marchewka. Oraz bób proszący się już o zjedzenie. Fajnie, trzeba wszystko umyć, włożyć do garnków i gotuje się samo. A tu Dziecię wyskakuje z hasłem: "A ja bym chciała kluuuskiiiii!". Hm, pomyślała Matka, kluski do fasolki? Przecież miały być ziemniaczki(...)zmniejszyć ogień i gotować kilka minutek (uważać, żeby się nie rozgotowały, co dzisiaj prawie udało mi się zrobić biegając między kuchnią a dzieciakami). Ok, kluski mamy ale co z sosem?? To był jeden z moich dylematów NA POCZĄTKU. Jak się okazało, wszystko jest takie proste... :) Oto nasz sos do klusek, ulubiony przez moje Dziecię (a to coś znaczy, wierzcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElimonki gałka muszkatołowa sól biały pieprz pistacje Wykonanie: Bób ugotować w posolonej i lekko posłodzonej wodzie 10-15 minut, a następnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać ze skórki. Wsypać do miski i połączyć z pokrojonymi jajkami ,pistacjami i odsączonymi kaparami. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku, doprawić solą, białym pieprzem, sokiem
Anioły w kuchniSkładniki: 150 g zielonej fasolki 150 g fasolki Mamut (lub groszku cukrowego, bobu, fasolki szparagowej) 200 g groszku (waga przed łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól
Chilli Czosnek i Oliwadymką. Groszek i bób zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Bób obrać ze skórki i wraz groszkiem dodać do szparagów. Do warzyw dodać serek Philadelphia i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i bazylią, dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. Dodać makaron i wymieszać, aby połączył się z sosem i warzywami. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanie