sok - 13499 przepisów (strona:35/900)

Domowy kopiec kreta 310

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 łyżeczka soku z cytryny   ¼ szklanki letniej wody odrobina cukru  Składniki nadzienie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5 banany sok z cytryny Przygotowanie:          Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pulpeciki drobiowe w sosie perskim z miętą i kurkumą 187

obtaczania pulpecików na sos: 2 cebule 1 łyżka oliwy 500 ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyzki soku z limonki 1-2 łyzki soku z cytryny garstaka listków świeżej mięty 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać dodając tyle bułki i wody lub mleka(...)rondlu lub głebokiej patelni podgrzać oliwę lub olej i zanim jeszcze stanie się bardzo goraca wrzucić na nią pokrojone w półkrązki cebule. Zamieszać. Gdy cebula zmięknie i puści nieco sok dodac cukier i zamieszać. Cukier roztopi się. Zaraz po cukrze dodac też od razu cynamon, kardamon i kurkumę. Zamieszać, dodać 3-4 łyżki wody, zamieszać i podsmażac na średnim ogniu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Perska zupa cytrusowo-cebulowa z kurkumą i miętą 214

również przygotowuje. Trudno określić z jakiego regionu pochodzi. To po prostu perska zupa z Iranu. Do tego jest zbawienna dla naszego zdrowia i urody. Perska zupa cebulowa z sokiem z cytrusów, kurkumą i miętą jest idealna na nadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa(...)SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie pół krążki. W żeliwnym garnku

Sztuka gotowania w/g Samiry
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 206

śmietana są zbędne! Każdy z moich dipów to połączenie smaku i aromatu, które wzajemnie się przenikając, tworzą coś idealnego. Świeże zioła, ostry pieprz lub chili, słodki miód, odrobina kwaśnego soku z cytryny, sól ziołowa... wszystkie te podstawowe smaki nieźle się razem komponują! Więc do dzieła! Dlaczego warto? Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego(...)naturalnego . Samo zdrowie! Składniki: Dip pomidorowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta chili szczypta soli kilka listków bazylii lub pół łyżeczki bazylii suszonej łyżeczka soku z cytryny Dip ziołowy: duża łyżka serka typu Bieluch zioła, np. szczypiorek, mięta, bazylia, pietruszka (ilość zależna od preferencji) szczypta soli ziołowej szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny Dip czosnkowy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 182

pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka małych kaparów 5 filecików anchois 1 łyżka oliwy Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plastry, zrób kilka nacięć nożem(...)nacięcia włóż plasterki czosnku, grilluj z każdej strony po kilka minut, przestudź. Bakłażana i pomidory pokrój w kostkę, anchois i kapary posiekaj. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj anchois, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz połowę bakłażana i pomidorów, smaż minutę na małym ogniu, wystudź. Do podsmażonych składników dodaj pasztet i zmiksuj. Dodaj posiekane pomidory i bakłażana, wymieszaj, dopraw

SzczyptaSmaQ
Ciasto podwójnie cytrynowe 285

Składniki na ciasto mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 1/2 szkl masło, 250g jajka, 4 szt cukier, 1 szkl cukier waniliowy, 1 opak sok z cytryny, 1/3 szkl proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na polewę cukier puder, 1 szkl sok  cytryny, 5-6 łyżek Przygotowanie Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło(...)ucieramy na puch. Osobno ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z utartym masłem przekładamy pianę z jajek, dodajemy mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia składników. Kwadratową blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180st, przez około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Cukier puder dokładnie ucieramy

Gotowanie moimi oczami
Domowy sok malinowy 131

jego właściwościach można by się rozpisywać długo, ale tak naprawdę każdy z Was wie, że nie ma zimy (i przeziębienia) bez soku malinowego :) Sięgamy po niego do herbaty, by osłodzić ją aromatem lata, łykamy gdy boli gardło, a także umilamy sobie jesienne wieczory sącząc z nim piwko.  Składniki: Maliny- dowolna ilość Cukier kryształ- 300g na każdy litr owoców Sposób(...)przygotowania: Malinki przebieramy i odrzucamy te brzydkie. W dużym garnku układamy warstwami maliny z cukrem. Pozostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu pod przykryciem, by owoce puściły sok- najlepiej na cały dzień. Po upływie tego czasu przecedzamy sok przez gęstą gazę lub pieluchę tetrową, dokładnie wygniatając maliny. Gotujemy kilka minut. Sok przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoików z suchymi gwintami i zakręcamy suchymi

Kuchnia w czekoladzie
Sok z wiśni do herbaty! 163

Sok z wiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw(...)godziny. Dodaj wodę i całość zagotuj. Gotuj przez 20 minut. Cały gorący sok przelewamy do wyparzonych buteleczek, od razu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc.  Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu

