sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:136/206)

Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem 169

Jeden taki ziemniak to już niezła porcja obiadowa, a najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 2 serki topione śmietankowe po 100 g • 150 g boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki

To co kocham
Tortilla z kurczakiem – szybki lunch do pracy 365

patelni (już bez dodatku tłuszczu). Kurczaka po usmażeniu zostawiamy do przestygnięcia. Na placku tortilli układamy troszkę poszatkowanej sałaty, parę plasterków pomidora, ogórka, rzodkiewki, a następnie kurczaka. Zawijamy dwa brzegi tortilli do środka i całość rolujemy. W naszej wersji tortilli nie dodaję żadnego sosu, aby placki za bardzo nie nasiąknęły. Jak Wam się podoba przepis na tortillę - prawda, że szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z quinoą, czarnym czosnkiem i kiszoną rzodkiewką 198

smaku, ani w konsystencji, jest miękki i słodkawy, trochę jak suszona śliwka połączona z sosem sojowym ;) tak bym to subiektywnie określiła. Możecie się zatem spodziewać kolejnych przepisów z tym wynalazkiem.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki dowolnej sałaty 10 - 12 pomidorków koktajlowych 2/3 szklanki gotowanego obranego bobu 8 kiszonych rzodkiewek 5 ząbków czarnego czosnku 3 łyżki soku

Quinoa Raz!
Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 193

lunch w pracy, ale sprawdzi się wyśmienicie także jako posiłek na obiad. Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami Sałatę lodową myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (możecie ją porwać, albo pokroić). Ugotowane na twardo jajka i pomidora kroimy w kostkę. Tuńczyka (najlepiej w sosie własnym, będzie mniej tłusty) odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIKANTNE UDKA 144

chyba najwspanialsze danie z kurczaka ,pełne aromatu i chrupkości zniewala człowieka na " amen"!.Do tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą i odstawić. Udka myjemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z ogórków z brokułami i sezamem 206

patelni ziaren sezamu 1. Brokuła zblanszować (ok. 5 min), dokładnie osączyć, najlepiej odwirować w wirówce do sałaty. 2. Ogórki obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko posolić, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zlać sok, który należy zachować!  3. Składniki sosu połączyć - najpierw rozupszczamy w soku spod ogórków i occie miód ze wszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z serem pleśniowym i awokado 382

kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Użyłam sera pleśniowego Lazur Srebrzysty . Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać  ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Awokado to bardzo kaloryczny owoc. W średniej wielkości awokado jest

My Chcemy Jeść
Sałatka makaronowa z awokado, mozzarellą i parmezanem 240

parmezanu - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz Wykonanie: Makaron ugotować, odstawić do ostygnięcia. Sałatę umyć, awokado obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę rozdzielić palcami na mniejsze kawałki.  Czosnek obrać i dodać do oliwy z oliwek. Całość zmiksować na jednolity sos.  Wszystkie składniki wymieszać i całość posypać parmezanem. Przepis jest bardzo prosty a efekt wyśmienity

Kuchenne syntezy
Jajka faszerowane nowalijkami 166

rzodkiewkami, siekamy niezbyt dokładnie, powinno widać strukturę warzyw. Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem warzywnym. Jajka na Wielkanoc układamy na półmisku z sałatami, każde jajko dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!   The post Jajka faszerowane nowalijkami appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ala grecka 192

oczywiście zapraszam w niedzielę na post z wynikami rozdania. Moja grecka sałatka wygląda tak : Składniki : * pół sałaty lodowej * pół kostki sera typu feta * pomidor * ogórek zielony * cebula * pół słoiczka czarnych oliwek Wszystko kroję i mieszam w misce. Wykładam na talerz. Polewam sosem. Tutaj użyłam gotowego,bo sałatka była na szybką kolację. Do tego pieczywo

Magiczne Życie Marty
Wołowina na sałacie 184

ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej  1 owoc avocado dressing:  połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz  + dwa plastry sera(...)naczynka od blendera, dorzucamy świeżą miętę, ocet, miód i pieprz. Blendujemy na gładko. Całość przecieramy przez sito, żeby pozbyć się ziarenek z granatu. Odstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Po przełożeniu kotleta z jednej strony na drugą

Sajkofanka smaku
Pesto bazyliowo migdałowe 153

Pesto jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam(...)miksujemy na wolnych obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty. Do klusek śląskich , makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe

mojewypiekiinietylko
Pulpety w sosie pomidorowym 156

Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso(...)pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano. Smacznego

kolorowotorcikowo
SAŁATA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ, OGÓRKIEM KISZONYM I ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM WINEGRETEM 327

Mam dla Was przepis na bardzo prostą, ale wyrazistą w smaku sałatę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Sałata z wątróbką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym 178

Dokładnie osuszamy. Sałatę myjemy, również dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Sałatę i wątróbkę odkładamy i zabieramy się za przygotowanie dressingu. Do małego garnka lub na małą patelnię wlewamy ocet balsamiczny, oliwę i dodajemy konfiturę. Całość delikatnie podgrzewamy doprawiając szczyptą/dwiema pieprzu. Sos w miarę podgrzewania będzie robił się coraz rzadszy, a potem zacznie gęstnieć. Ważne(...)każdej strony łącznie przez  3- 6 minut ( w zależności jakiej wielkości są kawałki wątróbki). Doprawiamy solą i pieprzem już po wyłączeniu gazu. Na talerzu układamy porwaną sałatę, nakładamy plasterki gruszki i kawałki wątróbki. Całość polewamy dressingim i ewentualnie posypujemy ziarenkami różowego pieprzu. Voilà!   Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz

Simple Dish