sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:146/206)

SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 164

awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku   250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz Sos winegret z cytrusów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z kurczakiem, mango, awokado i pomarańczą 207

kwadrans do lodówki. Grillujemy na złoto, przestudzone kroimy w paski. Sałaty myjemy i rozkładamy na  4 talerze. Awokado i mango obieramy i kroimy w paski. Pomarańczę filetujemy (  tutaj przydatny filmik, jak łatwo to zrobić). Układamy owoce na rukoli i dokładamy kawałki kurczaka. Składniki dressingu łączymy i podajemy sos do sałatki. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z melonem, fetą i awokado 253

duży talerz wyłożyć rukolę. Z melonów wykroić kuleczki i ułożyć na sałacie. Awokado pokroić na niewielkie kawałki (bez skórki), cebulę obrać i pokroić w cienkie wiórka, wyłożyć na talerz. Bezpośrednio na przygotowane składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser feta (ja pokroiłam w kostkę). Wierzch posypać miętą. Sos do sałatki: skórka starta z 1 cytryny; sok wyciśnięty z połowy

In my kitchen
Sałatka „Misz-Masz” 150

łyżka śmietany,2 – 3 jajka ugotowane na twardo,natka pietruszki. Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki,dodać obie pokrojone papryki,marchewkę startą na drobnych oczkach,oliwki,pokrojonego w drobną kostkę pomidora,kukurydzę i śledzia pokrojonego na małe kawałki.Majonez wymieszać ze śmietaną (jak ktoś lubi można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego).Wymieszać wszystko razem.Udekorować połówkami jajek i natką pietruszki

kulinarnajamka.blogspot.com
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 200

chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.  Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Składniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa(...)szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado:  (na 3-4 porcje sałatki) 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki

Codziennik Kuchenny
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 207

eksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków! I teraz można jeść nawet na surowo młode pędy sosny(...)Ponoć mężczyznom dodają wigoru!  Składniki na 1 porcję: 1 ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby  sok z 1/4 cytryny  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem

Bon Appetit Małgorzaty
Burger koreczki - najlepsza przekąska na imprezę 262

sól żółty ser sałata lodowa papryka ogórek pomidor koktajlowy patyczki do koreczków Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy małe kuleczki. Patelnie delikatnie smarujemy olejem i na rozgrzaną, wrzucamy nasze pulpeciki. Gdy ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo

Dobra karma
Sałatka z czarną quinoą, śliwkami, serem maziowym i prażonymi orzeszkami piniowymi 186

łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i  czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem z oliwy, octu, świeżo zmielonego pierzu i odrobiny soli

Quinoa Raz!
Co Lila jadła w środę? 11 168

taki obiad. Oczywiście eksperymentowałam i zrobiłam je na mleku owsianym. Sos? truskawki z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 W tym roku posadziliśmy jarmuż i cieszę się, że nie muszę kupować całej paczki. Zrywam sobie listek i wrzucam do wyciskarki. Lila piła sok wyciśnięty z jabłka, jarmużu, mięty i sałaty masłowej.  Kolacja 19:00 Strasznie objedliśmy się tymi bułami

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tortilla 125

tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Farsz 1 sałata lodowa 2 pomidory 1 filet pieczony 1 cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie  sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć sałatkę ,zwinąć . Smacznego

Eli Gotowanie
Kofty 209

też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie od towarzystwa, w którym wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 200

potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami 156

seler-bulwa -pietruszka – korzeń -por -ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sałata lodowa - Grana Padano Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki

Z Kuchni Do Kuchni
Verrines. 156

łyżeczka  sosu czosnkowego. 2.Układamy w górę warstwami:.    łyżka twarożku zmieszana z bazylią i zielonym ogórkiem    plasterki łososia posypane koperkiem    cząstki limonki, pieprz młotkowany.   3.Układamy  w górę warstwami:    Łyżka serka Tartare orzechowe    łyżka posiekanych pomidorków, sól, pieprz    łyżka sałaty masłowej zmiksowana z orzechami ziemnymi

Kulinarny karnet Christophera
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami 160

indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty. The post Indyk w raju, czyli pierś z indyka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię