sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:151/206)

Sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym 328

miodu, łyżka musztardy, pieprz, sól. Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Łososia kroimy w cienkie paski. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do niego miód, musztardę i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy przygotowanym sosem. Inspiracja: http://www.tesco.pl/smaczna-strona/salata-z-wedzonym-lososiem-pomidorkami-koktajlowymi-i-sosem-miodowo-cytrynowym/

Pobite gary Barbary
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 325

świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztarda Przygotowanie :  Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie

Magiczne Życie Marty
Placuszki z kalafiora i komosy ryżowej 151

Kolejny świetny sposób na wykorzystanie resztek i przemycenie dobrocennych składników! Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami i dużą ilością sosu jogurtowego z ogórkiem i szczypiorkiem. Koniecznie spróbujcie!  Inspiracja od niezawodnej Donny Hay! Składniki: (na 15 sztuk) ok. 350 g kalafiora, ok. 220 g ugotowanej komosy ryżowej, 100 g fety, 2 jajka, 2 łyżki tahiny, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki(...)kuminu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka za'ataru, skórka starta z cytryny, sól, pieprz, 5-7 łyżek mąki ryżowej, natka pietruszki, olej dodatkowo: mix sałat, roszponka, ogórek, szczypiorek 10 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki tahiny, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 ogórka, 1/4 pęczka szczypiorku, sól, pieprz Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do pojemnika blendera i drobno zmiksować

Plate of Joy
LEKKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I GREJPFRUTEM 120

Studzimy i kroimy w kostkę.  Sałatę myjemy i osuszamy. Grejpfruty przecinamy i wdrążamy. Miąższ pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy na patelnię z miodem i octem malinowym, podpiekamy aż gruszka się skarmelizuje. W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, napełniamy miseczki po grejpfrucie, polewamy sosem z karmelizowanej gruszki i podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
JESIENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 148

chłodniejsze, deszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce )   Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z sałatą lodową z warzywami 300

dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku z cytryny, 2 łyżkami oleju i 1 łyżką wody. Dodać szczyptę cukru. 5. Do warzyw dodać sos oraz posiekaną cebulę dymkę i koperek. Wszystko

Kuchnia domowa Ani
Pieczony schab z sosem grzybowym 181

winem (jeśli nie używamy wina, to sosem własnym), aby nie był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię. Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina

ChilliJemy
Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami 157

przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka

Czerwień i błękit
SzaFran Spaghetii 154

której ten makaron gotowałeś.  Sos powinien troszkę zgęstnieć,zdejmij z ognia i dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!! Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody.  Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz

Pasje Jolki
Łosoś z sosem z tahini i buraczki 159

No to poszalałam ale rezultat wyszedł znakomity. Podałam łososia, ulubioną rybę z jeszcze bardziej ukochanymi buraczkami zasmażanymi [ klik ] a całości dopełnił sos majonezowy z tahini, pasuje

Moje Małe Czarowanie
Dietetycznie: sałatka z szynką szwarcwaldzką. 345

To kolejna propozycja z Kuchni Lidla. Szybka bardzo dobra sałatka. Składniki: 1 szklanka rukoli 1 szklanka sałaty lodowej lub masłowej 1 gruszka 1 ogórek ze skórką

Brzuszki Łakomczuszki
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 166

Trójmieście, o których nie miało się wcześniej pojęcia. Ponadto podczas ostatniej edycji można było zakupić jadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam! Sos czosnkowy:   - 100 ml gęstego jogurtu - 1 łyżka majonezu - 1 ząbek czosnku - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz  Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez(...)sól, pieprz Dodatki:   - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek - rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków owsianych

Be Fit Be Strong
WIOSENNA SAŁATKA Z ROSZPUNKI, AWOKADO I POMARAŃCZY Z SOSEM WINEGRET 193

roszpunki, awokado i pomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki

Calzonella.com
SALATKA WIOSENNA 121

pieprz     oliwki Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Paprykę, ogórka i rzodkiewkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w piórka  Dokładnie wymieszać i odstawić . W kubeczku wymieszać  sok z cytryny, doprawić pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Do sosu dodać łyżkę świeżych, posiekanych ziół

w mojej kuchni
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 461

dodatków: (sporządzone na podstawie  strony ILE WAŻY  : Zielone - do 50 kcal Pomarańczowe - do 160 kcal Czerwone - zabronione! Plaster pomidora: 3 kcal Ogórek (5 plasterków): 3 kcal Liść sałaty: 1 kcal Garść świeżego szpinaku: 4 kcal Papryka czerwona: 28 kcal/100 g Łyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcal Łyżka większości kiełków: od 3 kcal -  20 kcal Cebula: 32 kcal Oliwki(...)pierś z kurczaka: 151 kcal/100 g Filet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g  Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g  A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka majonezu light: 121 kcal! Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal! Łyżka

Czarnawisienka