większa część sosu odparuje i stanie się gęsta i lepka, a cebula znacząco zmięknie. Wkładamy kotlety i całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy, kilkakrotnie obracając mięso w glazurze. Zdejmujemy porcje na talerze, na wierzch kotletów kładziemy po łyżce glazury i kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim
Karo in the Kitchenosuszoną sałatę oraz odsączoną puszkę kukurydzy. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, posypując przyprawą gyros (nie solimy). Smażymy z obu stron na oleju rzepakowym. W międzyczasie do miseczki wlewamy śmietankę i wyciskamy do niej przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dodajemy do niego cukier, sól oraz pieprz do smaku. Kurczaka wykładamy na warzywa i polewamy sosem czosnkowym. Doprawiamy bazylią
ChilliJemywinnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki
Kuchnia po mojemuniej sosy sałatkowe Winiary, ale tym razem postanowiłam wykorzystać olej słonecznikowy od firmy Zielony Nurt i sama doprawić sałatkę. Jeśli chodzi o olej, to czuć, że jest dobrej jakości. Sałatka pod względem smaku jest z pewnością dużo mniej wyrazista niż te, do których jestem przyzwyczajona, ale jestem zadowolona - smak bardziej naturalny i świeży. Składniki: 4 liście sałaty lodowej pomidor
Pasja Smakuwierzchu sosem pomidorowym, a następnie posyp startym chedarrem oraz startym parmezanem. Powtórz do wyczerpania składników. W zależności od wielkości naczynia, otrzymasz dwie lub trzy warstwy. Na wierzchu powinien znajdować się starty ser. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż ser na wierzchu zapiekanki roztopi się i ładnie przyrumieni. Podawaj na ciepło w towarzystwie sałaty
Chilli Czosnek i Oliwazieloną sałatą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane
Moja smaczna kuchnialiście sałaty masłowej 50 g utartego na dużych oczkach greckiego sera owczego 6 plasterków szynki parmeńskiej 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 3 plasterki pomidora 6 plasterków ogórka gruntowego 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem niedźwiedzim PRZYGOTOWANIE: Tortille rozłożyć. Każdą wysmarować jogurtem i nakładać składniki w dowodnej kolejności :) SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
ClauditteMissCookingsałat garść czarnych oliwek 2-3 ogórki gruntowe ząbek czosnku garść listków świeżej bazylii łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pomidory osączyć, pokroić w paski. Do oliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić
6nieboSałatę rwiemy na kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Ogórka kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki. Krok 2 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Krok 3 Wszystkie przygotowane składniki oraz oliwki układamy na talerzu, polewamy sosem
Kuchnia Bazyliisałacie razem z dzwonkami grejpfruta. Pistacje posiekać bardzo drobniutko. Z serka formować kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Obtaczać każdą w pistacjach i układać na sałatce. Sok grejpfrutowy wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru. Polać sosem
Kulinarne Inspiracjemięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie(...)Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego
Poezja smakusałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę. Mięso kroimy w kawałeczki obficie przyprawiamy albo samodzielnie sporządzoną mieszanką przypraw, albo gotową mieszanką do gyrosa (najlepiej bez glutaminianu sodu) i obsmażamy. Gotowe placki układamy na talerzu i na moment wkładamy do mikrofali uważając, żeby nie trwało to długo, bo wtedy placki wyschną i zaczną się łamać przy zwijaniu. Podgrzane placki smarujemy sosem imbirowym
chwile dla mnieukładamy sałatę, szynkę i ser. Na brzegu układamy pasek papryki i zwijamy dosyć ciasno. W innym przypadku roladki będą się rozpadały. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu kroimy na paski 1,5-2cm. Każdą mini-kanapkę przekłuwamy wykałaczką, a na wierzch nakładamy kostkę papryki lub żółtego sera. Można podawać z różnymi sosami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkatakie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka do czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny i mam tak od zawsze a na widok sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować tę sytuację. Przygotowałam surówkę wg przepisu Donny Hay. Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku. W połączeniu z pomarańczowym mięsem była(...)Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu i młodej
Dzieje kuchennej Wiewióry