jakieś zastosowanie. Przepis na smalec z fasoli Składniki na smalec z fasoli Puszka białej fasoli 70 ml wody 1 jabłko 1 duża cebula olej do smażenia 1,5 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz Jak zrobić smalec z fasoli Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na ok. 2-3 łyżkach oleju. Powinna się mocno zarumienić. W międzyczasie(...)masy fasolowej dodaj cebulę z jabłkami, sos sojowy oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Smalec z fasoli najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Przechowuj go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Powinien wytrzymać około tygodnia. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Pasta kanapkowa z białej fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta ze słonecznika Hummus
okolicepalnika.plłyżki pokrojonego świeżego koperku kilka łyżek koncentratu pomidorowego, majeranek Przygotowanie: Ugotowane mięso zmielić, dodać jajka, sól, przeciśnięty czosnek, pieprz mielony, kaszę mannę, szczyptę majeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety
Proste Potrawywizyty. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną z mulami, która akurat w ten dzień była jednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny smak. Jako drugą przystawkę zamówiliśmy ceviche z tuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się
Kuchnia Bazyliikukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną
Moja smaczna kuchniałyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej sól czosnkowa estragon sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę razem z mięsem mielonym. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy mięso. Następnie dodajemy passatę oraz groszek. Lekko redukujemy sos, do smaku doprawiamy solą czosnkową, estragonem
R'n'G Kitchennajprostszych i najsmaczniejszych dań jednogarnkowych. Pyszny gęsty sos, kurczak, na górze żółty ser..... Wystarczy że poświęcisz 30 minut i możesz się zajadać :) Składniki (minimum 4 osoby pojedzą :): 1 cebula gałązka selera naciowego mała marchewka 2 łyżki oleju 300 g piersi z kurczaka sól ziołowa pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml wrzątku 300 g makaronu
coolinarnykoniec dodaje się cebulowo-rodzynkowy sos. Takie danie nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie i odświętnie wygląda na wigilijnym stole. Składniki: 8 filetów śledziowych a la matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść rodzynek 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta przyprawy
Kulinarne Inspiracjestron. Smarujemy z wierzchu koncentratem pomidorowym, układamy plasterki sera i pokrojone pomidorki cherry. Na koniec posypujemy serem feta i doprawiamy - solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Posypujemy suszoną bazylią. Podajemy z rukolą. Do pizzerek świetnie pasuje również sos czosnkowy (jogurt naturalny + starty ząbek
Kuchnia EllieCoś ostatnio mam wenę na zupy. To dobrze, bo są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Tym razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką
Wyprawy kulinarnerazie potrzeby dolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy
Malowane smakiemblachą - na ciasto nakładam domowy przecier pomidorowy na to pieczarki, paprykę, piersi z kurczaka, pomidorki, posypuje przyprawą (mieszanka bazylii, czosnku, pomidora)posypuję mozzarelą i świeżym tymiankiem - wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę - piekę 8-10 minut - po tym czasie wsuwam kolejną - daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym keczupem, dodaję rukoli
Basia w kuchnimały kieliszek wystarczy. Strogonoffa zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Po pierwsze jest zdrowszy niż kluski, a poza tym doskonale współgra z sosem. Jest delikatny jak puch i ma bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Ryż z kalafiora można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku . Przepis pochodzi z serwisu(...)indyka Garść pieczarek ½ małej cebuli drobno posiekanej albo 2 małe szalotki 2 łyżki masła ½ szklanki wina albo kieliszek brandy, whisky, koniaku 250 ml śmietany 12 proc. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w plastry pieczarki. Połóż je na patelni, posól, wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać. Smaż na średnim ogniu
Niedzielny kucharzpapryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka brązowa 2 łyżkimiód 1 łyżkasól 1/2 łyżeczkiposypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka(...)ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję
głodny alergikdaniom, które już robiliśmy wcześniej, a które podawaliśmy zupełnie w innej odsłonie, np. z makaronem. Naleśniki Bolognese są bardzo łatwe, a właśnie poprzez swoją prostotę jest wyśmienite. Naleśniki z sosem bolognese możemy podawać jako zwykłe naleśniki z farszem, ale również możemy je zapiekać w całości z dodatkiem sera. Ja jednak w swoim przepisie zapraszam na naleśniki bez zapiekania. Polecamy(...)naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 300 ml pasaty pomidorowej/ ewentualnie przecieru pomidorowego 1 cebula 150 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej 3 łyżeczki suszonej bazylii Sól,pieprz Olej Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania naleśników
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKetchup z cukinii to zdrowy zamiennik tradycyjnego ketchupu. Czym się różni od sklepowego ketchupu? Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, brak w nim konserwantów i co
WegePrzepisTo najlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na
Stare Garypomidorowego. Na suchej patelni uprażyłem łyżeczkę kminu rzymskiego i łyżeczkę kminku, podgrzewając, aż zaczęły wydzielać intensywny zapach. Następnie roztarłem uprażone przyprawy w moździerzu z dodatkiem łyżeczki tymianku, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przyprawy dodałem do mięsa i całość dokładnie wymieszałem, po czym doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Idealnym dodatkiem do dzisiejszego dania jest sos
Wyprawy kulinarneJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg płatów śledziowych 1/4 szklanki octu 10% 1 cebula 10 łyżek oleju roślinnego 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskie 1 marchewka 1 papryka 6 łyżek kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 200 g koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Filety
Kocham..lubię..gotuję..przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 min. Całość blendujemy Do garnka z cebulą i marchwią dodajemy pomidory i cukinię Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 min. Często mieszamy by nie przywarło do dna garnka. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików
Proste PotrawyMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego warto przygotować zielone ciasto Shrek. Co prawda przepis na Shreka jest nieco skomplikowany i czasochłonny, ale warto się poświęcić
sierotka maRysia w kuchnicukinii sprawdza się doskonale jako sos do pizzy, jako dodatek do naleśników meksykańskich czy chili con carne . Polecam Wam ten przepis, oczywiście możecie regulować smak keczupu dodając mniej lub więcej przypraw. składniki: 1 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii 1/2 kg cebuli 4 ząbki czosnku garść soli 400 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu
babka w formiebulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio
cool and mintymięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnie cebule ok 200 g koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskiego 3 liście laurowe Wymoczone filety pokroić na kawałki.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący
Niespełnione zdolności kulinarnepizzę jako sos. Polecam Wam serdecznie wypróbować ten przepis! Wierzcie mi zakochacie się w nim :-). KETCHUP Z PAPRYKI CZERWONEJ. Składniki na około 4 l płynu: 3 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 2 szklanki cukru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki soli 3 ząbki czosnku 540 g koncentratu pomidorowego 200 ml octu spirytusowego
Zakątek rozkoszy kulinarnychczerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku, 4 liście laurowych, 1/2 kg cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soli, 350 ml octu
Wanilia i Kardamonnich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera
Passions hobbies lifepodsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
Jadło i czytadłoPrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz(...)Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając
Stare Gary