sos mięsny - 4565 przepisów (strona:224/305)

Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 171

Ostatnio publikowałam przepisy na bezmięsne różności, więc dziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i

Weekendy w domu i ogrodzie
pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 151

Pulled lamb czyli jagnięcina długo pieczona w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso po upieczeniu „rozpada się”, jest delikatne i soczyste. 1 udziec jagnięcy, 1 łyżka startego

królestwo garów
Schab peklowany – chudy, dietetyczny 150

Coraz częściej kupując wędliny w sklepie jestem zdegustowana ich jakością – nastrzykiwane, wypełniane białkiem sojowym, aromatyzowane, podbarwiane…. Jednym słowem dobrze czasem zrobić samemu jakieś mięsko do kanapek

Trzeci talerz
Domowe Qurrito 312

Nie przepadam za jedzeniem z fast fooda słynącego z kurczaków, ale Qurrito polubiłam i postanowiłam odtworzyć je w domu. :-) To nic innego jak tortilla z kurczakiem

Szefowa kuchni
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 174

Osobiście lubię naleśniki na słodko, ale dla wielu osób przypominają one bardziej deser, niż obiad. Któregoś dnia zaczęłam robić takie naleśniki dla mojego Męża, a wtedy

Smakowy Raj
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 178

Często jesienią  wracam do tego przepisu, aura za oknem sprawia że, lubimy zjeść i to nie byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie,  o tym chyba każdy wie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz. Tej pokusie ulegnie każdy, kto tylko lubi gruszki(...)mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące.  W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą

Wanilia i Kardamon
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 215

obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również(...)wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą

Karo in the Kitchen
Zrazy z karkówki z mięsem mielonym 211

Dziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, podałam je z kaszą gryczaną paloną

Bajeczna Kuchnia
Tradycyjny schab ze śliwką 184

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego

Kuchenna Kontrrewolucya
Udziec sarny z sosem z grzybów 125

Udziec sarny – ok. 1 kg, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka listków świeżego

królestwo garów
Gdy w ogrodzie kroluje cukinia 275

Sezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki

Przysmaki Karolki
Pieczone BATATY 85

Dobry wieczór Kochani... Ostatnio trochę mnie tutaj mniej, ale przygotowania do ślubu zabierają sporo czasu. Od dzisiaj zostały 3 miesiące, czyli zleci raz dwa :). Mam nadzieję

Trufelkowo
Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 227

Do potraw dzieciństwa zdecydowane muszę zaliczyć również pieczeń rzymską. Jest oszczędna w wykonaniu i atrakcyjna dla dzieci (jajo w środku), a do tego nigdy się nie

Tradycyjna Kuchnia
Indyk z pastą curry 197

Przyprawa curry jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak curry i gdy długo nie ma go na naszym stole to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny dzień(...)już nie przykrywać, gotować 5 minut.  Dodać paprykę, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie pastą curry do smaku. Z papryką już długo nie gotować (2 minuty). Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, po dodaniu do indyka wszystko wymieszać i zagotować. Ja nie zagęszczam, gdyż po dodaniu do ryżu część sosu jest wchłaniana przez

Kuchcik gotuje
Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku 142

Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezglutenowy placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem

Quinoa Raz!
Polędwica z dzika, zielone szparagi i quinoa 110

Taki obiadek to mogłabym jeść codziennie ;) Udało mi się kupić dwie polędwice z dzika, starczyło na parę obiadków, więc za jakiś czas wrzucę jeszcze jeden przepis

Quinoa Raz!
pyszne kiełbaski chrupiące z cebulką:Airfryer hd9240/30 251

Składniki: kiełbasa wiejska 2 pęta, cbula mniejszxa 6 sztuk, papryka ostra 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka te

W Mojej Kuchni Lubię
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 149

Wpis nieco z przymrużeniem oka, zainspirowany akcją  "Najlepsze wiktuały w powiecie, czyli... Kuchnia w klimacie międzywojnia.". W sam raz na niedzielny obiad. Ponieważ ktoś zarzucił

Kuchenna Kontrrewolucya
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 156

Nadchodzi, a może już nadeszła, wiosna. Wreszcie słoneczko świeci i grzeje kości. Wyjęłam wiosenne kurtki i buty i nabrałam ogromnej wprost ochoty na sałatki!!! Szukając smakowitych

Dzieje kuchennej Wiewióry