sok - 13499 przepisów (strona:46/900)

Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 147

Lekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka(...)wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić

DefinicjaSmaku
Guacamole / moje ulubione 200

jedzenia. To tyle w temacie awokado, czas przejść do guacamole :) Moja wersja jest wersją dość bogatą, bo opócz awokado znajdziemy w niej papryczkę chilli, czosnek, cebulkę, kolendrę i sok z limonki. Czasami dodaję do guacamole trochę tartego parmezanu, który fajnie komponuje się z awokado, takie małe fusion :)  SKŁADNIKI 1 awokado 1 duży ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli (z pestkami(...)jeśli lubimy pikantne) 1/2 małej czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry sok z limonki (wedle uznania) sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół. Uderzamy nożem w pestkę (tak aby lekko się w nią wbił) i przekręcamy go, usuwając tym samym pestkę.  Awokado wydrążamy łyżeczką i miąższ przekładamy do miseczki. Następnie rozdrabniamy go widelcem tak aby zaczęło

DefinicjaSmaku
Ceviche, czyli ryba w cytrusach 154

Ceviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba(...)czerwonej cebuli 1/2 pomarańczy kilka gałązek świeżej kolendry sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.  Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pomarańczę kroimy w segmenty, a następnie segmenty dzielimy

DefinicjaSmaku
Dżem truskawkowy 171

łyżki ekstraktu albo pominąć ten smakowy dodatek. Dżem truskawkowy: 2,5 kg truskawek – słodkich i dojrzałych 0,5 kg cukru ziarenka z jednej laski wanilii sok z połowy cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki (jeśli chcemy dżem z kawałkami owoców, truskawki dajemy w całości(...)większości się rozpadną), wsypujemy do garnka o grubym dnie i zasypujemy połową cukru. Odstawiamy na 2 godziny. Truskawki puszczą sok – połowę odlewamy (nie więcej, bo w soku jest dużo smaku). Wstawiamy garnek na palnik i dodajemy pozostały cukier, sok z cytryny oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy bez przykrycia na małym ogniu. Dżem gotujemy

Poezja smaku
Jedzenie jak z powieści 173

dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku  250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej)  ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ(...)albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby

les mirabelles
Lody pomarańczowo-grejpfrutowe 147

Składniki: (na 6 sztuk) około 3/4 litra świeżo wyciskanego soku z pomarańczy- opcjonalnie sok z kartonu 1/4 litra świeżo wyciskanego soku z grejpfruta- opcjonalnie z kartonu po 1 plasterku grejpfruta bez skórki na 1 sztukę Ponadto potrzebne będą: pojemniczki do robienia lodów- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Do pojeniczków wlać zmieszne soki do 3/4 wysokości pojemniczka 2. Włozyć plasterek owoców

KreatywnePiny
LNIANO-OTRĘBOWY OMLET Z BAKALIAMI, SERKIEM WIEJSKIM I OWOCAMI 213

mielonego siemienia lnianego i żytnich otrębów, z całym mnóstwem odżywczych bakalii. Do tego naturalny serek wiejski i garść świeżych owoców. Jest pyszny i sycący, a podany ze szklanką soku pasteryzowanego będzie pięknym i wartościowym początkiem dnia! SKŁADNIKI (na 1 porcję): 3 jajka 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne) 1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu(...)uznania) 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałów, słonecznika) 1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego 3/4 szklanki owoców (u mnie maliny, borówki, brzoskwinie) DODATKOWO: 1 szklanka ulubionego soku pasteryzowanego WYKONANIE: Posiekaj drobno bakalie.  Do miski wbij jajka, dodaj siemię lniane, otręby, ksylitol lub składnik, którym słodzisz oraz cynamon i energicznie ubijaj masę trzepaczką lub widelcem przez

