sok - 13499 przepisów (strona:38/900)

Lemoniada w trzech smakach 166

wodą i pić jak najszybciej. Chociaż, jak owoce się rozmrożą, lemoniada nabierze nowego aromatu, więc może warto chwilę zaczekać :) Lemoniada bazyliowa Listki z jednego pęczka bazylii – mała doniczka Sok z 1 limonki 3 łyżki brązowego cukru – lub więcej jak ktoś lubi Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Kruszony lód Listki bardzo dokładnie zmiksować w blenderze z sokiem, cukrem(...)lód. Wymieszać. Ma dość ostry, ale ciekawy smak. Lemoniada lawendowa 2 duże garście kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić

Patchwork
Owocowo-owsiane ciasteczka ze szpinakiem – zdrowa słodycz 130

dzieci za nim nie przepadają. Nie czuć go w smaku a jednak tam jest i dostarcza witamin. Zazwyczaj robiłam takie ciastka z dodatkiem mleka jednak tym razem postanowiłam dodać sok typu smoothie. To świetne rozwiązanie bo sok jest bardzo słodki i nie musimy już dosładzać deseru. Ciasteczka tego typu idealnie nadają się do zabrania na piknik czy też spacer. Wystarczy(...)włożyć je do szczelnego pojemniczka. My wybraliśmy się w weekend na piknik i ciacha sprawdziły się wyśmienicie :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) sok Owocudo Greeny Marwit (200 ml) 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (extra virgin) mały, dojrzały banan garść umytego szpinaku baby maliny Płatki zalewamy sokiem smoothie, dodajemy rozpuszczony olej […] Artykuł Owocowo-owsiane ciasteczka ze szpinakiem

Mienta blog
Babka cytrynowa 126

duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (16 g) Wykonanie : Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier z cukru pudru

cucinare
Galaretka pomarańczowa 161

Domowa galaretka pomarańczowa cieszy podniebienie i wpływa dobrze na nasze paznokcie:) Składniki na 3 porcje : 350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (dodałam trochę soku z cytryny) 3 łyżeczki żelatyny, z lekkim czubem  50 g cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości pomarańczy) otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie : Sok z pomarańczy zagotować z cukrem(...)otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek lub salaterek. Ostudzić i schłodzić do stężenia. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki

cucinare
Marmolada z pomarańczy z imbirem 194

już prawie gotowa. Jeśli nie- czeka Was jeszcze chwila gotowania i ponowne sprawdzenie po około 20-30 minutach.   Do smaku dodajcie whisky lub rum, jeśli jest za słodka- sok z limonki. Usuńcie korzeń imbiru jeśli się jeszcze nie rozleciał, odparujcie przez około 5 minut alkohol i sok z limonki. Gotową, gorącą konfiturę przelejcie do słoiczków. Zakręćcie je dokładnie(...)marmolady. Marmolada nie jest i nie będzie przeźroczysta- ma w sobie całe owoce. Jeśli Wam posmakuje- wkrótce pojawi się i przepis na konfiturę pomarańczową. Bardzo klarowną, cudnie przeźroczystą, na soku wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, z dodatkiem skórek. I bardzo słodką, bo zawierającą ponad pół kilograma cukru i dodatkowo- cukier żelujący.   Specjalne etykietki na słoiczki dla Was, do pobrania

Karo in the Kitchen
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 144

myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry(...)cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej na blacie. Piekarnik ustawiamy

Karo in the Kitchen
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 206

Mieszamy. Dobrze byłoby go w tym momencie zostawić tak na minimum godzinę lub dwie, a jeśli Wam się nie spieszy – nawet na całą noc. Zacukrzony rabarbar puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu(...)cukru, a proporcje ustalam według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków   Z tej porcji wyszły mi dwie

