świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików 75 ml białego wytrawnego
cool and mintyPesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami. Składniki: Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą(...)blendera i miksuję na gładką masę. Na końcu wkładam przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kurkumę i sól morską, ponownie miksuję. W ten sposób w kilka minut otrzymałam gotowy sos pietruszkowo-bazyliowy. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, przecedzony łączę z sosem , dodatkowo można posypać bazylią i serem. Gotowe, smacznego :) Rada: Jeżeli dla kogoś pesto jest zbyt gęste wystarczy użyć
Pause Gotowanie!zawierają tłuszczu są dozwolone - można używać ketchupu i innych sosów pomidorowych, sosu słodko-ostrego czy Sriracha. Jeżeli chodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski(...)się trzeć ziemniaków. Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się
wegujemyałatka nicejska, obok sałatki cezar to moja ulubiona propozycja lunchowo-obiadowa. Oryginalna salade niçoise musi zawierać pomidory, ugotowane na półtwardo jajka, anchois, nicejskie oliwki, sos vinegrette i oczywiście tuńczyka. Najlepsza będzie oczywiście świeżo ugrillowana polędwica, jednak w sytuacjach kryzysowych można użyć również tego z puszki. Inne dodatki to już Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną(...)polędwicy z tuńczyka 100 g zielonej fasolki 2 jajka 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 2 łyżki kaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty
Food Squareholenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe do owoców i serów. Pinot Blanc Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs(...)potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu: Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse
królestwo garówSałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret. To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków. Doskonała
Kraina Miodem PłynącaProsta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków 7. Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem 8. Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 9. Lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym 10. Surówka z kapusty pekińskiej
Słodkie okruszkipogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatweprzyprawa Secrets of India Bombaj Masala (Kotanyi). Podsmażyć na patelni z jedną łyżeczką oliwy z oliwek. Do miski wsypać mix sałat, ukolę oraz kiełki. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz rzodkiewkę. Usmażonego kurczaka ułożyć na wierzchu sałatki. Polać wszystko sosem. Sos: Do jogurtu dodać 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę przyprawy do sałatek
The Sweet Damselsię przypalić!). Wrzuciłam chutney, doprowadziłam do lekkiego wrzenia, wlałam śmietankę i gotowałam sos kilka minut do wyraźnego zgęstnienia. 6. Zmiksowałam sos na gładko, włożyłam do niego z powrotem roladki i chwilkę jeszcze podgrzałam. Podawałam z puree ziemniaczanym i sałatą fryzyjską z pomidorami
Kuchnia Prezydentowejzewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Co dalej? Skorzystałam z tego filmiku: Pozostałe składniki: sos sojowy japoński chrzan wasabi (uwaga: bardzo ostry) marynowany imbir w cienkich plastrach Nalej trochę sosu do miseczki (możesz rozcieńczyć
Qlinarnie i Qlinarnieprzyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Jajka ugotować na twardo. Odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć umyte osuszone liście sałaty, makaron, rozdrobnionego palcami kurczaka, piórka z czerwonej cebuli i ćwiartki jajek. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się
Gosia gotujeTakie same wyróżnienia otrzymali blogerzy, których dania zostały uznane za najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE - za Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i sałatą (Piotr Straga współautora bloga "Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię") - OBIAD - za Łososia w pomarańczowo-imbirowym sosie (Anna Wlezień autorka bloga „Życie od kuchni") - KOLACJA - za Dietetyczną lasagne z piersią z kurczaka (Iwona z bloga "Blogotowanie z pasją
Pasja SmakuSałatka powstała z produktów, których akurat miałam pod ręką w nadmiarze: ugotowane małe ziemniaczki w łupinach, gotowane jajka, sałata, grzanki, świeży ogórek ... Wszystko buch do miski - i voila! Kolacja gotowa. Ja bardzo lubię takie sałatki bez sosów, majonezu, czy oliwy - pod taką postacią smakują mi najbardziej. Dla męża była już wzbogacona wersja :) Dodałam łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu
Walijskie Pichceniecukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu
Proste Potrawy