sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:154/206)

Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 145

większa część sosu odparuje i stanie się gęsta i lepka, a cebula znacząco zmięknie. Wkładamy kotlety i całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy, kilkakrotnie obracając mięso w glazurze. Zdejmujemy porcje na talerze, na wierzch kotletów kładziemy po łyżce glazury i kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim

Karo in the Kitchen
Sałatka gyros 127

osuszoną sałatę oraz odsączoną puszkę kukurydzy. Kurczaka kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, posypując przyprawą gyros (nie solimy). Smażymy z obu stron na oleju rzepakowym. W międzyczasie do miseczki wlewamy śmietankę i wyciskamy do niej przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Dodajemy do niego cukier, sól oraz pieprz do smaku. Kurczaka wykładamy na warzywa i polewamy sosem czosnkowym. Doprawiamy bazylią

ChilliJemy
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 127

winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Lekka sałatka z olejem słonecznikowym 223

niej sosy sałatkowe Winiary, ale tym razem postanowiłam wykorzystać olej słonecznikowy od firmy Zielony Nurt i sama doprawić sałatkę.  Jeśli chodzi o olej, to czuć, że jest dobrej jakości. Sałatka pod względem smaku jest z pewnością dużo mniej wyrazista niż te, do których jestem przyzwyczajona, ale jestem zadowolona - smak bardziej naturalny i świeży. Składniki: 4 liście sałaty lodowej pomidor

Pasja Smaku
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 145

wierzchu sosem pomidorowym, a następnie posyp startym chedarrem oraz startym parmezanem. Powtórz do wyczerpania składników. W zależności od wielkości naczynia, otrzymasz dwie lub trzy warstwy. Na wierzchu powinien znajdować się starty ser.  Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż ser na wierzchu zapiekanki roztopi się i ładnie przyrumieni. Podawaj na ciepło w towarzystwie sałaty

Chilli Czosnek i Oliwa
15 przepisów z truskawkami 115

zieloną sałatą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane

Moja smaczna kuchnia
LUNCH BOX- tortille z łososiem i sałatka ryżowa z tuńczykiem 322

liście sałaty masłowej 50 g utartego na dużych oczkach greckiego sera owczego 6 plasterków szynki parmeńskiej 100 g wędzonego łososia atlantyckiego 3 plasterki pomidora 6 plasterków ogórka gruntowego 1/2 posiekanej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego z czosnkiem niedźwiedzim PRZYGOTOWANIE: Tortille rozłożyć. Każdą wysmarować jogurtem i nakładać składniki w dowodnej kolejności :) SKŁADNIKI: 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

ClauditteMissCooking
sałatka z pęczakiem 129

sałat garść czarnych oliwek 2-3 ogórki gruntowe ząbek czosnku garść listków świeżej bazylii łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pomidory osączyć, pokroić w paski. Do oliwy z pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, miód i drobno posiekane listki bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić

6niebo
Sałatka grecka 216

Sałatę rwiemy na kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Ogórka kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Ser kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki. Krok 2 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy oregano. Dokładnie mieszamy. Krok 3 Wszystkie przygotowane składniki oraz oliwki układamy na talerzu, polewamy sosem

Kuchnia Bazylii
Sałatka z grejpfrutem i kuleczkami z kremowego serka i pistacji 120

sałacie razem z dzwonkami grejpfruta. Pistacje posiekać bardzo drobniutko. Z serka formować kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Obtaczać każdą w pistacjach i układać na sałatce.  Sok grejpfrutowy wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru.  Polać sosem

Kulinarne Inspiracje
Stek z pieczonymi warzywami 286

mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie(...)Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego

Poezja smaku
Tortilla 194

sałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę. Mięso kroimy w kawałeczki obficie przyprawiamy albo samodzielnie sporządzoną mieszanką przypraw, albo gotową mieszanką do gyrosa (najlepiej bez glutaminianu sodu) i obsmażamy. Gotowe placki układamy na talerzu i na moment wkładamy do mikrofali uważając, żeby nie trwało to długo, bo wtedy placki wyschną i zaczną się łamać przy zwijaniu. Podgrzane placki smarujemy sosem imbirowym

chwile dla mnie
Roladki z tortilli 252

układamy sałatę, szynkę i ser. Na brzegu układamy pasek papryki i zwijamy dosyć ciasno. W innym przypadku roladki będą się rozpadały. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu kroimy na paski 1,5-2cm. Każdą mini-kanapkę przekłuwamy wykałaczką, a na wierzch nakładamy kostkę papryki lub żółtego sera. Można podawać z różnymi sosami. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 186

takie małe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka do czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny i mam tak od zawsze a na widok sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować tę sytuację. Przygotowałam surówkę wg przepisu Donny Hay.  Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku.  W połączeniu z pomarańczowym mięsem była(...)Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu i młodej

Dzieje kuchennej Wiewióry