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 543

swobodnie poruszać ostrzami i żeby odpowiednio ‘zasysać’ jak najbliżej ostrzy to, co akurat w nim rozdrabniamy, więc ziemniaki wrzucamy partiami. Dopiero, gdy zmieli się wrzucona część ziemniaków i puszczą sok, dorzucamy kolejne. Na koniec wpadają cebula i czosnek. I to prawie koniec. Tak zmielone ziemniaki puszczą na pewno więcej płynu niż te, które starlibyście na tarce. Jest na to sposób(...)Odstawcie zmielone ziemniaki z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możecie zostawić tak ziemniaki na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć. Do miseczki ścieknie sok z ziemniaków. Zlejcie sok z miseczki, nie jest potrzebny. Na dnie zobaczycie warstwę skrobi, która wypłynęła razem z sokiem z ziemniaków. Rozpulchnijcie ją łyżką bądź widelcem, włóżcie do miski odciśnięte ziemniaki

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 248

wystarczy w półplasterki. Kabaczka obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy go pestek i miąższ kroimy w grubą kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Pestki i sok zostawiamy, nie wyrzucajcie ich.   W duży garnek na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie używając smalcu) i podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia(...)minuty smażymy razem. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy kolejne 4-5 minut. Następne w kolejności w garnku ląduje kabaczek. Po kolejnych 3-4 minutach dorzucamy pokrojone pomidory wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem z sokiem.   Warzywa w leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze

Karo in the Kitchen
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 232

Sernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki(...)godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok. Odważamy potrzebną ilość jogurtu, mieszamy go z sokiem i skórką cytryny. Owoce moreli kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy je pestek a następnie kroimy je na ćwiartki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę (uważajcie

Karo in the Kitchen
Sernik z kubusiowym budyniem 191

Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko że jest bardzo orzeźwiający :) Robiłam go już kilka(...)cytuję za autorką. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 80 g masła 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Kubusiowy budyń: 2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś" 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru  Warstwa sernikowa: 500 g mielonego sera  120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego

Na Ciasteczkowych Papierach
Arbuzowiec 465

jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe: 3 białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki(...)arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru   Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy 2-3 minuty. Kolejno dodajemy żółtka i również miksujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie

Czerwona Porzeczka
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym bez masła (kawałek (100 g) ok. 255 kcal) 295

śmietany 30% 2 śmietan fixy 220 g serka naturalnego (tu: bieluch) trochę mniej niż 1,5 opakowania (150 g) 35 g cukru pudru (3,5 łyżki) 10 g soku z cytryny (2 łyżki) - lub więcej, tak żeby było czuć cytrynowy smak kilka kropel aromatu cytrynowego Przygotowanie:  Ciasto:  1. Marchewki ścieramy na drobnych oczkach (paski), zostawiamy na pół godziny(...)lodówce. 2. Ze starter marchii odciskamy sok (możemy to robić nad miseczką i potem go wypić ;) ) - ja robiłam to rękami 3. Masło roztapiamy na patelni, studzimy. 4. Do marchewki dodajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy przy pomocy miksera, z początku może być za gęste, ale jak pomiksujemy chwilę dłużej marchewka puści sok i będzie ok. Pieczenie:  Forma: średnica

Malowane smakiem
NALEWKA MALINOWA 191

Sezon owocowy to czas przetworów. W kuchni pachnie sokami, powidłami, ale pachnie też nalewkami. Zima jest długa, przeważnie zimna i dobrze jest mieć w zanadrzu taką rozgrzewajacą naleweczkę - oczywiście tylko dla dorosłych- dzieciom polecam  DOMOWY SOK MALINOWY   Składniki: 1,5 kg malin 70 dag cukru pól litra spirytusu  1 l czystej wódki Wykonanie: Maliny przebieramy, myjemy, wsypujemy(...)zamykamy  na 2 tygodnie w słonecznym i ciepłym miejscu. Po tym czasie oddzielić maliny od płynu. Owoce zasypać cukrem, odstawić na kkilka dni na so,ńce aż puszczą sok. Następnie ten sok zlać i połączyć z alkoholem. Nalewkę przefiltrować. Przelać do ciemnych butelek. Trzymać kilka tygodni w ciemnym chłodnym miejscu aby nalewka dojrzała

Z Majeczką w kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję