gdzieś spotkacie :) Jako dodatek świetnie sprawdził się zielony pieprz, a prawdziwków podsmażonych na klarowanym maśle chyba nie muszę zachwalać ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół małej sałaty pęczek liści mniszka lekarskiego 2 garście rukoli 12 plasterków combra dojrzewającego z sarny 5-6 prawdziwków 1 mała czerwona cebulka 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżka klarowanego masła(...)ugotowaną quinoę, pokrojoną w piórka cebulę i zielony pieprz oraz prawdziwki, które należ wcześniej pokroić w plasterki i podsmażyć na klarowanym maśle. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i polewamy sosem z oleju i octu. Smacznego
Quinoa Raz!Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka i pomidory pokroić w plasterki(...)piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera). Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąSałatka nie musi być nudna i mało syta – w naszej propozycji znajdziecie zarówno bogate smaki, jak i sporo pożywnego białka. Soczysty kurczak, wyrazista rukola i smaczny
Nerds KitchenNo wiadomo , że na Świątecznym stole znajdą się i sałatki, moja jest wykombinowana smakowo wyszła smaczna, a to najważniejsze . Składniki: buraczki marynowane 5 łyżek kukurydza 60
Różowa kuchniasól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie : Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową Pomidory kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie dodajemy 4 łyżki koncentratu(...)układamy warstwę kukurydzy Oraz warstwę czerwonej fasoli Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę. Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie. Sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem na stół dekorujemy brzegi miski tortillami tworząc w ten sposób koronę. Resztę chipsów kruszymy i układamy na wierzchu sałatki. Smacznego
Taste Therapyjest tłusta i gumowata, psuje całą przyjemność jedzenia. Obrane mięso kroimy w poprzek włókien na niewielkie plasterki. Kości odrzucamy. Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Sos rozsmarowujemy na wszystkich kromkach. Na dolnych 6 kromkach rozkładamy szpinak, na nim po równo mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu(...)pieczywo, i ser, i wędzonego kurczaka można dostać wszędzie, borówki – zawsze mam słoik w lodówce lub spiżarni, tak samo jak majonez i chrzan. Zamiast szpinaku można wykorzystać sałatę rzymską. Całość pracy razem z pieczeniem – jakieś 20 minut SKŁADNIKI 12 kromek chleba tostowego 2 wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki
Karo in the Kitchenwodę i mocno doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do chwili aż groszek będzie miękki, a woda niemalże w całości wyparuje - wtedy też wrzucamy podartą, czy pokrojoną (jak kto woli) sałatę rzymską i podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż i ona zmięknie. Składniki na sałatkę: - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie jabłka - garstka mieszanki kiełków - odrobina soku z cytryny - garstka orzechów(...)kiełki i orzechy włoskie. Składniki na dressing: - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - szczypta soli - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie dressingu: Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu. Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie tego spróbować ;)! Smacznego i do napisania wkrótce! Zainspirowane: "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsay
Życie zamknięte w smakudania które nie wymagają wiele nakładu pracy, a dadzą pyszny efekt i za to właśnie uwielbiam sałatki. Wystarczy połączyć kilka składników wraz z ulubionym sosem, by stworzyć pożywny i zdrowy posiłek, który często zabieram ze sobą w pojemniku. Zamiast kupować niezdrowe buły wolę poświęcić 10 minut wieczorem na stworzenie czegoś, co zjem ze smakiem. Niestety większość sklepowych bułek jest(...)mojej kuchni występuje sporo ziół, a znikoma ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody
Fabryka pomysłówgarnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało. Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem. Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki(...)przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax - marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą Kotleciki
Codziennik Kuchennyproduktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso(...)sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku- wrzucam go na patelnię, żeby skarmelizował się z każdej strony. Nie ma boczku? Nie szkodzi, zostało pół wczorajszego wołowego steka, pokroję w plastry, też będzie
Karo in the Kitchendwie połówki wzdłuż razem z ogonkiem. • Usunąć gniazda nasienne i posolić w środku. • Ser tofu pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał(...)wierzchu położyć po pomidorku koktajlowym i polać odrobiną oliwy. • Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez 30 minut. • Podawać z mixem sałat
To co kochamżeby te przedszkolne surówki były moimi ulubionymi, ale marchewka, to niezaprzeczalnie smak dzieciństwa. Kiedyś, rodzice dbali o to, aby do każdego obiadu pojawiała się surówka, a na kanapce lądowała sałata, ogórek czy pomidor. Pamiętam jak w przedszkolu serwowano nam nawet kanapki z surówką z kapusty kiszonej z wędliną. Całkiem je lubiłam Dzisiaj, kiedy ciągle się spieszymy, mało kto pamięta(...)naprawdę wiele surówek czy przystawek do tradycyjnego obiadu. Ta surówka to trochę zapomniany już surówkowy klasyk. Surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu bardzo jest lubiana przez mojego męża. Jako sos posłużył mi jogurt, żeby było lekkostrawnie, ale jeśli chcecie poczuć prawdziwy smak tej surówki lub jogurtu nie lubicie, użyjcie śmietany. Jeśli macie mało słodkie marchewki, warto dodać do surówki łyżeczkę
Mieszam w Garnkukarczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w niewielkie(...)minut na grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i buraczki . Smacznego
Gosia gotuje