sok - 13499 przepisów (strona:53/900)

A'la Malakoff truskawkowy 197

łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy(...)wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość dokładnie i energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy

paapilotkaa
Sok z marchewki 150

brakuje nam czasu na pożywne i zdrowe śniadanie. A śniadanie, jak wiadomo daje nam energie na cały dzień. W takiej sytuacji naszą propozycją jest wypicie chociaż szklanki świeżo wyciśniętego soku z warzyw, czy owoców. Świetnie nadaje się do tego sok z marchewki. Jeśli jesteście szczęśliwym posiadaczem sokowirówki  szczerze polecamy! Z około 7,8 marchewek wychodzi litr pysznego soku, którym(...)mineralnych, na pewno starczy czasu J Czas przygotowania: 10 minut Ilości porcji: 5 Składniki: 7,8 dużych marchewek Marchewki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Jeśli nasz sprzęt tego wymaga to marchewki, przed umieszczeniem w maszynie, obieramy i kroimy. Wypijamy J Jeśli nie będziemy pić od razu przechowujemy w lodówce nie dłużej niż dobę. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto cytrynowe z kaszy manny 415

upieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki. Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak. Ciasto cytrynowe z kaszy manny Składniki: 2/3 szklanki (120g) kaszy manny 1/3 szklanki (65g) cukru 1/3 szklanki (70g) oleju niecała szklanka (200g) śmietany(...)ekstrakt z wanilii, wymieszać - do składników mokrych dodać kaszę, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystko dobrze wymieszać - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przelać do przygotowanej formy - piec w 170 stopniach przez 30-35 minut Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 309

Surówka z młodej kapusty z koperkiem... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kosteczki ostrej cebuli. Drobno posiekany koperek. Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny. Doprawiona cukrem, solą i pieprzem. Pyszny smak wiosny! Składniki: 1 mała główka młodej kapusty; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 1 - 2 łyżki oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania(...)obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą.  Surówkę wymieszać czystą dłonią. Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęciu slaterka została przygotowana z 1/2 dużej główki młodej kapusty. Ilość soku z cytryny

Gospodyni Miejska
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 180

jeden lokal, który inspiruje się kuchnią skandynawską. Pozostaje mi zgłębianie książek, magazynów i internetu. Składniki (2 porcje) 2 filety z sandacza oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku(...)minuty z każdej strony, zaczynając od skóry. Zdjąć z patelni. Na patelnię wsypać 1/3 łyżeczki kuminu, garść świeżego koperku, dodać szpinak. Smażyć minutę. Zdjąć z ognia, dodać masło i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Na talerzach ułożyć sałatkę z buraków, szpinak, sandacza skóra do góry. Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Położyć po 1-2 łyżkach śmietany

W kuchni wieczorem
Grillowany cąber jagnięcy 196

zmielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem dzisiejsze danie jest bardzo proste, aby bez problemu można było przygotować je nawet w spartańskich, działkowych warunkach. Przygotowanie go rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Sok z połowy cytryny wymieszałem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu, otartą skórką z połowy cytryny, trzema łyżeczkami suszonego oregano i łyżką oliwy. W tak przygotowanej(...)bazie ogórka i serka homogenizowanego. Zamiast serka można też użyć gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru. Ogórka starłem na tarce o grubych oczkach, a następnie odsączyłem nadmiar puszczonego przez niego soku. Dodałem do niego 150 gram homogenizowanego serka naturalnego, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę i sok z połowy cytryny, a następnie przyprawiłem całość solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Wyprawy kulinarne
Grillowana pikantna jagnięcina 173

smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny Wskazówki: Najważniejszym elementem jest zamarynowanie mięsa w jogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania(...)jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie, upewniając się, że jest całe zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki. Zostaw w marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej

MamaOskarka
Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia 6435

się o odrobinę fantazji w ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :) Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę(...)mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne- odpowiednio i słodki i maślany, no i bez biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;) Polecam! Budyń: * sok Kubuś- 900 ml * budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania * masło- 150 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki  Dodatkowo: * herbatniki- około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby

Kraina Miodem Płynąca
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM 176

błonnika- który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz umozliwia skuteczne odchudzanie. 3.Jest świetną przekąska w ciągu dnia Składniki: 200 g szpinaku  Frosta ( całe opakowanie ma 450 g) 1 banan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody

Z Majeczką w kuchni
Ciasto "Mech" 155

szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny   Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką(...)strużką olej. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (tak jak wspomniałam - zacznijmy od 1,5 szklanki mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około

Jedzeniomania
Fantazyjna przystawka z kozim serem 191

porcję: 1 mała roladka z koziego sera 1 rzodkiewka 1 szczypiorek 1 listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki(...)ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy

My Culinary Art
Pyzy - warszawskie 181

lekko „al dente”. Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Gdy dobrze ostygną zemleć w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. My ścieramy kartofle w sokowirówce - otrzymujemy suche starte kartofle i sok. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie(...)delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana. Bardzo dokładnie wymieszać starte surowe ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną odzyskaną z soku kartoflanego. W razie potrzeby dodać mąkę kartoflaną – 1-2 łyżki ( tyle, aby lepiły się kulki) Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami formować pyzy – okrągłe, okrągłe z dziurką lub podłużne. Gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Potem istnieją

królestwo garów
Kocham oliwę 91

spotkaniu z Fernando Ortegą założycielem http://iloveaceite.com/ , który opowiadał o oliwie, jej produkcji, rodzajach oraz przypomniał podstawy degustacji oliw.  Fernando Ortega przedstawił nam proces produkcji oliwy, czyli soku z oliwek. Oliwki zaczyna się zbierać, gdy są jeszcze w pełni dojrzałe, na początku listopada. Wówczas oliwa jest najlepsza, z wyczuwalną goryczką na podniebieniu i lekkim paleniem w gardle. Oliwki zbierane(...)wyniku którego powstaje pasta. Następnie mieszana jest ona z wodą i wirowana w celu pozbycia się wytłoków – masy stałej. Następnie 24 godziny odpoczywa, po czym zlewany jest czysty, 100% sok z oliwek znad osadu. W ten sposób otrzymujemy oliwę najwyższej jakości extra virgen. Można ją filtrować lub nie. Niefiltrowana może mieć osad i być lekko mętna. Ze 100 kilogramów owoców

królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 111

gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody(...)cienkie cząstki. Na patelni rozpuścić cukier (uważać, aby się nie spalił), ułożyć na nim jabłka, smażyć około 1 minuty, obrócić na drugą stronę. Zdjąć z ognia. 900 ml soku zagotować. Odmierzony agar wsypać do miseczki z pozostałym sokiem. Moczyć 10-15 minut, następnie wlać do pozostałego wrzącego soku. Mieszać aż się dokładnie rozpuści. Gotować około 5 minut. Sprawdzić czy otrzymamy

królestwo garów
Kaczka teriyaki 107

nogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)wytopi się tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni. Mięso zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz. Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania