niego znajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm przyprawa do karkówki 1 opakowanie 1 duża cebula ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki olej do smażenia masło i mąka do zasmażki 6 łyżek przecieru pomidorowego Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą
Oka w rosole czyli KaFka gotujepuszka brzoskwiń 3 cebule 100 keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej, oregano, sól, pieprz, mąka do panierowania ryby Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz. Ceulę i brzoskwinie pokroić w kostkę. Soku z brzoskwiń nie wylewać przyda nam się do sosu. Patelnię po smażeniu ryby delikatnie oczyścić ręcznikiem papierowym
Pieguskowa Kuchniapół, a paprykę w paski. 2. Następnie przygotowujemy pomidorową salsę. 2. Ser halloumi odsączamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. 3. Oscypki kroimy na 3 równe części. 4. Oba sery podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu z obu stron, do zrumienia. 5. Tortille smarujemy porcją sosu, układamy sałatę, pokrojone warzywa oraz podsmażony ser. Całość zwijamy
Bez Cebulipodsmażamy, mieszając by się nie przypaliła. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, smażymy 1 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i posiekaną bazylię. Gotujemy pod przykryciem przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na makaronie, zalewamy całość sosem, posypujemy startym serem. Zapiekamy 25 min w temperaturze
R'n'G Kitchendziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp. Są ketchupy pikantne, łagodne, z różnymi dodatkami ziołowymi. Jest w czym wybierać, ale....wielkim atutem domowego ketchupu jest to, że możemy go dowolnie modyfikować, nie zawiera zbędnych, niepotrzebnych składników. Najbardziej lubię pikantny, wyrazisty w smaku ketchup, mocno pomidorowy, dobrze przyprawiony. Szczególnie ten domowy można do woli doprawiać
Zasmakuj Kuchniczternaście przepisów. Zapraszam! Danuta Sałatka z cukinii z sosem pieprzowym Arek Warianka Marzena Naleśniki z twarogiem i jagodami Bożena Grzyby z jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym serem Marzena Soczewica z burakami
Magiczne Życie Martyśledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu
Miód i pieprzpieprzem do smaku oraz dodajemy musztardę i przecier pomidorowy. Całość dusimy przez około 1 godzinę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i delikatne - co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Na koniec, dusimy bez przykrycia, aby zagęścić sos. Gulasz świetnie smakuje z kaszą, ja uwielbiam i polecam - kaszę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu parę kropel sosu worcester 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
https:KKuchniaMniamosób: 6 jaj 500 ml passaty pomidorowej – przepis tutaj cebula pół szklanki tartej mozzarelli cztery ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz, bazylia Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i poszatkowaną cebulę. Kiedy oddadzą swój smak i lekko się przyrumienią, zalewamy je passatą. Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje, wtedy robimy w nim łyżką wgłębienia. Wbijamy do nich jajka
Bon Ton Italiaposiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem
Przepisy i porady kulinarnezgęstnieje (około 25-30 min.).Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać.Smacznego! :)* można użyć każdej odmiany fasoli, ale polecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki, i jeżeli trzymacie się moich proporcji, to w tym wypadku z 2 puszek.** zamiast pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem Płynącapomysłem nie tylko na letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia – 1 szt* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt* Czosnek – 2 ząbki* Ogórek kiszony – 2 szt* Natka pietruszki – 0,5 pęczka* Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Chili
Ostra na Słodkouduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek. (function
Kuchnia Danusipalnika dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na godzinkę, by masa trochę się schłodziła. Zmiksować masę na pulpę. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodziemoja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam jej dla towarzystwa jabłko i miód. Nie wiedziałem, że do sosu dołączy keczup. Ale właśnie tak zrobiłem i bardzo się z tego cieszę, bo w efekcie wyszło mi naprawdę pyszne obiadowe danie, za które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego(...)cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 -3 łyżki startego żółtego sera (gouda) 1 łyżka masła sól olej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Po całkowitym ostudzeniu pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na ćwierćplasterki
