sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:590/794)

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 193

wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kryzysowa wigilia 163

mąka  - drożdże - olej - cebula czerwona - rukola - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód pizzy. Cebulę kroimy w plasterki

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti bolognese z malmą 144

szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól  makaron spaghetti   Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy i zioła. Gotoujemy, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente

Gotowanie jest łatwe
Roladki schabowe z oscypkiem 147

roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco

Pyry na Gaz
Mięso mielone na pomidorową nutę 144

końca, bo nie jest to przecież sos i moim zdaniem maka ron nie byłby do niego dobrym dodatkiem . To danie, które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra

Szefowa kuchni
Wołowina z marchewką i groszkiem 165

pokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem

Codzienne Gotowanie
Lazania-prosta i elegancka na obiad 187

ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA 3 ŁYŻKI MĄKI

Swojskie jedzonko
Pomidorowe curry rybne 152

małym ogniu. Po tym czasie dodać do sosu odłożone pomidory i kawałki ryby. Gotować jeszcze chwilę (3-5 minut cieniutkie filety flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej A także

Pełny talerz
Curry z ryby. 194

lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól sok z limonki lub cytryny

Rozpustne gotowanie
Klopsiki z natką pietruszki 183

pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z pomidorowym sosem 203

puszki 20 g ketchupu  10 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta ostrej papryki Odrobina soli do smaku Świeża bazylia do ozdoby Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory wrzucić na patelnię, dodać ketchup, koncentrat i przyprawy. Trzymać na ogniu aż woda wyparuje a sos będzie gęsty. Nałożyć makaron na talerz, na niego

Czarnawisienka
Makaron po meksykańsku 353

fasoli puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory w puszce, czerwoną fasolę i koncentrat. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smak zaostrzyć za pomocą szczypty chili.  Sos wymieszać z makaronem. Podgrzać, pozwolić by makaron wchłoną

Pasja Smaku
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim 137

tuńczyk w oliwie z oliwek lub w oleju słonecznikowym. Tłuszcz sprawia, że ryba utrzymuje wyrazisty smak. Czasem, gdy chcę być bardziej fit, wybieram wersję w sosie własnym. Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym, ponieważ mamy tu też inne, dość tłuste dodatki, ale jeśli nie liczycie kalorii, to tuńczyk w oleju czy oliwie będzie równie idealny. Suszone pomidory . Przyznam(...)się bez bicia – jestem absolutną pomidoromaniaczką. W sezonie mogę jeść tylko pomidory w różnych wydaniach. Nie wyobrażam sobie bez nich sałatek, jajecznicy, kanapek. A zupa pomidorowa z domowego przecieru… O, nie ma nic lepszego! Gdy tylko kończy się sezon i pomidory dostępne w sklepach coraz bardziej przypominają w smaku tekturę, przerzucam się na suszone pomidory. Są jak lato

Na-talerzu.pl
Koncentrat (sos) pomidorowy na zimę 171

zasobniejsze w likopen. Czerwony barwnik pomidorów - likopen zajmuje się "wyłapywaniem" wolnych rodników odpowiadających za starzenie się, a także wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz likopenu, potas i błonnik to bogactwo przetworów pomidorowych. Przecier na zimowe zapasy zrobiłam metodą tradycyjną, tzn, obrałam ze skóry, następnie przetarłam przez sito, by pozbyć się pesteczek i mocno odparowałam. Jest mocno skoncentrowany, zagęszczony i ma cudowny burgundowy(...)otrzymałam 5 słoików a`350 ml. Taki zagęszczony przecier nie tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs, ryb i makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania