6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 354pieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki: liście sałaty kolorowa papryka pokrojona w paski 2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastry pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam
Symfonia Smaków
POTRAWKA Z KURCZAKA 242ogień do małego. Mąkę wsypujemy do miseczki. Stopniowo, energicznie mieszając, dolewamy śmietankę. Przelewamy do sosu. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem
cool and minty
Sałatka z kalafiorem 285czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone
W kuchni u Moniki
Kotlety z ryżu z warzywami 202sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem
magiczna kuchnia Kasi
Green salad 2, czyli sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami 197kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego
Marder&Marder Manufacture
Sałatka z wędzonym łososiem i serem pleśniowym 149ostra w proszku, sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Łososia podzielić na mniejsze płaty. Ser pokroić w plastry. Oliwę połączyć z cytryną (do smaku) i dodać przyprawy. Wymieszać. Składniki połaczyc i skropić przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemy
Prosta sałatka grecka i co ma moda wspólnego z gotowaniem 275ogórki pokroić w plastry. Szalotkę posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory i ogórki. Posolić i popieprzyć. Dodać posiakaną cebulkę, oliwki i fetę. Z oliwy, cytryny i oregano przygotować dressing dokładnie mieszając w proporcjach 3:2:1/2 łyżki. Polać całość przygotowanym sosem
W kuchni wieczorem
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 252kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada dodatek domowego majonezu (klik) lub sosu czosnkowego: Pół kubka jogurtu wymieszaj z ketczupem (ilość dozuj wg swojego smaku), wyciśniętym czosnkiem
IzaGotuje
Sałatka: świeży szpinak, feta, suszone pomidory 394sałatka ostatnio jest bardzo popularna, jednak każdy robi ją inaczej... jedni robią z mixem sałat, inni z mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie
Aga w kuchni
Lekka sałatka z tuńczykiem i fetą 367łyżki wody Sposób wykonania: 1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami od dołu: pokrojona sałata lodowa odsączony tuńczyk pokrojony w kostkę ser sałatkowy zielone oliwki pokrojona w grubą kostkę papryka pokrojona w piórka cebula czerwona 2. Olej, wodę i przyprawę do sałatek mieszamy i polewamy sosem sałatkę. 3. Sałatka jest od razu gotowa do spożycia. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Kurczak duszony w papryce 506całym dniu pracy nie zawsze zadowoli się kilkoma ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i michą sałaty ;) Czasami (mimo wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;) Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi! 274dole (dzięki temu unikniemy rozklejania). Taki rulon, w zależności od upodobań, kroimy na 6 lub 8 kawałków bardzo ostrym nożem, przy jak najmniejszej ilości ruchów. Zajadamy maczając w sosie sojowym i przegryzając imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych :) *dzięki temu ryż nie klei się do rękawiczek Jeżeli chcemy przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej(...)paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO ŚWIEŻE I OD PEWNEGO DOSTAWCY Najprostsze w przygotowaniu sushi to sashimi, czyli po prostu kawałki bardzo świeżej ryby, pokrojone w cienkie plastry, podane z sosem sojowym, wasabi i imbirem :) Mam nadzieję, że wszystko jest
My Culinary Art
Bułeczki hamburgerowe 163upieczemy do nich pyszne bułeczki. W lodówce na pewno tez znajdzie się sałata i kilka warzywnych dodatków jak cebula, pomidor czy ogórek i mamy zdrowy domowy posiłek, którym nie pogardzą nawet niejadki. Ale jak burgery, to nie może obyć się bez takich dodatków jak sos czy ketchup. Ja polecam smaczne sosy firmy Develey , które często kupuję i które smakowo bardzo
W garach u Gosi
KURCZAK GRILLOWANY w JOGURCIE z SAŁATKĄ z FETY i POMARAŃCZY 179Delikatne piersi z kurczaka grillowane w jogurcie, i czosnku doskonale smakują z warzywami świeżymi i opiekanymi, oraz ulubionymi sosami. Danie smaczne i dietetyczne. SKŁADNIKI : 500 g piersi(...)SAŁATKA : 1/2 główkai sałaty lodowej 100 g fety, pokrojonej 2 wyfiletowane pomarańcze 3 suszone pomidory, drobno pokrojone 3 łyżki oliwy z pomidorów 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę garść oliwek 1/2 czerwona papryka pokrojona w kostkę sól, pieprz do smaku Sałatę szatkujemy, przekładamy do dużej miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku. Mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z krewetek po prowansalsku 245łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach. Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Wiosna w Jung & Lecker 144Eimermann Klasyczne Savignon Blanc ze sporą kwasowością. Jednocześnie sporo cukru resztkowego. Pić do sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja
królestwo garów
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym 314pieczonego 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 1 biała cebula Sałatę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 3 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki miodu
Pełny talerz
Sałata z rukolą i granatem 272cytryny. Orzechy nerkowca upraż przez chwilę na suchej patelni, by się zarumieniły. Mix sałat oraz rukolę ułóż na talerzu, dodaj kawałki gruszki oraz osączone pestki granatu. Przygotuj dressing. Musztardę zmieszaj z miodem oraz oliwą. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli. Przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego
Moje Qulinaria
Miodowy kurczak na butelce 374pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny
Pyry na Gaz
Domowe hamburgery 220piórka. 4. Podrzgwamy bułki. 5. Na przekrojoną na pół bułkę, układamy sałatę, mięso, i resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:) Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można
Kuchnia Pełna Pasji