Pieczeń można wykorzystać na kilka sposobów. Jako danie obiadowe oraz jako mięsiwo na kanapki a nawet jako dodatek do sałatek. Wybór należy do Was. U mnie
Smaki EwyDanie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale
kuchnia doskiKojarzycie taki film pt. “Szef”? Dla wszystkich, którzy fascynują się dobrym jedzeniem to pozycja obowiązkowa. Pięknie pokazana pasja do gotowania, dużooo mięsnego food porn a w tle okazałe food trucki, które zawsze były i będą moją pasją i wymówką do cheat meal :-). Ostatnio mieliśmy okazję ze znajomymi obejrzeć go po raz kolejny, a przy nadarzającej się okazji chciałem przygotować jedno(...)szklanka kolendry łyżka skórki z pomarańczy ½ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki liści mięty 8 ząbków czosnku ½ łyżki oregano 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Składniki na sos: baza sosu to pozostała część marynaty 2 łyżki soku z limonki ¼ kubka skórki z pomarańczy ½ łyżki miodu sól i pieprz Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy do blendera i blendujemy
PaleoLifeDzień dobry Wszystkim :) Właśnie wróciłam, bo robiłam małej Sąsiadce Amelce mini sesję zdjęciową, muszę powiedzieć, że była bardzo grzeczna i dzielnie pozowała. Uśmiech gościł na jej
TrufelkowoKurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć
Kuchnia PokoleńNiektórzy pewnie są zaskoczeni takim daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób lubiących taki rodzaj mięsa ( idealne dla tych którzy lubią golonkę
Smaki Ewyjednogarnkowo w naczyniu żaroodpornym. Uwielbiam dania, które są bardzo aromatyczne, wręcz przesiąknięte rozmaitymi przyprawami. Wtedy, gdy je się przyrządza w domu unosi się piękny zapach. Do zapiekanki dodałam sos zrobiony z połączenia mleka ze szklanką wody rozrobionej z vegetą. Aromatu dodają zioła i przyprawy połączone z przesmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką. Musicie jej spróbować! Jeśli nie lubicie(...)szklance wrzątku rozpuść 1,5 łyżeczki vegety natur. W szklance ciepłego mleka rozpuść łyżkę dobrego jakościowo masła. W większej misce wymieszaj wszystko razem: makaron, szklankę vegety, mleko, kukurydzę, mięsny farsz z patelni oraz garść startego żółtego sera (zostaw też na wierzch na posypanie zapiekanki). W razie czego dopraw do smaku, to ostatni i najlepszy moment na poprawki;) Naczynie żaroodporne
Zasmakuj Kuchnibezmięsną potrawą, która w przypadku wielu osób może zastąpić nawet obiad. Mogą być jednak także „niezobowiązującą” przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa(...)minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże
Kulinarna Pokusakorpusu. Trochę dziwne uczucie ;) Skóra jest dość elastyczna i trudno ją przebić, ale nie zmienia to faktu, iż należy wykonywać to ostrożnie. W tak przygotowanej kieszonce delikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką. Zapętlona pomarańcza Pieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed(...)Jeśli jednak już tak się stanie, spokojnie można przykryć go folią na czas dalszego pieczenia i zdjąć ją pod sam koniec. Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki. A teraz
bastalenaBardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka. Piersi kurze pokroić w
Kuchnia PokoleńSkładniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek
W Mojej Kuchni LubięPlacek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa. Gulasz(...)wodą. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały. Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany. Placki ziemniaczane: - 1-1,5 kg obranych ziemniaków
Aromatyczne PodróżeSkładniki pałki z indyka, 2 szuki ziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy
Gotowanie moimi oczamiPisałam, że cielęcinę trudno kupić ale jak już kupię to kupuję na co najmniej na 2-3 obiady. Tak oczywiście było tym razem. Dzięki temu
Smaki EwySkładniki udka z kurczaka, 4szt ziemniaki, 500-700g cebula, 1 duża szt cebula czerwona, 1 duża szt przyprawa chińska, 1 opak tymianek, 1
Gotowanie moimi oczami