SMYKWKUCHNI
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 193

dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula(...)misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy w malakserze) . Następnie dodać jajo, krótko zmiksować (tylko tak, aby jajo rozprowadziło się w reszcie składników) i dodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo

Moja Delicja
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 172

piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące(...)miękkiego masła 1 łyżka listków tymianku nadzienie: 300 g młodej marchewki 200 g koziego serka 250 g sera ricotta 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 15 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku oliwa sól pieprz Serek zmiksować z masłem, dodać mąkę i tymianek, połaczyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Baklawa migdałowo-rabarbarowa 119

robotę zrobi za nas robot kuchenny, który zmieli orzechy niemal na proszek. W wypadku tego przepisu rabarbar również posiekałam robotem kuchennym, a następnie odcisnęłam wydzielające się z niego soki. I po trzecie - ciasto filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek(...)wymiarach 39 na 25 cm: 200 g masła 250 g rabarbaru (2 duże łodygi, obrane z włókien) 200 g całych migdałów ze skórką 150 g cukru skórka i sok z 1/2 pomarańczy 20 arkuszy ciasta filo (u mnie 1,5 opakowania liczącego po 7 arkuszy, każdy arkusz przekroiłam na pół) 200 ml miodu mały chlust wody z kwiatów pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie ciasto szpinakowe, Drake's Coffee Cake 405

gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku. Składniki: 3 jaja ¾ szklanki cukru ok. 20 dag świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone kilka łyżek soku z cytryny cukier Zblenduj szpinak w blenderze (potrwa(...)kilka minut, więc cierpliwości). Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, wymieszaj. Następnie dodaj olej lub oliwę, sok z cytryny i puree ze szpinaku (z tej ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj masę szpinakową i dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej formy (ja użyłam

Qlinarnie i Qlinarnie
MANGO ICE – WORLD OF WARCRAFT – lody mango 174

momencie, gdy trzepaczka/mieszadła miksera będą zostawiały widoczne ślady na śmietanie. Chodzi o to, aby jej nie zwarzyć – wystarczy, że będzie lekko spulchniona. 3. PUREE Z MANGO + ALKOHOL + SOK Z CYTRYNY + ŚMIETANA (5 min) Do puree z mango dolewamy nieco wódki (częściowo zapobegnie formowaniu się kryształków lodu) oraz soku z ok. ćwiartki cytryny (najlepiej dostosować ilość soku do własnych upodobań(...)słodkość mango może się różnić). Następnie dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie łącząc obie masy ze sobą. Próbujemy i jeśli masa wydaje się mdła to dodajemy więcej soku z cytryny (lub więcej cukru pudru, jeśli jest za mało słodkie). Można też dodać szczypty kardamonu lub drobno posiekanej mięty dla urozmaicenia smaku, chociaż w WoWie nie ma o tym ani słowa 4. MROŻENIE

Nerds Kitchen
Idealny koktajl na przeziębienie, wspomagający odchudzanie 178

naszego organizmu wolne rodniki, błonnik w nich zawarty poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi i dają uczucie sytości, działają krwiotwórczo, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, kwaśne odmiany zwiększają wydzielanie śliny, która wypłukuje bakterie i chroni przed próchnicą. ❤ Cytryny - poprawiają odporność, pracę układu pokarmowego, regulują poziom cholesterolu, likwidują zgagę i nudności, działają moczopędnie. ❤ Natka pietruszki(...)organizmie, działa oczyszczająco i tonizująco, odświeża oddech, oczyszcza krew, zmniejsza ilość zawartych w żyłach substancji powodujących krzepnięcie krwi. Składniki: - 1,5l wody - 2 jabłka (kwaśne) - 1 gr ejfrut - sok z 2 cytryn - natka pietruszki *opcjonalnie: coś do posłodzenia   Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy ze skórki! Grapefruit obieramy ze skóry, kroimy na ósemki

Be Fit Be Strong
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 181

tego przepisu nadadzą się największe cytryny jakie jesteście w stanie znaleźć. Mogą być te o grubej skórce – łatwo ją zetrzeć, a z takich owoców o wiele prościej wycisnąć też sok, gdy – w przeciwieństwie do cytryn o cienkiej skórce – nie rozpadną się w ręce. Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem ciepłej bieżącej wodzie żeby pozbyć się konserwującego wosku z owoców. Zagotowujemy(...)tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Całą startą skórkę wkładamy do rondelka. Cytryny turlamy po blacie, lekko je do niego dociskając, następnie kroimy na połowy i wyciskamy z ich sok. Mocno i namiętnie – powinniście uzyskać około 150-170ml soku. Sok wlewamy do rondelka. Dosypujemy skrobię ziemniaczaną, wbijamy dwa całe jajka. Z dwóch kolejnych jajek potrzebne nam tylko żółtka – wbijamy

Karo in the Kitchen