zadanie-gotowaniepodaję danie z szafranowym ryżem ugotowanym na sypko. Lubię pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. To danie można również przyrządzić z odfiletowanych udek kurczaka. Sądzę jednak, że sos ugotowany na mięsie z kością ma lepszy smak. A Wy jak sądzicie? Oczywiście moje leniwe dzieci nie lubią obierać mięso z kości, więc często gotuję obiady z mięsa bez kości(...)kurczaka, 2-3 na porcję 100 g suszonych śliwek, mirabelki 1 cebula 0,5 g szafranu 1 łyżeczka kurkumy szczypta kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżka pomidorowego przecieru sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 1 l wrzątku posiekanej kolendra lub natka pietruszki do posypania Dodatkowo ryż basmati na sypko, tutaj przepis Pałki z kurczaka
codojedzeniabarwnika spożywczego (opcjonalnie) Sos: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili(...)się na patelni, wlać na patelnię i zagotować. Pod koniec dodać orzeszki i ewentualnie koncentrat, dla uzyskania intensywniejszego koloru. Koncentrat można pominąć, jeśli do kurczaka był dodany barwnik. Z sosu wyjąć kardamon, goździki i liść laurowy, aby sos miał bardziej jednolitą konsystencję, można sos potraktować blenderem. Do sosu dodać podsmażonego kurczaka, zagotować i podawać np. z ryżem. Sos bez rozdrabniania
Kuchcik gotujesię na talerzu, powinien mieć konsystencję tylko odrobinę miększą niż al dente . Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję. Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko z czułością wstrzemięźliwość i elegancję. Po pierwszych wrześniowych deszczach w rondlu może się(...)POMIDOROWE /na 2 porcje, pomysł własny/ Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze! 2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos
KUCHARNIAKtóż z nas nie zajada się przepyszną zupą pomidorową. Ta powszechnie znana zupa jest nie tylko przepyszna, lecz także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele
sierotka maRysia w kuchniFasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki 1 kg cebuli 0,5 szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii
Monia miesza i gotujewycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny papryka słodka mielona pieprz ziołowy Przygotować zaczyn
https:KKuchniaMniamSkładniki: ok. 70 dkg szynki wieprzowej 1 średnia cukinia, u mnie 1/3 dużej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka
czarrna od kuchnizostało lekko odparuję nadmiar wody i będzie sosem do makaronu, więc w niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów Składniki na 8 porcji: około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 100-150 g suchej czerwonej soczewicy passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory
greenscarfświeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu
Wołowina od rekinasosie pomidorowo czosnkowym Pełnia lata, to również pełnia sezonu na szczupaka. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej. składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki
Miód i pieprzsól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną
Apetyczna babeczkapomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura) 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli
Zdrowie na języku :Pnastępnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem a także łyżeczką cukru. Brokuła oddzielić od łodygi i gotować kilka minut. Do wody w której gotujemy brokuł dodać sól do smaku. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem mięsnym. Przykrywamy płatem makaronu. Następnie wykładamy porcje sosu, znów
Radość kipiąca uśmiechem.smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić do czasu aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania dodać czerwoną fasolę. Sos najlepiej jest zostawić na noc i jeść dopiero następnego dnia
Codzienne Gotowaniemakaron.. tym razem potraktowałam danie bardziej jako sos i ugotowałam osobno kaszę jęczmienną. Aj było pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy, makaron, ziemniaki, ryż... Wedle własnych upodobań i aktualnej ochoty :) Składniki: filet z kurczaka 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2,5 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej
Kolorowy Przepisownikprzyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz
VioletoweKucharzeniekukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!Spróbujecie? SKŁADNIKI:( 4 porcje )- cukinia – 2 szt- mięso mielone – 400 g- jajko – 1 szt- ryż – 100 g- papryka czerwona – 1 szt- kukurydza – 100 g- cebula – 1 szt- koncentrat pomidorowy – 50 g- czosnek
Ostra na Słodko