4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 251wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować(...)smaczniejsze od wszystkiego innego, a goście nawet nie zauważą, że nie ma w nich majonezu! W przeszłych postach możecie poczytać o właściwościach jogurtu naturalnego . Samo zdrowie! Składniki: Dip pomidorowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta chili szczypta soli kilka listków bazylii lub pół łyżeczki bazylii suszonej łyżeczka soku z cytryny Dip ziołowy: duża łyżka serka
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes 168posmakuje fanom klasycznych smaków. Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo chili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też trochę papryki, ale zamiast niej świetnie sprawdzą się pieczarki albo czerwona fasola. Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem to wspaniała propozycja dla wegetarian(...)Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, składniki: 4 upieczone w piekarniku ziemniaki, ok. 300 g mięsa mielonego, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego , 1/2 - 1/3 szklanki wody przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub papryka, oregano, opcjonalnie 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, kilka łyżek startego sera Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, przygotowanie: Upieczone
Lekcje w kuchni
Castellane w pomidorach z kiełbasą 145nieoczekiwanego się wydarzy. Polecamy. W przepisie użyliśmy mieszanki ziół od Rafex Składniki 300 g makaronu castellane 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka zielonej czubrycy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy. Kiełbasę obieramy z osłonki(...)rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę, dodajemy cebulę, razem chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy passatą wymieszaną z czubrycą. Całość dusimy 15 min, lekko odparowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie łączymy ze sobą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowa 388czymś świadczy :) Składniki: 30 dkg pieczarek 30 dkg szynki 0,5 kg makaronu (kolanka) 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 pomysł na zapiekankę makaronową puszka śmietanki 12 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego oregano ok 20 dkg sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki pokroić w drobna kostkę i podsmażyć z cebulą na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zagotować ok 1 l wody, pomysł(...)połączyć z wodą, śmietanką i koncentratem. Zagotować , pogotować kilka minut. Do blaszki wyłożonej papierem wsypać makaron, szynkę i paprykę pokrojone w kosteczkę i usmażone pieczarki, przemieszać. Całość zalać sosem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec ok 30 min do zmięknięcia makaronu. Wyjąć i posypać wierzch starkowanym serem, posypać jeszcze szczyptą oregano i wstawić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 197wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami i opr ó szonymi natk ą pietruszki. Na sam koniec wołowinę polewamy niesamowicie aromatycznym i wyrazistym w smaku sosem, który wspaniale podkreśli smak dania. Smacznego! **** Il manzo alla borgognona (boeuf à la Bourguignon) è un piatto tradizionale della cucina francese, regionale della zona Borgogna(...)wołowiny 150 g boczku 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki m ą ki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru wołowego 3 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 listki laurowe s ó l, pieprz oliwa z oliwek Pieczarki
La grande e la piccola cuoca
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 528różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej. Biber salçası - gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli(...)Składniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwy tyle, żeby przykryła dno garnka 2 papryczki chilli 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Chilli Czosnek i Oliwa
DANIE JEDNOGARNKOWE Z PIECZARKAMI 163WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8
JejKuchnia
Spaghetti ze szpinakiem 275Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella 60-70 dkg szynki wieprzowej 1 czerwona cebula 2 papryki 1/2 cukinii 4 pomidory 100 g świeżego szpinaku 200 g
czarrna od kuchni
Farfalle z domowym pesto z pomidorami koktajlowymi 225Natka pietruszki to będzie nasz główny składnik, który ma ogromne właściwości odżywcze. Otóż pietruszka wzmacnia wzrok, cerę ale również przyczynia się do poprawy nieświeżego oddechu. Ponadto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GULASZ CZERWONY WEGETARIAŃSKI 210mięsa. Moja wersja vege jest wspaniała. Delikatny smak dzięki czerwonej soczewicy podsycony papryczką chilli. Wspaniały!! Idealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już nie ma co pisać, czas na degustację. Smacznego ☺️☺️☺️☺️ Składniki(...)małego selera 1 biała cebula 1 por ( biała część) 2 ząbki czosnku 4 pomidory papryka czerwona olej do smażenia 1 łyżka koncentratu pomidorowego opcjonalnie łyżka śmietany pół papryczki chili sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę
pieprzny smaczek
Pomidorowe naleśniki z serkiem i wędzonym łososiem 178szybskie w przygotowaniu. Ostatnio gościły u nas na pomidorowo z pysznym kremowym serkiem i zdrowym lososiem. Składniki (4 porcje) -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. mleka -200ml passaty pomidorowej -0,5 szkl. oleju -2 jajka -szczypta soli -1/2 lyżeczki oregano -150 g serka śmietankowego do smarowania -150 g wędzonego łososia Przygotowanie W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka(...)soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników. Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch układać wędzonego łososia. Zwijać w ruloniki. Podawać polane ulubionym sosem (u mnie serowy roquefort). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 404,9 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 19,7g Węglowodany: 30,8g Smacznego
Zielona Kuchnia
Sałatka meksykańska. 498czosnku opakowanie nachos Sałatka meksykańska sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski. Pomidory kroimy w kostkę i układamy(...)pomidory wykładamy przestudzone mięso i pieczarki. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach, posypujemy nim sałatkę. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując nimi sałatkę
Pani domowa
Ketchup z cukinii bez cukru :) 221zamian dodałam słodkie marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki(...)obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki 250 g cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mój miał 210 g) 1 papryczka chilli 4 łyżki oleju (u mnie 2 oleju kokosowego i 2 oleju palmowego) 5 łyżek octu jabłkowego 2 liście laurowe przyprawy: sól
Zdrowie na języku :P
Leczo z cukinią i wołowiną 230momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem(...)bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie
Wędrówki po kuchni
FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ 239cycąco. Polecam :) Tikka Masala - brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.Grillowany lub smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło. SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 łyżka curry EVITA 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA 1 łyżeczka(...)łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki EVITA Gulasz 1 papryka np. Żółta 1 cukinia 1 marchewka 200 ml mleczka kokosowego 250 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 pęczek kolendry lub pietruszki Dodatkowo 2 łyżki oleju kokosowego 2 torebki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach
Gotowanie Patki