misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony bez skóry. Łososia podałam z ryżem oraz sałatą winegret z pomidorem i ogórkiem
Moja Galeria Smakumixu sałat albo jedna mała sałata rzymska, pokrojona na drobne kawałki kulka mozarelli (ok. 125g po odlaniu zalewy z torebki) 3 czubate łychy startego żółtego sera (gouda, pomorski, cheddar) 1 dojrzałe awokado zielona pietruszka lub kolendra, albo obie- drobno posiekane, czubata łyżka sok z cytryn lub limonka do skropienia przyprawa do szaszłyków Kotanyi słodki sos chilli Vifon do podania
Karo in the Kitchenpuszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na chlebek lub z bułką, sałatą, pomidorem;))) Smacznego
Anioły w kuchniliści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy
Bon Appetit Małgorzatypiersi z kurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet
ClauditteMissCookingpuszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na chlebek lub z bułką, sałatą, pomidorem;))) Smacznego
Anioły w kuchniJak byłam mała i leżałam w łóżku z gorączka, babcia często robiła mi gołąbki. Mięso, marchewka i ryż, owinięte były lekko chrupiącą sałatą. Zawsze po babcinych
wegetalerzeoliwa z oliwek Sałatę myjemy i osuszamy, układamy w naczyniu. Ogórka obieramy i kroimy na długie cienkie plasterki. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka marynujemy w przyprawach około 30 minut. Smażymy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni, kroimy na mniejsze porcje, układamy na sałatce. Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy
SMYKWKUCHNIminut. Sałatę lodową rwiemy na kawałki mieszamy z roszponką, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze. Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z cytryny, oleju lnianego, pieprzu i soli. Całość
Quinoa Raz!nowalijek: 1. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, cebule dymkę kroimy w kółka, szczypior drobno siekamy - warzywa mieszamy. 2. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, sok z cytryny - doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze sałatkę z nowalijek, na nią kładziemy omleta złożonego na pół. Polewamy sosem koperkowym, posypujemy ziarnami słonecznika, dekorujemy plasterkiem
W kuchni Katiemałe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym
Kuchnia w czekoladziemałe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym
Kuchnia w czekoladziepokroiłem w ćwiartki. Sałatę rozłożyłem na talerzu . Na niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchenkostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu będziecie mogli ją przechować w lodówce do następnego dnia bez ryzyka, że ściemnieje. Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli, szczyptę płatków z suszonych papryczek chilli i rozmieszać. Tak przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem
W SMAKspopularyzował je szef kuchni w hotelu Waldorf-Astoria. W oryginalnym przepisie jajka te podaje się z sosem holenderskim, co z przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu(...)osuszam. Na suchej patelni robię tost, opiekając kromkę pieczywa z obu stron. Tak samo postępuję z bakłażanem. Ciepły tost smaruję niewielką ilością masła, układam pasterek sera, opłukaną i wysuszoną sałatę oraz plastry bakłażana. Wodę zagotowuję wraz z octem i szczyptą soli. Jajko wbijam do szklanki. Kiedy woda zawrze, wrzucam jajko na środek garnka, do wody i łyżką staram się "zamknąć
W kuchni Karmel-itkimieszamy z umytym szpinakiem. Sałatę posypujemy ziarenkami garanata. Suszone pomidory kroimy w kostkę i również kładziemy na talerz. Szynkę kroimy lub rwiemy na mniejsze części i ładnie układamy na talerzu. Jaja kroimy na pół lub na ćwiartki. Oliwę z oliwek, miód, sok z połowy limonki i sól dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aż powstanie gęsty dressing. Sosem polewamy sałatkę i gotowe
Mango Papajałatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem. // na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy a dodam
Mechanik w kuchnisię zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną octu i redukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy z pieczywem i sałata z świeżych warzyw
Pyry na Gazogórki konserwowe - 1/2 sałaty lodowej - inne, dowolne składniki warzywne - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 15 mililitrów białego octu winnego - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem
Życie zamknięte w smakugarść mieszanki sałat i posypuję całość kruszonym parmezanem. Składniki są na oko więc nie podaję dokładnego przepisu. Carpaccio pyszne jest z kaparami, niestety dziś ich w lodówce zabrakło :( Dodałam drobno pocięte suszone pomidory. Całość polałam oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami. Posoliłam solą morską oraz doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem. Można jeszcze dodatkowo polać je sosem balsamicznym. Biegnę
Jemy Pijemyjest schowany za sałatą. Ile można wymyślać różności z melona. Dziś ostatni raz - obiecuję! A na melonie zapadł wyrok i z tej połowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta lub płatki kukurydziane zmielone -orzechy włoskie w moździerzu ugniecione -szpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa
BaRepas