sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:586/794)

Żeberka po amerykańsku na grilla i nie tylko. 176

Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, wymieszać. Wlać wino, wywar i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Musi powstać gęsta papka. Następnie wszystko zmiksować za pomocą thermomixu lub malaksera. Przygotowanie żeberek – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Następnie obtoczyć je w marynacie. Jeśli Wam trochę zostanie to możecie ją zostawić na sos do pizzy

Kuchnia Pokoleń
Chłopski garnek 177

papryki dokładamy koncentrat pomidorowy i ponownie przesmażamy minutkę . Całą zawartość przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami , a patelnię powtórnie flambirujemy i przelewamy do garnka . Dodajemy fasolę i dolewamy tyle wody ,żeby składniki zostały przykryte .Doprawiamy cukrem , solą i gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu około 3 godzin . Co jakiś czas warto zamieszać . Danie jest gotowe jak sos samoczynnie lekko się

Ogrodnik w podróży
Makaron z mięsem mielonym z patelni 174

makaronie z sosem bolońskim, bo z tym daniem kojarzy mi się ten makaron. Plus jest taki, że całość do wykonania na jednej patelni w mniej niż godzinę:) około 800g – 1 kg mielonej łopatki wieprzowej około 300 g makaronu np świderki 2 średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy

Smaki Na Talerzu
Domowa Pizza Peperoni 201

Ciasto z tego przepisu 10 plasterków salami  15 dag sera żółtego tartego  1 papryczka jalapeno ( ja użyłam konserwowej) 2 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego  sól i pieprz do smaku  Dodatkowo : kasza manna lub bułka do posypania blaszki  olej rzepakowy  PRZYGOTOWANIE: Ciasto na pizzę robimy według przepisu, przekładamy na posmarowaną olejem(...)kaszą manną blachę.   Ciasto smarujemy koncentratem , posupujemy solą i pieprzem , serem tartym .  Kładziemy składniki.  Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach .  Podajemy z ulubionym sosem i np.  świeżą rukolą

Gotowanie Patki
Kreteńskie dakos 284

łyżek pulpy pomidorowej. Ser pokrusz na drobne kawałeczki i ułóż na pomidorach. Posyp suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnych pieprzem. Udekoruj kaparami, czarnymi oliwkami lub ewentualnie świeżymi ziołami. Na koniec polej oliwą (na Krecie leją jej dużo) i podawaj.  ➤ Wskazówka : Nie wyrzucaj soku, który wyciekł z przetartych pomidorów. Możesz wykorzystać go do przygotowania gazpacho , zupy, sosu, smoothie, czy Krwawej

Chilli Czosnek i Oliwa
kurczak w sosie słodko-kwaśnym 179

Sos który powstał na potrzebę wykorzystania produktów które zostały w lodówce. Jest szybki do zrobienia. Boczku można dać mniej ponieważ ma on dać jedynie aromat wędzonki. 1 pojedyncza pierś z kurczaka ok 250  g boczku wędzonego 1 mała cebula 140 g kukurydzy po odsączeniu 10 listków świeżej bazylii papryka ostra, sól, pieprz pasata pomidorowa około szklanka pół papryki czerwonej

cukrem pudrem posypane
śledź ze smażoną cebulą 226

pomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę,  całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Płuczemy f ilety śledziowe. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos

Miód i pieprz
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 227

słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego  liście laurowe ziele

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, pieczone w sosie pomidorowym. 203

pieczone w sosie pomidorowym.Pyszne mięciutki wprost rozpływa się w ustach . Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 5 ładnych pojedynczych piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 2 duże kulki mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka  przyprawy węgierskiej PLENUS   1 gałązka: rozmarynu, tymianku, bazylii 0,5 l domowego przecieru pomidorowego Wykonanie: Piersi

Sama słodycz i szczypta chili
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 240

puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych

Trzeci talerz
Spaghetti bolognese 167

passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano

R'n'G Kitchen
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem 471

oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół. składniki  dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g  sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki

Miód i pieprz
Penne z mięsem mielonym i groszkiem 190

słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos.  W osolonej wodzie

Kuchenne aromaty
Placki po węgiersku 194

wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili  1/3 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej

Gosia gotuje
Pizza z warzywami 255

pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.  Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.  Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano.  Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą.  Następnie wyłożyć warzywa.  Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut(...)czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego  i z powrotem wsunąć do piekarnika   do rozpuszczenia się sera.  Podawać pizze z dowolnymi sosami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Pełnoziarniste spaghetti z klopsikami z indyka 188

oliwek 1 cebula drobno posiekana 3 zmiażdżone ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa z indyka 50 g bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 żółtko jajka 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki drobno posiekanej natki (jeśli ktoś nie lubi może być bazylia) 50 g startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina cukru PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy połowę(...)oregano. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy klopsiki wielkości wiśni.  Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i zrumieniamy klopsiki ze wszystkich stron.  wlewamy passatę i 200 ml wody, doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (i ewentualnie cukrem). W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 286

Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest

W kuchni wieczorem
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 225

koncentratem pomidorowym , rozrobionym w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i pieprzu . Przykrywamy szczelnie pokrywką i dusimy , na średnim ogniu ,do czasu ,aż kapusta na wierzchu garnka, będzie miękka ( około godziny ). Następnie dolewamy śmietankę i zagęszczamy mąką , ostrożnie mieszając , dookoła gołąbków , tak ,żeby ich nie porozrywać ( wystarczy, energicznie poobracać garnkiem i też jest ok ) do uzyskania lubianej konsystencji sosu

Ogrodnik w podróży
Wołowe ragu z makaronem 338

takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku – nie warto skracać tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto zrobić z podwójnej porcji i część zamrozić, by w każdej chwili móc sobie(...)plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól

Poezja smaku
Makaron w sosie pomidorowym z pieczarkami i boczkiem 222

daniu. Gorąco polecam takie kulinarne eksperymenty. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu – użyłam dużych świdrów Cavatappi 250g pieczarek – użyłam brunatnych 100g plasterków wędzonego boczku szklanka passaty pomidorowej 100ml śmietanki kremówki 100ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka oleju sól i pieprz do smaku szczypta cukru łyżka siekanej natki pietruszki tarty(...)passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy około 10-15 minut.   W międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed końcem gotowania odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu – może się przydać do lekkiego rozrzedzenia sosu. Makaron odcedzamy

Smaczna Strona
Słodki dżem z pomidorów z nutą pomarańczy i cynamonu 155

Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej ½ pomarańczy Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko ok. 15 min. Sos pomidorowo pomarańczowy wylać

Gotujemy i jemy
przetwory - pomidory z bazylią 176

Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.  Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako

Gotowanie z pasją
przetwory - pomidory z bazylią 187

Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.  Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako

Gotowanie z pasją
Golonka z indyka duszona w warzywach 214

ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 4 golonki z indyka (około 1,800 kg) sól, pieprz słodka papryka w proszku kurkuma 6 cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 276

też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy, czy dodacie również pestki z chili. Jeśli pindżur będą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy

Mieszam w Garnku
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 345

dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy  1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki

Apetyt na Zielone
Papryka faszerowana 167

przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka :  1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki   Przygotowanie   Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem. Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części. Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu

R'n'G Kitchen
32 rozgrzewające dania na jesień 1806

rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka makaronowa z klopsikami 340

mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam w naczyniu razem z makaronem. Córeczka była zachwycona:) składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego kubka) 75 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego ser grana padano

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania