sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:126/206)

Domowy Longer KFC 2441

minut z każdej ze stron). Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną sałatę lodową. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz ketchup'em i przykrywamy całość. Longer'y możemy podać z frytkami oraz sosami np. czosnkowy, barbecue.          Moje posty

Słodka Strona
Zdrowe Warsztaty kulinarne 23-11-2013 202

próbować tych pyszności.   Zaczęliśmy od sałatek: *  Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia.  Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu

kolorowotorcikowo
Sałatka z wątróbką indyczą 177

smażenia mała czerwona cebulka łyżka octu balsamicznego pół łyżki kutchupu łyżka soku malinowego 2-3 łyżki oliwy pieprz ewentualnie: 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa, bo daje większą chrupkość) Sałatę porwać na kawałki. Wkroić do niej cebulę w kostkę lub cieniutkie piórka. Posypać grubo mielonym pieprzem. Wątróbkę (ewentualnie pozbyć się żyłek) pokroić w kawałki "na jeden kęs". Obtoczyć w mące(...)wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza i nie powstaną grudki. Tuż przed wyłączeniem palnika wylać vinaigrette na sałatę. I na to przełożyć usmażoną wątróbkę. Smacznego

Weekendy w domu i ogrodzie
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 360

jako danie na wynos.     Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia   Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę(...)złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny.   Na wrapie układamy sałatę, ogórka, awokado, paprykę i szczypior, na to kładziemy kurczaka - po 2-3 paski na każdą porcję. Zawijamy ciasno w rulon, jak naleśniki.   Jeśli chcemy zabrać je na wynos - owijamy

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z grillowanym kurczakiem 157

wszystkie będą pyszne, bo cały sekret to dressing - Monia dziękuję. Potrzebujemy: Garść mix'u sałat 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing(...)kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce i wkładamy do niej kurczaka. Zostawiamy na minimum godzinę. Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy. Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około 1-2 minuty (uwaga żeby nie przypalić bo będą gorzkie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Polędwiczka marynowana w majeranku 191

tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić. Takie mini-steki wieprzowe podałam z brązowym ryżem wymieszanym z oliwą i łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego oraz mieszanką sałat z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i czosnkiem niedźwiedzim. Myślę, że jeśli taki obiad miałby mieć(...)odrobiną masła i cukru. Z groszkiem lub bez. Ja wybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata: sok z pół cytryny 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku oraz: polędwiczka wieprzowa o wadze około 340 g oczyszczona z błon i pokrojona na plastry grubości 1 cm . Składniki marynaty wymieszać

Posadzone i zjedzone
Azjatycka sałatka z kaczką 188

roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic(...)osuszamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty. Odlewamy i studzimy. Wkładamy wszystkie składniki (sałata, marchewka, dymka, makaron oraz mięso z kaczki porwane na małe części) do dużej miski. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir

Poezja smaku
policzki wieprzowe z kopytkami 261

przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz czerwony

na gazie
Qurrito z sałatką 422

mniejsze znaczenie ;) Żeby nie było tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki: - pierś z kurczaka - tortilla (bądź kilka) - sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego) - kulka mozarelli Marynata do mięsa: - chilli - pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka: - 100 g mąki - 1/3 łyżeczki majeranku - 1/3 łyżeczki pieprzu(...)Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć dowolnego sosu sałatkowego, wybór jest spory :) Sałatkę odstawiamy "do przegryzienia", w tym czasie można zająć się

Kulinarne zapędy Kokosa
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 198

afrodyzjak Menu: Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie(...)dobrej jakości mrożonych produktów, niż z byle jakich „świeżych”. W mojej zamrażarce odkąd ją pierwszy raz zobaczyłam jest mieszanka 8 ziół, która jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Zawsze też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z serem halloumi 205

można lekko natłuścić oliwą. Obok grillujemy kromki bagietki (lekko posmarowane masłem lub oliwą). Na talerzu układamy porwaną sałatę, na sałacie ser halloumi i ciepłe śliwki z figami. Mozemy posypać pokruszonymi orzechami. Podajemy z grzankami i skropione kremem balsamicznym (lub innym sosem).  Smacznego

bistro mama
Kotlety z batata i białej fasoli 180

dobra, to w takim razie co do burgera lub na talerz, jeśli postanowimy serwować bez buły? Ja proponuję sos tahini lub ewentualnie jakiś wegański majonez . Dodatkowo fajnie może zagrać keczup. Co do warzyw to jak najbardziej awokado, ogórek, pomidor, sałata lub/i cebulka. Jak to roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą

Blendman
Sałatka „Cote d`Azur” 130

wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, zahartowałem zimną wodą, wycisnąłem z jasnej skórki. Paprykę umyłem, oczyściłem, pokroiłem w paski. Sałatę opłukałem, porwałem na mniejsze kawałki. Tuńczyka podzieliłem na cząstki. Oliwki drobno pokroiłem. Ocet wymieszałem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem, sos wymieszałem z pozostałymi składnikami

R'n'G Kitchen
Sałatka z mandarynkami, kurczakiem i pestkami z dyni 184

dyni prażę na suchej patelni. Mandarynki obieram i kroję w plasterki.  2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, pestki dyni oraz mandarynki. Delikatnie mieszam.  3. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz przyprawami.  Przygotowanym sosem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą 181

takie małe fusion na talerzu. SKŁADNIKI (2 porcje) 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru muscovado 1/2 papryczki chilli dodatkowo 1 kula mozarelli 1/2 owocu granatu 10 pomidorków koktajlowych 2 garści sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli

DefinicjaSmaku