Gulasz z serc z indyka 355Mieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka
Kulinarna Pokusa
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 456Kurczak z 40 ząbkami czosnku, zwany też u nas kurczakiem w 40 ząbkach czosnku, to dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna
Kulinarna Pokusa
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 343Miękki, kruchy boczek, pachnący wędzonką, z lekkim posmakiem przypraw, może być prawdziwym przysmakiem. W niczym nie przypomina on gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat
Trzeci talerz
Królik w białym winie i czosnku 218Mięso z królika jest bardzo smaczne, lekkostrawne i małokaloryczne. Jest idealne dla osób z alergią i dla małych dzieci. W Europie Zachodniej jada się je często
Kulinarne przygody Gatity
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 193Quinoa - czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty
ClauditteMissCooking
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 267Dość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej
Kulinarna Pokusa
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 302Danie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie
Smaczne Zdrowe
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 202Kleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być
Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 311Mięso perliczki jest delikatne i chude, a zarazem aromatyczne i raczej łatwe w obróbce. Jakże przy tym inne w smaku od popularnego kurczaka. Jednym z naturalnych
Kulinarna Pokusa
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 386problemu znaleźć w sieci – nie ma sensu wzajemnie się powielać. Mój zakwas rodził się w bardzo niesprzyjających warunkach – mieszkamy w kamienicy, od spodu nic nas nie ogrzewa – sklep mięsny, klatka schodowa i salon fryzjerski nie są zbytnio ocieplane, tak samo jak stare poniemieckie mury. Utrzymanie stałej, w miarę wysokiej temperatury w domu też nastręcza nie mało trudności, zakwas prowadziłam(...)wkładamy ciasto do lodówki. Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat, zwiększa chrupkość skórki powstałej przy pieczeniu i odpowiada za jej wybarwienie. DZIEŃ II, WŁOSKI SOS DO PIZZY Sos do pizzy według Włochów z Neapolu to zgniecione lub grubo zmielone na pulpę pomidory – najlepiej San Marzano, rosnące na wulkanicznej glebie tuż obok Wezuwiusza. Wszystkie składniki sosu
Karo in the Kitchen
Burrito z wołowiną i guacamole 201Ciudad Juárez to miasto na północy Meksyku, któremu zawdzięczamy tę potrawę. Kucharz, uliczny sprzedawca Juan, wymyślił owijanie jedzenia w placki- tortille, by dłużej było ciepłe i
Pichceniomania