dodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody. Zobacz również: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Kuchcik gotujesmaku sokiem z cytryny i odrobiną soli, morele rozgnieść w trakcie gotowania Do wątróbek na patelni dodać sos i dusić razem na małym ogniu razem ok. 5 min. Można podać z ryżem
Proste PotrawyDorsz zapiekany w piekarniku z pysznym paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru
Mohiellamiód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść piersi z powrotem na patelnię, obtoczyć w sosie i podgrzać jeśli nieco ostygły. Podawać z dużą ilością posiekanej natki z bagietką, ryżem lub kaszą
zadanie-gotowanietrochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu
O kuchni z uczuciemczasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty. Podawać z sypkim ryżem
zadanie-gotowanieDodać śmietanę z mąką do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia. Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowanieudka na talerz, wywar przelać do rondla, makę wymieszać z wodą i śmietaną, wlać do wywaru mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu wsypać natkę pietruszki i dodać przyprawę w płynie do smaku podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzioła, na nich ułożyć perliczkę. Dodać gorący sok i bulion. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Sos przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie masłem. Podawać perliczkę np z ryżem i sałatą. Smacznego
Stare Garydodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką
Smakołyki Asigładki sos. Następnie dodajemy tandoori masalę, (opcjonalnie mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy, przyprawiamy solą do smaku i jeszcze chwilę dusimy aby sos zgęstniał i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnirybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą kolendrą z ryżem jasminowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniestron na złoto. Ściągnąć z patelni mięso, dodać sos, ser ( kilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem
Magiczne Życie MartyWyjąć mięso na półmisek, a do sosu dodać skórkę z cytryny i kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem, sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare Garycebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili
Kuchenne Wariacjepodaniem na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem chilli... smakują wybornie
Kuchenna Kontrrewolucyaobtoczyć w mące, nadmiar otrząsnąć. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, obsmażyć chwilę filety z obu stron. Rybę ułożyć skórą do dołu, przykryć sosem, dusić razem ok. 6-8 minut. Posypać natka pietruszki. Od razu podawać z ryżem. Smacznego
Pełny talerzbyć żadnych grudek!) i przygotowaną masę przelać do garnka. Dzięki temu sos się zagęści. Całość gotować jeszcze parę minut na małym ogniu. Sos posmakować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Przygotowane danie podawać, np. z ugotowanym ryżem
Ugotowaćzdjęciu: kotlet z białej fasoli (pysznie i bardzo prosto, podpatrzone na blogu Magdy , zajadają się nimi również znajomi mi mięsożercy!), brązowy ryż, żurawina do mięs i serów Łowicz (nie zawiera żelatyny) i sałata lodowa z sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę odcedź, zblenduj z cebulą, dodaj paprykę
Qlinarnie i Qlinarniepatelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć
Fabryka pomysłówPowinnam wiele rzeczy zmienić tak jak na przykład częściej robić dania z makaronem, kaszą i ryżem. Na początek przypomniałam sobie jak się robi spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti
Na słodko lub wytrawniepomidorkowe) 2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I.. . 3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...) 4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA 5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 7. SAŁATKA FASOLOWA Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie
Wypisz Wymalujpomidorkowe) 2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I.. . 3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...) 4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA 5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku
Wypisz Wymalujsprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć
Walijskie Pichceniepatelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego, choć moim zdaniem nie jest to konieczne ;) Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem, u mnie był klasyczny biały, ale jeśli macie ochotę, można przygotować go na sypko z kurkumą bądź smażony z curry ;) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaEkspresowa sałatka, którą można przygotować, gdy niespodziewanie zadzwonią znajomi oznajmiając "za chwilę będziemy":) Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego (ja nie lubię, więc nie dałam) woreczek ryżu majonez wegański lub zwykły natka pietruszki Produkty z puszek odsączamy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Smacznego
chwile dla mniepokroić w paseczki, dodać do mięsa Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko. Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje również
Proste Potrawygodziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodziekolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNIsosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem
Pasja SmakuSmaczny pomysł na rybę. Podsmażone i chrupiące kawałki dorsza zatopiłam w sosie pomidorowym z dodatkiem octu winnego i chrzanu. Dopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka
Zasmakuj Kuchnifiletów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego(...)kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy obsmaż do z każdej strony ok. 2 minut (usuń przedtem nadmiar jogurtu). Do kurczaka dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś całość jeszcze przez ok. 30 minut. W tym czasie ugotuj ryż. Po wyłączeniu gazu, do kurczaka dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj
Corner With Recipeswykorzystujecie dokładnie odmierzone składniki, dzięki czemu nic się nie marnuje. Zestawy zawierają również wszystkie niezbędne oleje, przez co nie musicie kupować np. całej butelki oleju sezamowego, czy też sosu sojowego, a później martwić się, że zalegają na kuchennej półce. Czy jest szybko? Przygotowanie poniższych dań zajęło mi 20 minut. Krótki okres przygotowania sprawdza się, jeśli wracając zmęczeni po pracy(...)znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać, że do tej pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata
Bez CebuliPolędwiczka to mięso bardzo delikatne i szybkie w obróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową . Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Szybko i smacznie, polecam Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 200 ml śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła(...)zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę. polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemmała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili(...)słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać. Smacznego! Przepis 'stary' (publikowany 1.11.2013 r.), ale został ulepszony- o nową recepturę i nowe zdjęcia
Kraina Miodem Płynącanawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego. W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą. Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu i zanurzcie(...)cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno
Karo in the KitchenOstrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to musicie koniecznie spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – ok 500g kurczaka/indyka – 1 puszkę brzoskwiń – 1 kubeczek śmietany kremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam(...)brzoskwiń. Wymieszać. Pokroić brzoskwinie w kostkę i dodać pod sam koniec gotowania (żeby się nie rozgotowały). Podawać z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub chlebem. Ja do naszej wersji dorzuciłam kaszę jaglaną i gotowałam z sosem
Szybko Tanio Smaczniesosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie worcestershire . Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna receptura na szybki i smaczny obiad. Przygotowane danie możecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJadużym kubku rozmieszać śmietanę, przecier pomidorowy, musztardę na gładką masę. Do śmietany dolać trochę gorącego sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam
Kuchnia PokoleńPaella czyt. paeja to danie kuchni hiszpańskiej z ryżu i dodatków. Ja przygotowałam paellę z makaronu wygladem przypominającego ryż. W rezultacie takiej podmiany wyszło danie pyszne i wykwintne. Polecam gorąco danie kuchni hiszpańskiej. Paella makaronowa z owocami morza i pikantnym sosem pikada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste(...)grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku. Po ok. 2 minutach, kiedy
SzczyptaSmaQstaje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta i miękka wystarczy ją krótko obsmażyć na dużym ogniu, a następnie kilkanaście minut pogotować w sosie z pomidorów i mleka kokosowego. Mleczko kokosowe świetnie równoważy ostrość papryczki i kwaśność pomidorów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka łagodnej pasty curry * / polecam taką sól morska czarny pieprz(...)około 15 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kolejne 10 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i lekko zgęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Podajemy z ryżem i mizerią
cool and minty