cukru pudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa, sól, biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka wody(...)pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – (zawsze pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli). Białka wyłożyć na żółtka
królestwo garówpochodzi z północnych Włoch i składa się ze śmietany, żelatyny i cukru oraz różnych dodatków np. wanilii. Dziś proponuję chłodzącą panna cottę w stylu karaibskim: mleczko kokosowe, mięta, rum, sok z limonki i ewentualnie dodatek zielonej herbaty matcha dla koloru. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 400 ml mleczka kokosowego, 3 płatki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny(...)proszku, 1/2 szklanki wody, świeża mięta, sok z limonki, świeża stewia lub w proszku do słodzenia i dla koloru (można zastąpić cukrem), łyżka rumu (lub bez w wersji bezalkoholowej), 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (opcjonalnie), Do przybrania: listki mięty, patki jadalnych kwiatów i owoce, domowe żelki z musu malinowego w paskach (opcjonalnie). Przygotowanie: Celowo nie podaję dokładnych porcji
SzczyptaSmaQszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy
paapilotkaadomowa słodycz. Ale przyznam szczerze, że ... na jednej miseczce się nigdy nie kończy ;) Jak Wam się podoba kolor? ;) Składniki: 1 litr mleka 2 1/2 szklanki malin 4-5 łyżeczek soku wiśniowego (najlepiej domowego) 4 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli mamy mrożone maliny, najpierw należy je rozmrozić. Następnie owoce przecieramy przez sito (można wcześniej zmiksować). Pół litra mleka łączymy z sokiem(...)malinowym i sokiem wiśniowym, zagotowujemy. Budyń można dosłodzić, jeśli Wasz sok nie jest słodki. W resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną. Następnie wlewamy do malinowo-wiśniowego mleka, gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń malinowo-wiśniowy podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami, np. owocami. Smacznego
Słodkie okruszkizatrzyma proces gotowania. Przesypujemy do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Do jeszcze ciepłego makaronu dodajemy tuńczyka, odsączając go wcześniej z zalewy. Ciepły makaron wchłonie smak tuńczyka a sok tuńczyka zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Ogórek obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy na sitko. Pomidory kroimy na ćwiartki usuwamy pestki i dorzucamy do ogórka. Sitko(...)ogórkiem i pomidorami zawieszamy nad miseczką w której będziemy mieszać sos. Solimy i mieszamy, pozwalamy sokom ścieknąć do miseczki. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki ściągamy z sitka i dodajemy do sałatki. Do soku z pomidorów i ogórków dodajemy olej, musztardę, starty ząbek czosnku i mieszamy. Dodajemy
ladykitchenkostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa 1,5 łyżki jogurtu greckiego 5 łyżek soku z ananasa sok z jednej limonki 3 łyżki wiórków kokosowych łyżka namoczonych rodzynek Składnikiem wspólnym, którego proporcjami nie warto manipulować jest 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie(...)gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie
Kuchnia po mojemuidealny sposób by w dobrym humorze i ze smakiem przywitać nowy rok. Składniki (na jeden drink): 40 ml białego rumu 100 ml wody mocno gazowanej 40 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 2 łyżki cukru trzcinowego 5 listków mięty 2-3 łyżki kruszonego lodu Przygotowanie: Biały rum mieszamy w shakerze z sokiem z limonki. Dodajemy wodę i jeszcze(...)mieszamy. Do szklanki wsypujemy rozdrobniony cukier i rozgniecione listki mięty. Najlepiej kilka godzin wcześniej zasypać lekko porozgniatane liście mięty cukrem trzcinowym i zaleć odrobiną wody. Wtedy miętka puści aromatyczny sok i będzie dobrze wyczuwalna w drinku. Zalewa wodą z rumem i sokiem z limonki. Równie dobrze możemy ogołocić miętę doniczkową z listków i zblendować je z dużą ilością cukru
Kuchnia po mojemupyszny w wersji wyskokowej i tej bez procentów. Sprawdźcie sami, póki truskawki czekają na Was dosłownie na ulicy ;) Składniki (na 1 drink): 40 ml Martini Rosato 10-20 ml soku ze świeżych truskawek 50-70 ml soku z granatu 3-4 truskawki pokrojone w ćwiartki 2 kostki lodu cytryna i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Poćwiartowane truskawki zalewamy Martini Rosato(...)oraz sokiem z truskawek. Mieszamy delikatnie. Dodajemy kostki lodu i dolewamy soku z granatu do smaku. Dekorujemy plastrem cytryny, listkiem mięty lub po prostu natychmiast wlewamy w siebie ze smakiem :) Jeśli z jakichś powodów nie używamy alkoholu - my lub nasi goście - sporządzamy wersję pozbawioną Martini, a doprawioną mocno gazowaną wodą. W obu postaciach pyszota. Można pić i pić, więc uwaga
Kuchnia po mojemuMlekovita ) 250 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej nasiona z 1 laski wanilii/cukier waniliowy 250 g śmietany 18% (Polska Mlekovita) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 200 g śmietany 18% cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze na piasek dodajemy roztopione masło. Tortownicę(...)drugie naczynie żaroodporne o większej średnicy niż nasza tortownica. Dno tortownicy wykładamy masą ciasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie
Malinowe Pocałunkimajonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach. Farsz z Awokado I Składniki: jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu awokado sok z cytryny majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Jedno całe jajko żółtka pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół wzdłuż owocu(...)wyciągnąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ. Awokado pokroić w drobną kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze sobą pokrojone jajka, awokado, majonez i doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach. Farsz z Awokado II (pasta) Składniki: jajka do faszerowania awokado sok z cytryny czosnek sól pieprz oliwa Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć
Mama Gotujewykorzystać. Surówkę tą trzeba podawać zaraz po przygotowaniu. Składniki: ½ główki młodej kapusty 1 marchewka 1 pomidor ½ pęczku natki pietruszki 1 mała cebula biała lub czerwona 3 łyżki oliwy pieprz sok z cytryny sól Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić i odstawić by puściła sok. Ja kapustę przygotowuje kilka godzin wcześniej. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor umyć(...)pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę umyć i posiekać. Mocno odcisnąć sok z kapusty. Do kapusty dodać wcześniej przygotowane warzywa, dodać oliwę i doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać i od razu podawać
Mama Gotujekości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować przez około 1,5 - 2 godzin. Cytrynę umyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Wywar odcedzić od mięsa, warzyw i przypraw. Do wywaru dodać skórkę z cytryny i porcjami dodawać sok z cytryny. W czasie dolewania soku należy próbować zupę. Soku dodać według własnych upodobań
Mama Gotujejajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka lub spirytus - masa cukrowa: 6 g żelatyny 30 ml wody 50 g glukozy 18 g masła 400 g cukru(...)momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, obie dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ⅔ szklanki), dodać sok z cytryny, alkohol i wszystko wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 części
Mama Gotujemasła 200 g ciemnego cukru 200 g białego cukru 450 g (14 łyżek) miodu 1200 g mąki 4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika dodatkowo: cukier puder sok z cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie(...)powierzchni. W przypadku dachu piernik od razu ściągnąć z blachy i ułożyć na słoiku lub szklance jednocześnie go wyginając. Pierniki przyciąć i sklejać gęstym lukrem - cukier puder rozmieszany z sokiem z cytryny lub z wodą. Ja dodaję do cukru po kilka kropel soku, mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać. Sklejony pociąg zostawić
Mama GotujeSkładniki: (na 1-2 porcje) 200 ml świeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki
KreatywnePiny