przepiórcze ugotowane na twardo i obrane przecinamy na połówki i dodajemy do sałaty. Dorzucamy quinoę, połówki pomidorów koktajlowych, obraną i pokrojoną w plastry smaczliwkę i posiekaną w plasterki, lub piórka czerwoną cebulę. Sok z cytryny łączymy z olejem lnianym, pieprzem i sola. Powstałym w ten sposób sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy ją czarnuszką i gotowe! :) Szeroki wybór superfood
Quinoa Raz!minut z każdej strony na małym ogniu. Powinny być wyraźnie zarumienione. SOS JOGURTOWY: Do miski wlać cały jogurt naturalny, dodać do tego obrany ogórek starty na małych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i skropić lekko sokiem z cytryny. Wymieszać. Do burgerów bardzo pasuje lekka sałatka z sałaty lodowej i pomidorów cherry z jogurtem, lub świeża sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem
Calzonella.comżółtym i egzotycznym owocem. Umyłam i wymieszałam parę rodzajów sałat, w tym rukolę. Dodałam pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę oraz czarne i zielone oliwki. Mango umyłam,obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Dodałam go do reszty składników. Wszystkie produkty wymieszałam. Doprawiłam sałatkę sosem. Wymieszałam oliwę z oliwek,ocet jabłkowy, musztardę dijon firmy KAMIS miód, zioła prowansalskie
potrawyregionalnealuminiową . Pieczemy 1 godzinę , od czasu do czasu polewamy zebranym w naczyniu sosem . Kiedy mięso zmięknie , usuwamy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 230 stopni . Piec jeszcze 10 minut , aż mięso będzie miękkie , a skórka zrumieniona . Przed podaniem przykryć i odstawić na 10 minut .Podajemy z sałatą lub surówką .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiupalny dzień. Składniki zapamiętałam i opisałam:) Potrzebne będą: sałata rukola umyta, upieczony filet z łososia (ja upiekłam go w folii z otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem) kilka ugotowanych na chrupko fasolek szparagowych zielonych cebula czerwona, marchew kilka plastrów wędzonego łososia sos vinaigrette Sałatka w Nicei Ułóżcie rukolę na talerzu
AZgotuj!kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym a że jest niedziela, czas odpoczynku i relaksu i nie każdy ma ochotę siedzieć w kuchni,to będzie w sam raz. Nic tylko palce lizać :-) SKŁADNIKI: 4 tortille puszka cieciorki mix sałat pomidor papryka czerwona ogórek rzodkiewka ząbek czosnku
pieprzny smaczekszparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami
KUCHARNIAzupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu
Kulinarne przygody Gatityostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno
Proste PotrawyEnjoy! Sałatka z jajem i serem lazur - kilka liści sałaty lodowej - pomidorki koktajlowe - 4 sztuki - ogórek - szczypiorek - dwa jaja - prażone ziarna słonecznika - ser lazur winegret: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja
Sajkofanka smakufiliżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki ½ szklanki liście mięty i kolendry grubo posiekanych cebula dymka pokrojona w plasterki do ozdoby Dressing: ¼ szklanki słodkiego tajskiego sosu chili 3 łyżki oliwy(...)oliwek extra virgin 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego ½ łyżeczki mielonego chili drobno starta skórka z jednej limonki 1 łyżka soku z tamaryndowca (moczyć kawałek suszonego tamaryndowca w filiżance gorącej wody przez około 15 minut, wycisnąć i mamy sok z tamaryndowca) Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę
naRuszciepatelnie proponuję sprawdzić jej moc delikatnie czubkiem języka. Jeżeli ktoś nie lubi, lub nie może dostać, również można je pominąć, a danie doprawić ostrą papryką w proszku) Sałata Pomidor Ponadto dodałam groszek cukrowy pokrojony w cienkie paski, małe kukurydze tzw. „babycorn” pokrojone w plasterki oraz kukurydze z puszki, ponieważ miałam końcówkę z jakiegoś wcześniejszego obiadu. Można dodać(...)ulubione warzywa Gotowe tortille Sól, pieprz, przyprawy i zioła (papryka słodka i ostra, oregano, natka pietruszki) oraz inne wg własnego uznania i smaku Do dania można podać różnego rodzaju sosy lub inne dodatki takie jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser Kurczaka lekko posolić i przesmażyć na patelni aż się zrumieni. Wodę, która wydzieli się z kurczaka podczas smażenia należy
Codzienne Gotowanienawet sałatą rzymską (takie małe podłużne główki, ja ją nazywam suchą sałatą, można ją bez problemu dostać w Lidlu). Tak wygląda moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki 100 g solonych orzechów ziemnych 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 kostki tofu
greenscarfłyżki octu winnego łyżeczka nasion czerwonego pieprzu różowa sól himalajska Wykonanie: Liście sałaty i cykorii rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z mikro amarantusem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, quinoę i pociętą w piórka, lub półplasterki cebulę. Wszystko polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych dokładnie składników - oleju lnianego, octu winnego, soli i utłuczonego
Quinoa Raz!