Jedna z mojej ulubionej sałatkowej top-trójki! Na pierwszym miejscu zawsze i wszędzie będzie sałata z dodatkiem sera, gruszki i bakalii. A na drugim ta właśnie, taka à la grecka, bo przecież większość składników znanych jest z sałatki greckiej. Można ją zabrać do pracy, można podać na rodzinnej uroczystości, można w końcu przygotować ją tylko dla siebie i męża(...)miseczki miąższ, mieszamy go z oliwą z oliwek i posiekanymi ziołami. Do większej miski przekładamy makaron, dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki oraz cebulę pokrojoną w krążki lub piórka. Wlewamy sos i wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
bistro mamaCzy wiesz,ze roszponka jest nie tylko smaczna,ale i bogata w wartosci odzywcze ? ROSZPONKA WARZYWNA (Valerianella lokustaL.) nalezy do rodziny kozlkowatych.Wlasciwie to zimowa salata.Jest jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powrocila zima. Przypomniala sobie o nas w chwili gdy ja juz na dobre rozkoszowalam sie iscie wiosnennym klimatem. Kilka dni temu mialam wrazenie, ze spadl pierwszy
Przysmaki Karolkidania przy jednym gotowaniu( + oczywiście sałatka z warzyw ). Kupuję duże ( mega dużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku(...)małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler
Buniabaje w kuchniproduktów spożywczych na świecie – znano ją już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza w krajach Dalekiego Wschodu. Wspaniała na słodko oraz jako część drugiego dania z mięsem i zawiesistym sosem. Można z jej udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki oraz farsze do drobiu. Nie tylko niezwykle łatwo ją przygotować, ale też warto spożywać ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i protein(...)oraz gorących dań z piekarnika. U mnie - do polędwiczek wieprzowych a’la Wellington . Sałatkę tę podaje się w sposób klasyczny, m.in. w Libanie i Syrii, w miskach wyłożonych liśćmi sałaty rzymskiej, udekorowaną ćwiartkami limonki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy zbierać nasze rodzime(...)doskonałym źródłem kwasu foliowego , szczególnie polecanego kobietom w ciąży. Ponadto pomagają odtruwać organizm i wzmacniają odporność. A przecież mamy w kraju z czego wybierać. Mamy do dyspozycji całą gamę sałat, w sezonie jest szpinak, botwinka, a zimą jarmuż, poza tym możemy wykorzystywać liście młodych warzyw korzeniowych. Warto nauczyć się od Greków i innych narodów śródziemnomorskich przyrządzania zieleniny i wprowadzić
Chilli Czosnek i Oliwapaczkowane sałaty- oczywiście gotowe mixy w workach są niezwykle wygodne, ale również ich cena jest dużo wyższa. Spróbuj, szczególnie w sezonie kupować całe główki sałat i je mieszać. Np. sałata lodowa zachowuje swoją świeżość bardzo długo, więc z powodzeniem możemy ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. 3. Fasola, ciecierzyca, soczewica, groch- kup suszone(...)powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki
Tradycyjna KuchniaJeśli w poprzednim wpisie już wystarczająco przekonałam Was do upieczenia własnych bułek do hamburgerów i nabraliście ochoty aby takową bułę wraz z zawartością pożreć w całości
Garniec MagalieBrukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury(...)domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie ślad i nie tylko w postaci pustego talerza ;) Parlament Europejski, czyli nigdy
Moja smaczna kuchniazasuszone listki są idealne do słodzenia potraw i napojów. Ale jako świeże liście, spełniają wartościową funkcję odżywczą w potrawach. Smak jest słodki, dlatego warto wymieszać listki stewii z sałatą albo ze świeżym szpinakiem. Stevia jest rośliną wieloletnią (przy zimowaniu w domu), która od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca(...)źródło ) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka) 20 dag boczku wędzonego (plastry) 1 serek z niebieską pleśnią 1 gruszka kilka pomidorków koktajlowych kilka listków stewii gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy Szpinak myjemy i suszymy. Boczek smażymy (bez dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki
Bon Appetit Małgorzatymówię :) 2. DIETA CUD? Nigdy wcześniej nie byłam na żadnej diecie. Ok, skłamałam... byłam raz przez dwa dni na diecie kopenhaskiej. Uległam modzie i niestety, już drugiego dnia jedzenia sałaty wisiałam z głową nad muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez(...)jako mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu przygotowywać
bistro mamaświeżej mięty, posiekanej Marynata oraz dressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić(...)kawałki. Umytą rukolę wymieszać z makaronem. Na talerzach układać rukolę i makaron. Następnie kawałki mango i pestki granatu. Posypać rodzynkami, selerem naciowym i orzechami nerkowca. Równomiernie rozłożyć na sałacie kawałki kaczki oraz oscypki. Posypać świeżo posiekaną miętą i polać dressingiem. Można również przystroić kwiatami bratków. Smacznego! *Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom
Food SquareSALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułka ma być puszysta, mięciutka i domowa, parówka dobrej jakości i oczywiście dużo świeżych warzyw. Do środka możecie włożyć to, co Wam najbardziej smakuje. Do mojego hot-doga trafiła sałata, ogórek, pomidor, papryka i młoda cebulka. Wszystko zostało polane ketchupem. Zachęcam do przygotowania własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła(...)bułek i nie będzie odpadał po upieczeniu, Pieczemy w 200 stopniach przez 10-12 minut. Do środka wkładamy ulubione warzywa, parówkę i polewamy wszystko ketchupem, musztardą lub innym ulubionym sosem. Tu wszystko zależy od Waszych preferencji i pomysłowości. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze Słodkiej Strony
Czerwona Porzeczka