wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany "zobacz TUTAJ" ), wodę, kostkę rosołową po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować z 30 minut, z szybkowara (warto mieć szybkowar w domu, duża oszczędność czasu i pieniędzy za rachunki) wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać
W Mojej Kuchni Lubięserem cheedar w sosie śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego. SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól
Gotowanie Patkiłyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ostrej musztardy np. sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka soli odrobina pieprzu 1/4 szklanki wody Mięso pokroić na plastry, te przekroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W miseczce przygotować sos: wymieszać keczup, koncentrat, musztardę, przeciśnięty
Simply Foodmięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot. Taką przekąską bez wątpienia zaskoczycie swoich gości. SKŁADNIKI 350 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 cebula oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifeskładnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 szalotka 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1 szklanka mrożonych mini marchewek 2 plastry ananasa z puszki +1/2 szklanki soku 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżki
Gosia gotujeminut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość można doprawić pieprzem, kolendrą i ziołami. Lepiej, gdy "kolorowa" część zapiekanki jest ciut ostrzejsza, gdyż wówczas tworzy kontrast z makaronem. 6. Ugotowany makaron - odcedzamy. 7. Jedną część makaronu wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, następnie pokrywamy mięsem mielonym z paprykami, a na to kładziemy drugą część makaronu. 8. Robimy sos beszamelowy do polania całości
Kuchnia smakównagrzanej zupy dolej sok pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, przekrój na pół pomidorki i wrzuć na patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut. Po tym czasie wlej pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze
Zasmakuj Kuchnipizzy nie podaje się sosu, przygotowałam salsę ze świeżych warzyw. Wyszło tak pysznie, że ach! składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka
6niebosobie z dodatkiem sosu czosnkowego:) Składniki na 6 sztuk: Naleśniki - nie podaję konkretnego przepisu, ponieważ na pewno każdy z nas ma swoją ulubioną, sprawdzoną recepturę na ich przyrządzanie. A ja swoje robię zazwyczaj "na oko":) Dzisiejsze wykonałam z mąki pełnoziarnistej. Farsz: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula bulion 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta Warzywa obrać
My simple kitchenodparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia. W misce układamy kolejno: - sałatę porwaną na kawałki - pomidory pokrojone w kostkę - podsmażone mięso z kurczaka - podsmażone pieczarki - kukurydza - fasola - sos przygotowany z majonezu, keczupu
My simple kitchenłyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło
Mania Gotowaniadostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem. Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo (lub innym) to bardzo miła odmiana od naszej klasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i braku dodatku cukru. Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu(...)jakiś czas przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Pod koniec dodaj czosnek i suszone zioła. Następnie otwórz puszkę z pomidorami, pokrój je na kawałki i wraz z sosem wlej do garnka. Zamieszaj i zagotuj. Wlej bulion lub wodę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Krok 2 Zagotuj w osobnym garnku wodę – ze 3 szklanki, dodaj
Niedzielny kucharzJeśli lubisz meksykańskie smaki to dobrze trafiłeś. Sałatka meksykańska Sałatka meksykańska łączy w sobie kilka smaków. Meksyk reprezentuje głównie czerwona fasola i naczosy . Polskim akcentem jest sos czosnkowy Od razu warto powiedzieć, iż jeśli nie jesteś fanem surowej cebuli czy czosnku ta sałatka niestety nie jest dla ciebie. Natomiast wszyscy pozostali, którym ani czosnek ani cebula nie przeszkadzają mogą śmiało(...)polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki meksykańskiej. 1 mała główka sałaty lodowej 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub wołowego 1 duża cebula czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej puszka kukurydzy (34 dkg puszka, kukurydza 28,5 dkg) puszka fasoli czerwonej (40 dkg puszka, fasola 24 dkg) 20 dkg sera
mecooksduża i dość masywna, lecz doskonale wyważona. Trudno byłoby ją przewrócić, nawet gdyby zahaczyło się rączkę, przez nieuwagę. Nie przesuwa się niebezpiecznie na płycie kuchenki, nawet podczas silnego mieszania sosu, czy gulaszu. Ponadto jej wysokie 7 cm brzegi, ułatwiają gruntowne wymieszanie przygotowywanej potrawy. Rączka patelni nie nagrzewa się podczas smażenia. Patelnia wyposażona jest w pokrywę ze stali nierdzewnej i hartowanego(...)jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – sól, pieprz, szczypta cukru *dodatkowo: listki bazylii Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
Be Fit Be Strongoczywiście jako pasta do kanapek, dodatek do tortilli czy nawet jako “sos” do makaronu. W oryginalnym przepisie jest melasa z granatów. Zachęcam Was do wypróbowania tego produktu, bo dodaje charakterystycznego delikatnie kwaśnego smaku. Naprawdę warto jej użyć. Ale pamiętajcie, żeby przed zakupem sprawdzić skład. Oryginalna melasa zawiera głównie sos z granatów z niewielką ilością cukru. Melasę możecie zastąpić miodem(...)słoiczki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: papryka – 3 duże sztuki orzechy włoskie – ¾ szklanki bułka tarta – ¼ szklanki świeża chilli – 1 sztuka kmin rzymski – ⅓ łyżeczki koncentrat pomidorowy – 1 duża łyżka melasa z granatów – 2 łyżki woda – ½ szklanki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Papryki umyj i włóż do piekarnika
wiecejwarzyw.plwoda odparuje. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki pokroić na póplasterki i lekko zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą
Pieguskowa Kuchniaróżnych wersjach, pomidorowych, serowych, warzywnych (tych jest najwięcej wersji do wyboru, do koloru!), z kurczakiem, wersji czosnkowej z parmezanem lub mięsem mielonym. Dziś wersja wege z warzywami. Dużo pieczarek, cukinia i lubczyk, który podkreśla smak grzybów. Wszystko aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują
Zasmakuj Kuchnikanapki z pasztetem pomidorowym z cieciorką i warzywnym z soczewicą . Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną na stałe zagości w mojej lodówce, bo w końcu od dawna lubię kaszę jaglaną i aż dziwię się sobie, że do tej pory nie próbowałam takiego połączenia smaków. I dwa ostatnie, najbardziej zaskakujące dla mnie produkty – pulpety wegetariańskie w sosie pieczeniowym – aż dziw
Słodkie okruszkiBardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
VioletoweKucharzeniemianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego kopiata łyżka mąki
Czerwień i błękitkoncentratem pomidorowym. Można ułożyć na nie kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka. Doprawiam ziołami wg upodobań.Układam na nie plastry wędzonego boczku. Zawijam je jak sushi w rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki
potrawyregionalnemięsem 200 g passaty pomidorowej duża cebula łyżka masła sól, pieprz cayenne 150 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy passatę i przyprawy. Chwilę dusimy. Pierogi ( najlepiej takie z drugiego dnia, a przynajmniej przestygnięte, nie od razu z gotowania) układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie wylewamy sos i posypujemy startym serem
e-PrzepisyKulinarnemiseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć na dno miski. Następnie pomidory pokroić na półplasterki. W miseczce przygotować sos jogurtowy: do jogurtu dodać
Ugotowaćoregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły. Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać. Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia). Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić
Monia miesza i gotujepomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe bazylia, oregano sól, pieprz Drobno pokrój cebulę i czosnek (używam do tego blendera). Rozgrzej oliwę w szerokim garnku. Podsmaż warzywa. Pokrój pomidory w większe kawałki, wrzuć do garnka, dodaj zioła i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem
Qlinarnie i Qlinarniełyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne. Próbujemy również sosu, jeśli
Smaki Brazylii