Podjęłam kulinarne wyzwanie "Oleju Wielkopolskiego"- była to okazja do wypróbowania autorskiego przepisu, który już chodził za mną od dawien dawna. Faktycznie, często można spotkać się ze
Pobite gary BarbaryGjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja
Kuchnia PokoleńZależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów(...)Zalewamy zimną wodą i po przestygnięciu obieramy. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Na dnie formy układamy połowę masy mięsnej, pośrodku robimy wzdłużne wgłębienie i układamy w nim wzdłużnie jajka (patrz zdjęcia). Następnie przykrywamy całość resztą masy. Pilnujemy, aby masa dokładnie i jednolicie wypełniała formę i otaczała jajka – wewnątrz
Kulinarna PokusaOstatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej
Mama Gotujewspaniałe, soczyste i pełne aromatów mięso jest idealną propozycją na niedzielny, świąteczny obiad. Do potraw mięsnych często dodajemy żurawinę lub borówkę. Zapominamy jednak o jarzębinie - wspaniałym skarbie jesieni, który naprawdę może zagrzać miejsce w Waszej kuchni. Ja przetwarzam jarzębinę co roku. Nie robię wielkich zapasów, jednak staram się aby 5 - 6 słoiczków znalazło się w mojej spiżarni. I właśnie(...)jabłka ( ja ich wcześniej nie obieram). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewać mięso powstałym sosem ( jest go naprawdę dużo). W końcowej fazie pieczenia możemy odkryć naczynie - skórka na nóżkach będzie chrupiąca. Smacznej jesieni
Nie tylko w kuchniZa oknem pada snieg, na stole pala sie swieczki. Obierane mandarynki pozostawiaja w powietrzu cudowny aromat, a na skorze malutkie kropelki soku. Blogie lenistwo. Scena jak
Przysmaki KarolkiMielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest(...)się ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie. U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana
Karo in the KitchenSkładniki: 1 Serek Wiejski 500g Piątnica 1 serek Twój Smak 135g Piątnica 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2 Jogurty Naturalne po 150g Piątnica 0,25 l
WojnaNaSmaki.plmówią potrzeba matką wynalazków… Zabrakło mi mięsnej wkładki w barszczu ukraińskim – więc już nie był daniem (w przekonaniu mojego męża). Pomyślałam zatem że zrobię krokiety jak do tradycyjnego barszczu. Miałam nawet zamrożone obgotowane mięso ale za to nie miałam maszynki. Więc kupiłam zwykłe mielone. Stwierdziłam że kapusta kiszona nie bardzo będzie do tego pasowała więc postanowiłam dać szpinak(...)wrap tak jak krokiet. Moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Gotowe. Smacznego! Można podawać do zupy ale też jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym
Mama z miastaPo ostatnich słodkościach tym razem będzie wytrawnie. To propozycja dla tych, którzy nie pogardzą kawałkiem mięsa. Osobiście nie często przyrządzam takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami
Przysmaki KarolkiNaleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość
Smaczne ZdroweKarkówka z Cebulą to pożywne, sycące, a jednocześnie przepyszne danie. Soczysta karkówka ze złocistą, delikatną duszoną cebulką to potrawa idealna na codzienny obiad - ...a pokochają ją
Słodka StronaObchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Myśliwych, nie może więc zabraknąć na blogu dania kuchni myśliwskiej w wykwintnym wydaniu, po francusku. Rewelacyjna konfitura z
To co kocham500 g karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100
królestwo garówW Polsce baranina niestety nie jest zbyt popularna i dlatego tak mało przepisów na to pyszne mięso. Ja – mieszkając w Anglii – mam do niej
UgotujmyTo.pl