sok - 13499 przepisów (strona:45/900)

Konfitury truskawkowe w dwóch odsłonach 120

około 2 kg) szklanka cukru szklanka cukru żelującego Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi 1 koszyk truskawek (około 2 kg)   szklanka cukru szklanka cukru żelującego 6 kiwi sok z cytryny Przygotowanie:  Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe 1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki(...)Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku.  3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę do słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięcia Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi  Powtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu cukru

Taste Therapy
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 150

mogą wyjść naprawdę fajne dania.  Składniki:  marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie(...)oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki

Moniki Smakołyki
Mrożony sernik z curdem limonkowym "Caipiroska" 208

Sernik w służbie jej królewskiej mości. ;) Inspirowany też drinkiem caipiroska i ostatnimi upałami... 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 36% 4 jajka 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek wódki (najlepiej mięta z limonką) 100g cukru trzcinowego na curd limonkowy: 3 jajka 2 łyżki masła sok z 3 limonek skórka otarta z 1 limonki pół szklanki cukru trzcinowego Ze względu(...)dorosłych. Na początek w garnuszku rozgrzewamy masło na curd. Gdy będzie już płynne, wbijamy do niego jajka i szybkimi ruchami dokładnie mieszamy trzepaczką. Szybko dorzucamy do niego otartą skórkę, sok z limonek i cukier i wszystko razem mieszamy na niedużym ogniu, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia. Z jajek na sernik oddzielamy białka i żółtka. Żółtka

Kuchenna Kontrrewolucya
Lody truskawkowo-waniliowe - dietetyczne i wegańskie! :) 135

śniadania i mocne ochłodzenie organizmu! Teraz, dzięki waniliowym proteinom Sunwarrior lody stały się jeszcze bardziej pożywniejsze! Konsystencja lodów jest jeszcze lepsza! Bardzo bardzo puszysta i delikatna w smaku. Sok truskawkowy pochodzi z domowej pasteryzacji truskawek, które przygotowywałam z niewielkim dodatkiem ksylitolu. Myślę, że podobny sok można otrzymać podgrzewając kilka truskawek w garnuszku lub po prostu zamiast soku dodać kilka świeżych(...)bądź mrożonych truskawek. Składniki: 1 duży mrożony banan 1 miarka białka roślinnego waniliowego Blend Warrior 4 łyżki soku truskawkowego  Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aż masa stanie się puszysta i bezgrudkowa

Zdrowie na języku :P
Lemoniada Cytrynowo – Truskawkowa z Bąbelkami 145

cytrynowym smaku, przełamanym słodziutkimi truskawkami. Napój podajemy oziębiony – to idealne rozwiązanie na momenty, w których potrzebujemy orzeźwienia. Idealna propozycja, która postawi nas na nogi w upalne dni. Składniki: sok z 6 cytryn 180 g cukru kryształu 300 g truskawek 1 litr gazowanej, schłodzonej wody kostki lodu Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z cukrem, do rozpuszczenia. Truskawki myjemy, obieramy szypułki(...)miksujemy w blenderze. Przecieramy przez sito i łączymy z sokiem z cytryny. Do soku z cytryny i truskawek wlewamy 1 litr wody gazowanej. Mieszamy. Wrzucamy kilka kostek lodu. Podajemy w szklankach, ze słomką, z kostkami lodu. Źródło: homecookingadventure.com The post Lemoniada Cytrynowo – Truskawkowa z Bąbelkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 204

Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat waniliowy. Podgrzewamy przez chwilę. Wkładamy gruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy na jednolitą masę

My Culinary Art
Dietetyczna galaretka z arbuza, 132 kcal 291

orzeźwienie w upalne dni, których ostatnio nie brakuje.  Składniki (4 porcje): 1 kg arbuza (z takiej ilości wyszło mi 500 ml płynu) 100 g schłodzonego arbuza do podania sok z 1/2 cytryny 1 łyżka ksylitolu 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 g jagód/borówek (użyłam zamrożonych, ze względu na panującą za oknem temperaturę) 1. Arbuza pokrój na kawałki(...)wyjmij wszystkie pestki. 2. Zblenduj razem z sokiem z cytryny i ksylitolem. 3. Odlej 1/3 szklanki powstałego soku, dodaj do tego żelatynę i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 4. Żelatynę dodaj do pozostałego soku i wymieszaj. 5. Na dnie pucharków ułóż jagody, zalej galaretką. 6. Odłóż do lodówki aż stężeje (ok. 1 - 2h). 7. Udekoruj pokrojonym w kostkę

