sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:161/345)

Duszona cukinia w sosie śmietanowym 272

będą marudzić ,że użyłam śmietanki 30 % , że masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu , gdyż jak wiadomo cukinia nie jest intensywna . Doskonały dodatek do obiadu , sprawdzi się z ryżem , ziemniakami lub makaronem . Posypana świeżym koperkiem , to już odlot Jeśli nie macie cukinii , świetnie mogą ją zastąpić kabaczki . Składniki : 1 duża cukinia(...)wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego   Post Duszona cukinia w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sushi 145

trochę nam się zejdzie :). Sushi SKŁADNIKI: -kawałek świeżego łososia  -tacka wędzonego łososia  -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem(...)ryżu małe bloczki i układamy na nich kawałek łososia wędzonego lub pieczonego. Gdy mamy już ryby na bloczkach, to owijamy cienkim paskiem nori (pod koniec owijania jakby nie chciał sie skleić pasek, to można posmarować odrobina wody).  Gdy mamy juz wszystko gotowe układamy na półmisku i dekorujemy liśćmi sałaty i imbirem marynowanym. W miseczki wlewamy sosy: sojowy, słodko-ostry

Zainspiruj się kuchnią
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 187

CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM.              autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim i o niczym   Pęczotto z grzybami i brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli(...)bloga Weekendy w domu i ogrodzie   Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 238

Pomysł na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym wraz z dodatkiem posiekanej, zielonej pietruszki. Takie danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem basmati. Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób naprawdę są rewelacyjne - miękkie, kruche i delikatne w smaku.  Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg polędwicy wieprzowej 200 g kurek 1 cebula sól, pieprz olej(...)przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie to dodać kurki wraz z cebulką. Gotować bez przykrycia, do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać po łyżce śmietany kremówki. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką

Ugotować
Sałatka z tuńczykiem 375

Składniki: 4 jajka, ugotowane na twardo, starte natarce jarzynowej, na dużych oczkach, 100g ryżu, ugotowanego w osolonej wodzie. odsączonego, ostudzonego, 250g rzodkiewki, startej na tarce, na dużych oczkach, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g), odsączonego (po odsączeniu 2x130g), puszka kukurydzy, odsączonej, majonez ( ilość według własnego smaku), pęczek szczypiorku, pokrojonego, 85g startego sera żółtego, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem

W kuchni u Moniki
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 107

wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Dorsz w sosie szpinakowym 150

Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą(...)smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką

Bullio
Risotto z tuńczykiem i oliwkami 149

tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 700ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz łyżeczka świeżego oregano, posiekanego łyżeczka masła 50g startego parmezanu

Smak mojej kuchni
Piers I kurze w sosie serowym 119

grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z serkami za pomocaą blendery. Polać nim mięso. Pieczenie – nagrzeć piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami . Z chlebkiem tez będzie pysznie. Posypać danie posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCY 171

ponownie wymieszać. Stopniowo wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Można przechowywać w słoiku w lodówce przez ok. 2 - 3 dni. PROPOZYCJA PODANIA: Ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej

Calzonella.com
Karkówka duszona z warzywami 232

dodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody. Zobacz również: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Kuchcik gotuje
Wątróbki drobiowe w sosie winno-morelowym 199

smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli, morele rozgnieść w trakcie gotowania Do wątróbek na patelni dodać sos i dusić razem na małym ogniu razem ok. 5 min.                       Można podać z ryżem

Proste Potrawy
Dorsz w sosie z ajwaru 280

Dorsz zapiekany w piekarniku z pysznym paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru

Mohiella
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 193

miód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść piersi z powrotem na patelnię, obtoczyć w sosie i podgrzać jeśli nieco ostygły. Podawać z dużą ilością posiekanej natki z bagietką, ryżem lub kaszą

zadanie-gotowanie
Kurczak w sosie marchewkowym 173

trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego 3 średnie marchewki 200 g słodkiej śmietany (kremówki) 500 ml bulionu

O kuchni z uczuciem