Słodko-Słony Świat Ilony
CROISSANT Z JAJECZNICĄ Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I AVOCADO 266

koktajlowych i avocado. By śniadanie uczynić jeszcze pożywniejszym, dodałam plaster żółtego sera i szynki parmeńskiej oraz świeże listki bazylii. Całość smakuje obłędnie, a taki croissant podany ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego uczyni Wasze śniadanie istną poranną ucztą:) SKŁADNIKI (na 1 porcję): 1 rogal croissant 2 jajka 4 pomidorki koktajlowe 1/4 dojrzałego avocado 1 łyżeczka masła 1 plaster żółtego sera(...)plaster szynki parmeńskiej 3 listki bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 szklanka soku pasteryzowanego WYKONANIE: Pomidorki koktajlowe pokrój szybciutko na ćwiartki, avocado obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Croissanta przekrój na pół i połóż na niego plaster sera.  Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej szynkę parmeńską po 10 sekund z każdej strony. Przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
TZATZIKI Z MIĘTĄ CYTRYNOWĄ 109

tzatziki jest tyle przepisów ile psów o imieniu Burek, ja lubię z sokiem cytrynowym i miętą, a dziś chciałam żeby było jeszcze bardziej cytrynowo, więc dodałam miętę cytrynową. Wyszły pyszne, aksamitne. Jogurt najlepiej kupić prawdziwy, grecki, z mleka owczego, kto posmakował ten wie o czym mówię, ale że w Polsce jest praktycznie niedostępny, to taki nasz a'la grecki też(...)będzie ok. SKŁADNIKI: - 5 małych, świeżych ogórków - jogurt grecki owczy, jeśli nigdzie nie znajdziesz może być a'la grecki z marketu - kilka gałązek mięty cytrynowej - 4 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 50 ml oliwy z oliwek -sól, pieprz - ritsina w dowolnej ilości OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około

Kuchnia bezglutenowa Loli
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 180

ryżem lub młodymi ziemniaczkami.    Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki(...)smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam

W kuchni Karmel-itki
Domowe Żelki Owocowe. Zdrowe, dietetyczne slodycze bez cukru dla twojego dziecka. POKI-ŻELKI 9464

żelki:     - silikonowa, wesoła foremka na lód lub zwykłe woreczki na lód,   - 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyna (ilość sprawdź na opakowaniu - ja nie używam),   - sok owocowy domowej roboty 150 ml (u nas dziś jabłkowy bo malinowy z zeszłego sezonu skończył się w zeszłym tygodniu),   - witaminy w proszku lub inne witaminowe dodatki(...)bezpośrednio ode mnie, zapraszam do Organic Farm. Tutaj.     Wykonanie domowych żelków owocowych Poki: W rondelku w 50ml przegotowanej wody rozpuszczamy dokładnie agar-agar i wlewamy sok.   Mieszamy cały czas, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu.   Na koniec dosypujemy dodatki (bez tego domowe żelki owocowe  Poki też wyjdą!), u nas witamina C i mieszamy

IzaGotuje
Odwrócone ciasto z truskawkami 286

przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy były dobrze zabezpieczone i może dlatego(...)wyłożeniem ciasta niewielką ilością mąki ziemniaczanej, ale z doświadczenia wiem, że ciasto z nią i bez niej wygląda po upieczeniu podobnie - ciasto wyłożyć na truskawki, wyrównać - UWAGA! podczas pieczenia sok z truskawek lub masło mogą wyciekać z niezbyt szczelnej formy, dlatego przed wstawieniem ciasta do piekarnika należy zabezpieczyć się przed tym, np. wstawiając poniżej ciasta większą formę, do której zbiorą

Smakołyki Bereniki
Koktajl: truskawka melon jogurt 133

pyszny koktajl owocowy z dodatkiem naturalnego jogurtu, oczywiście domowej roboty. Kupujmy owoce i róbmy koktajl: truskawka melon jogurt. Na blogu znajdziecie również inne owocowe i warzywne koktajle i soki: Koktajl truskawki-ananas Pij i chudnij, czyli Sassy water Lemoniada miętowa II Koktajl truskawkowo-jogurtowy Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Szpinakowy koktajl z ananasem Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza(...)czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój spalający tłuszcz Koktajl: banan, melon, grejpfrut Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Zielony koktajl z kiwi i selerem Sok z kiszonych buraków Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango Mrożony jogurt truskawkowy Smoothie truskawkowo-melonowe Smoothie truskawka banan  Koktajl: truskawka melon jogurt

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowy z rabarbarem 123

roku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej.   Dżem truskawkowy z rabarbarem Składniki: 1000 g truskawek 400 g rabarbaru 300 g cukru sok z cytryny Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Owoce zostawiamy(...)godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort komunijny 225

prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Poncz: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżki cukru alkohol do smaku Do dekoracji: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru(...)sok  z 1/2 cytryny  barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie:  Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje

Ciasteczkowy Potwór