Powiedz dietom nie
Szarlotka z bitą śmietaną 198

godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej opakowanie śmietany 30% (330 ml) 2 łyżeczki żelatyny gorzka czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy(...)cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder

Cynamonowe szczęście
Lemoniada arbuzowa 157

zimną i orzeźwiającą lemoniadę, która jest smaczną alternatywą tradycyjnej cytrynowej lemoniady. Jest wprost idealna na takie dni jak dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej, kilka plasterków cytryny, listki mięty (ilość wedle uznania) Wykonanie: Arbuza oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki(...)blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie   wyciskamy sok. Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzoną   z kostkami lodu. Smacznego

Passion of Cooking
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 183

cebula (w łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę  1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego  szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI(...)garnka, zalewamy 2-ma litrami zimnej wody, dodajemy imbir, papryczki, cebulę w łupinie. Gotujemy 2 h na wolnym ogniu. Wyciągamy cebulę, imbir i papryczki, dodajemy resztę składników, oprócz soku z cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez

Kuchnia Prezydentowej
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 499

dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni :) A jak je przygotować? Bardzo prosto. Potrzebujemy: 5 cytryn, sok wyciśnięty z 3 cytryn, kilka łyżek gruboziarnistej soli (ja użyłam różowej himalajskiej), 2 liście laurowe - ja ich nie dodawałam. Cytryny wyszorować dokładnie i poprzekrawać wzdłuż na 4 cześć, nie docinając(...)dodatkowo przesypywać jeszcze solą. Cytryny powinny być dość ciasno upchnięte, podobnie jak to się robi z ogórkami do kiszenia. Z boku można wsunąć liście laurowe, całość przesypać solą. Wlać sok z cytryn, dopełnić letnią przegotowaną wodą - cytryny powinny być zanurzone w całości w płynie. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort śmietanowy 356

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać(...)sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo

Kulinarne Inspiracje
Jagodowo- kokosowy deser z nasionami chia - wegański 380

Połączenie naszych cudownych polskich jagód i egzotycznego mleczka kokosowego jest fantastyczne i naprawdę zaskakuje swoim smakiem :) Z dodatkiem soku z cytryny, nasionami chia i odrobiną ksylitolu to również prawdziwa bomba witaminowa :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 szklanka jagód 180 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżka ksylitolu (można więcej) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagody miksujemy(...)ksylitolem na gładką masę. Odkładamy 1/4. Pozostałą część miksujemy z 1/2 mleczka kokosowego i nasionami chia. Pozostałe mleczko ubijamy z sokiem cytryny i łyżeczką ksylitolu. W szklance układamy kolejno : jagody, jagody z mleczkiem kokosowym, i mleczko kokosowe z sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zielona babka wielkanocna 182

kropli aromatu waniliowego 2/3 szklanki brązowego cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć) 50 ml mleka sok z połowy limonki masło i bułka tarta do wysmarowania  foremki lukier: sok z połowy limonki cukier puder zielony barwnik spożywczy ( można pominąć lub zastąpić np. syropem miętowym, ale dość(...)znacznie zmieni on cytrusowy smak lukru) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę, następnie zblendować razem z sokiem z limonki. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać

DefinicjaSmaku
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 161

jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej(...)zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest.  W jak najwęższym i wysokim naczyniu zagotować 2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny, dwoma łyżkami cukru oraz dużą szczyptą soli. Szparagi związać nitką i wstawić do wody. Woda nie musi zakrywać szparagów w całości, wręcz wskazane jest aby główki wystawały

DefinicjaSmaku