młynek wydający odgłosy młota pneumatycznego, może będzie działał lepiej. Kiedy ekspres powoli robi swoje, zaglądam do lodówki. Co my tutaj mamy...? Rabarbar...?Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko(...)pomarańczy250 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli40 g cukrudodatkowo:250 g rabarbaru55 g cukrusok z 1/2 pomarańczyRabarbar umyć, pokroić na 1centymetrowe kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z sokiem. Kiedy zacznie nabierać złotej barwy, dodać rabarbar. Smażyć, aż rabarbar zmięknie, ale nie jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak zrobicie taki malutki jak mój, można go przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową, na to krem, i przykryć drugą częścią.Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć(...)ziemniaczanejkrem kajmakowy:200 ml śmietany kremówki (38%)150 g sera ricotta160 g masy kajmakowej z puszki3 listki żelatynymasa jabłkowa:700 g jabłeksok z 1/2 cytryny65 g cukru3 listki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki karmelowejkrem maślano-kajmakowy na bezie szwajcarskiej:260 g miękkiego masła3 białka205 g cukru1/4 łyżeczki soli160 g masy kajmakowej z puszkijabłka w karmelu:6 małych jabłuszek250
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak i wygląd z pewnością zaskoczą ukochaną osobę.Tort mandarynkowySkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:5 jajek200 g cukru115 g mąki pszennej45 g mąki ziemniaczanejponcz:150 ml soku mandarynkowego z puszki50 ml wódki karmelowejkrem:300 ml śmietany kremówki (38%)250 g serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowego200 g mandarynek z puszkigalaretka:1/2 opakowania galaretki cytrynowej(...)wrzącej wodykrem maślany na bezie szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru100 g mandarynek z puszki1 łyżka soku z cytryny25 ml soku mandarynkowego z puszkidodatkowo:400 g curdu mandarynkowegoMąki przesiać, wymieszać.W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowego50 g cukru pudru4 dojrzałe banany2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:125 wiśni ze słoika75 ml soku wiśniowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić(...)lodówki na 20 minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas mieszając. Dodać wiśnie, przestudzić (kisiel ma być chłodny, ale nie zupełnie stężały).Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Banany obrać. Dwa pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, dwa rozgnieść widelcem na miazgę. Oba rodzaje skropić sokiem z cytryny.Serek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświecą w sklepach się nie znajdzie...Tym razem postawiłam na lody pomarańczowo-mandarynkowe, z dodatkiem korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze zimowego połączenia, lody są bardzo letnie - dzięki dodatkowi soku z cytrusów wyszły wyjątkowo orzeźwiające. Nie są z tych kremowych, w konsystencji bardziej przypominają sorbet, choć ricotta nadaje im ciekawego posmaku. Muszę powiedzieć, że choć generalnie wolę lody na kremie angielskim
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi. Ponieważ na biszkopt wyłożyłam nie całkiem stężałą masę, sok spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć.Sernik cytrynowy(...)przez 25 minut.Przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.Rabarbar zasypać cukrem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać skórkę i sok z cytryny, zagotować. Dusić na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z palnika, wmieszać galaretkę. Odstawić do ostygnięcia.Gdy masa ostygnie, wyłożyć ją na biszkopt, równomiernie rozprowadzając. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSurówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.Owoce suszonej żurawiny.A całość otulona olejem i sokiem z cytryny.Pyszny, słodko-kwaśny dodatek do obiadu.Smacznego! Składniki:2 duże marchewki;2 średnie jabłka;50 g suszonej żurawiny;5 łyżek oleju;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Sposób przygotowania:Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych(...)Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać.Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać.Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Olej można zastąpić oliwą.Z dodatku soku z cytryny można całkowicie zrezygnować, ale wówczas surówka będzie słodka w smaku.Wielbiciele słodkich surówek do obiadu
Gospodyni MiejskaGuacamole...Pysznie kremowe dzięki dojrzałym awokado.Mocno aromatyczne za sprawą kolendry i czosnku.Delikatnie kwaśne od soku z limonki.Doprawione solą i pieprzem.Niezastąpiony dodatek do nachos!Qué aproveche! Składniki:2 dojrzałe awokado;Ząbek czosnku;Garść świeżej kolendry;Sok wyciśnięty z jednej, małej limonki;Sól(...)przygotowania:Awokado rozkroić na pół. Wyrzucić pestki. Wyjąć miąższ. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem na kremową masę.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado.Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole.Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.Podawać jako dodatek np. do nachos.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Awokado
Gospodyni MiejskaSalsa pomidorowa...Kawałeczki soczystych pomidorów.Drobno posiekana czerwona cebula.Listki świeżej, aromatycznej kolendry.Kawałeczki ostrej papryczki chili.Dodatek szczypiorku i czosnku.Skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona solą i pieprzem.Smacznego!Składniki:2 średnie pomidory; 1 mała, czerwona cebula;1/2 czerwonej papryczki chili;1 ząbek czosnku;1 łyżka drobno posiekanej kolendry;1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku;Sok wyciśnięty z jednej, małej cytryny;Sól;Pieprz(...)ostra - pozostawić ziarna), drobno posiekać. Dodać do pomidorów i cebuli.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do salsy.Do salsy dodać drobno posiekany szczypiorek i kolendrę. Wymieszać.Salsę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Podawać np. do nachos czy innych potraw meksykańskich.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ostrość salsy można zmieniać zwiększając lub zmniejszając ilość
Gospodyni Miejskarozwiązanie w sezonie ogórkowym.Polecam!Składniki:750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych);1 średnia cebula;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;3 średnie ziemniaki;Sok wyciśnięty z 1 cytrny;Pęczek koperku;200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe);3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka masła;125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie;2 litry zimnej wody;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki).Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni MiejskaMarmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),500 ml soku z czarnego bzu,250 g cukru,Sok z ½ cytryny,30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,Garść listków(...)mięty.Przygotowanie:Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć sok z jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze.Gotować na małym ogniu 20 minut.Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając.Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.Gorącą marmoladę przełożyć
SzczyptaSmaQprosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej pół mniejsze główki kapusty białej1 dużą marchew sok z połowy limonkiok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki garść słonecznika ok 70 ml mleczka kokosowego SPOSÓB(...)drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach- gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok- kapustę wyciskam z soku i daję do suchego naczynia- do szklanki wyciskam połowę soku z limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam- do kapusty poszatkowanej
Basia w kuchniZaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec:) Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła(...)smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego a nie napoju.Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz.Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru2 jajkałyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 szklanka soku pomarańczowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia50g miękkiego masła70g suszonej żurawinyNa kruszonkę1/4 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki
Walijskie Pichceniepyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy
Walijskie PichcenieOryginalna Piña colada składa się z białego rumu, wymieszanego za pomocą shakera z sokiem ananasowym (najlepszy będzie sok ze świeżego ananasa zmiksowanego dokładnie w blenderze) oraz śmietanką kokosową, które nadają drinkowi charakterystycznego, tropikalnego charakteru.Ja pominęłam w moim drinku śmietankę, co spowodowało, że stał się lżejszy:)A użyłam:białego rumusoku ananasowegoodrobiny wody gazowanejkawałków ananasakruszonego lodu(...)Wykonanie:Rum mieszamy z sokiem ananasowym w shakerze. W wysokiej szklance układamy kawałki ananasa, pokruszony lód i wymieszany rum z sokiem. Ponieważ nie przepadam za zbyt słodkimi drinkami, całość uzupełniłam odrobiną wody gazowanej. Wyszło pyszne
Walijskie Pichcenie