CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM. autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim i o niczym Pęczotto z grzybami i brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli(...)bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym wraz z dodatkiem posiekanej, zielonej pietruszki. Takie danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem basmati. Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób naprawdę są rewelacyjne - miękkie, kruche i delikatne w smaku. Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg polędwicy wieprzowej 200 g kurek 1 cebula sól, pieprz olej(...)przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie to dodać kurki wraz z cebulką. Gotować bez przykrycia, do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać po łyżce śmietany kremówki. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką
UgotowaćSkładniki: 4 jajka, ugotowane na twardo, starte natarce jarzynowej, na dużych oczkach, 100g ryżu, ugotowanego w osolonej wodzie. odsączonego, ostudzonego, 250g rzodkiewki, startej na tarce, na dużych oczkach, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g), odsączonego (po odsączeniu 2x130g), puszka kukurydzy, odsączonej, majonez ( ilość według własnego smaku), pęczek szczypiorku, pokrojonego, 85g startego sera żółtego, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem
W kuchni u Monikiwymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami
Kuchnia PokoleńDelikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą(...)smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką
Bulliotarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 700ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz łyżeczka świeżego oregano, posiekanego łyżeczka masła 50g startego parmezanu
Smak mojej kuchnigrzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z serkami za pomocaą blendery. Polać nim mięso. Pieczenie – nagrzeć piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami . Z chlebkiem tez będzie pysznie. Posypać danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńponownie wymieszać. Stopniowo wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Można przechowywać w słoiku w lodówce przez ok. 2 - 3 dni. PROPOZYCJA PODANIA: Ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej
Calzonella.comdodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody. Zobacz również: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Kuchcik gotujesmaku sokiem z cytryny i odrobiną soli, morele rozgnieść w trakcie gotowania Do wątróbek na patelni dodać sos i dusić razem na małym ogniu razem ok. 5 min. Można podać z ryżem
Proste PotrawyDorsz zapiekany w piekarniku z pysznym paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru
Mohiellamiód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść piersi z powrotem na patelnię, obtoczyć w sosie i podgrzać jeśli nieco ostygły. Podawać z dużą ilością posiekanej natki z bagietką, ryżem lub kaszą
zadanie-gotowanietrochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu
O kuchni z uczuciemczasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty. Podawać z sypkim ryżem
zadanie-gotowanieDodać śmietanę z mąką do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia. Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowanieudka na talerz, wywar przelać do rondla, makę wymieszać z wodą i śmietaną, wlać do wywaru mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu wsypać natkę pietruszki i dodać przyprawę w płynie do smaku podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzioła, na nich ułożyć perliczkę. Dodać gorący sok i bulion. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Sos przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie masłem. Podawać perliczkę np z ryżem i sałatą. Smacznego
Stare Garydodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką
Smakołyki Asigładki sos. Następnie dodajemy tandoori masalę, (opcjonalnie mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy, przyprawiamy solą do smaku i jeszcze chwilę dusimy aby sos zgęstniał i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnirybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą kolendrą z ryżem jasminowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniestron na złoto. Ściągnąć z patelni mięso, dodać sos, ser ( kilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem
Magiczne Życie Marty