wołowiny oczywiście powinno być wino (przynajmniej u mnie tak jest), które nadaje mu kruchości i delikatności, no i pozostawia cudny smak i aromat. Moje najmłodsze dziecię, wielki niejadek mięsny, (jak zje mięso, to wielkie święto), tym razem nie mogła się najeść, tak jej posmakowała wołowinka.... Pozostaje mi tylko polecić pyszny gulasz i życzyć smacznego... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości(...)jeszcze kilku minut pozostawiam garnek na palniku. Podaję z ulubioną kaszą (tym razem padło na pęczak, ale każda jest dobra) i ogórkiem kiszonym. My nie jadamy mięs w sosie, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sos przygotować. Ja dolewam tylko wody by uzyskać lekki tłuszczyk do kaszy. Smacznego
Smaczne ZdroweOstatnio coraz rzadziej bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz częściej bywają wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej(...)krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem lub cukrem. Lub podsmażone jako dodatek np.do sosu..., z warzywami... Smacznego
Smaczne Zdroweniego parówek classic Polsoja. To tradycyjne parówki sojowe, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można je podgrzewać w wodzie, smażyć na patelni, piec na grillu(...)najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZdecydowanie nigdy nie byłam miłośniczką kminku, powiem nawet, że go nie lubiłam. Unikałam go jak tylko mogłam. W sumie teraz nadal nie jest moją ulubioną przyprawą
Smaki Ewysałatka , zamiast tradycyjnego obiadu ponieważ spożycie białka jest wysokie, wniesione przez kurczaka i czerwonej fasoli. Dobre tłuszcze z awokado, węglowodany, głównie w kukurydzy. Składnik 2
w mojej kuchniKaczka nie jest na naszym blogu żadną nowością, dzisiaj jednak prezentujemy jeden z bardziej oryginalnych przepisów na nią w stylu kuchni francuskiej. Dla wielu głównym bohaterem
Kulinarna Pokusamiodu. Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam przyprawami. składniki 1 kaczka(...)kaczkę co jakiś czas piwem. Podawać z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi kartoflami, które znakomicie trzymały nasz ruszt. I oczywiście polewać znakomitym sosem z pieczenia.Smacznego
Stare Garymięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata i wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. STARCIE CUKINII(...)soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy z niego rezygnować) to dodajcie do ciasta 2 duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE
Nerds KitchenChociaż przepis na lazanię pojawił się już jakiś czas temu na blogu, postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu
Lena GotujeZawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie
Smaki EwyW tej potrawie pierwsze skrzypce grają smaki raczej kwaśne. Czy, ściślej mówiąc, może raczej „kwaskowe” i „wytrawne”, bo z pewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż są zresztą
Kulinarna Pokusarozwojowi chorób nowotworowych. Olej z konopi redukuje stany lękowe, a także ma działanie uspokajające i nasenne. Zmniejsza częstotliwość ataków epilepsji i redukuje zaburzenia neurologiczne. Zmniejsza bóle stawów i mięśni oraz obrzęki. Olej ten pomaga w walce z uzależnieniem od substancji psychoaktywnych i alkoholu. Regularne spożywanie oleju konopnego pozwala na zwiększenie naturalnej odporności organizmu. Dzięki stosowaniu tego oleju pozbędziemy się(...)diecie bez mięsa i nabiału jest mało. Może być dodatkiem do sałatek, makaronów, kasz czy nawet samego chleba. Olejem konopnym z powodzeniem można zastąpić masło. Jest smacznym składnikiem słynnego sosu pesto. Specyficznego smaku doda zupom, ale dopiero na sam koniec gotowania. Olej konopny ma wiele dobrych i korzystnych właściwości dla organizmu. Dlatego warto zacząć go stosować i szybko odczuć
My Chcemy JeśćGulasz wieprzowy z dodatkiem karczocha to danie mięsne , które należy do moich ulubionych i nie może go zabraknąć w sezonie . Niestety sezon na karczochy już za nami , a więc do gulaszu można dodać w zamian karczochy z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe(...)mięsa. -Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos. -Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu. -Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem
Zakamarki mojej kuchniCo lubię w tym kurczaku? Wszystko Szybko się go robi, bo wystarczy natrzeć ulubionymi przyprawami. W czasie, kiedy nasz kurczak nabiera kolorków w piekarniku, my zajmujemy
Mieszam w GarnkuZapraszam na pyszne domowe hamburgery. Nigdy nie przepadałam za fast foodem kupowanym w barach szybkiej obsługi. Wszystkie przekąski zawsze przygotowuję w domu. Dzięki temu wiem co
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli mięsem i ryżem. Niestety moje patisony
Kuchnia z widokiem na ogródKotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na
Praktyczna pl