sok - 13499 przepisów (strona:25/900)

Babka cytrynowa na białkach 121

cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej) sok z połowy cytryny 1 szklanka oleju pół szklanki mleka (temp. pokojowa)   Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie(...)cukrem. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. 3. Do białek (ciągle miksując) dodawać stopniowo na przemian: olej, mleko i mieszankę mąki. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. 4. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i piec przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C (na najniższym poziomie).  5. Ostudzoną babkę polać lukrem

Domowa Cookierenka Agi
Pomarańczowo-korzenny mus 125

pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego 3:1 sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Z pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę. Jedną(...)pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku, wsypujemy cukier żelujący oraz goździki w całości,wyciskamy sok z cytryny, całość gotujemy około 5 minut mieszając cały czas aby piana zanikła. Rozlewamy do wyparzonych czystych słoiczków zakręcamy. Przewracamy do góry dnem . Zostawiamy do całkowitego

Wanilia i Kardamon
Wyciskany sok ze świeżych owoców 151

można ich nadużywać, bo mają w sobie dużo cukru, ale dzienna porcja "zdrowia" jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jestem wielką fanką łączenia różnych smaków owoców i warzyw, zwłaszcza w sokach świeżo wyciśniętych. Jeżeli jesteście w posiadaniu wyciskarki do soku lub sokowirówki to jest to niewielki kłopot, a ogromna przyjemność dla kubków smakowych :) Polecam :) Składniki (na ok 600ml soku): 2 pomarańcze(...)średnie jabłka 2 marchewki    Przygotowanie: Przygotowanie takiego soku jest niezwykle proste, ponieważ należy jedynie obrać owoce i ewentualnie oskrobać marchewkę i ja umyć.   Trzeba pamiętać, że po umieszczeniu owocu lub warzywa w wyciskarce lub sokowirówce należy powoli i delikatnie naciskać, aby uzyskać jak najwięcej wyciśniętego soku. Najlepiej smakuje świeżo podany, a urządzenie należy jedynie umyć. Pychota

ChilliJemy
Domowy kisiel z pomarańczy 146

Możemy dodać oczywiście więcej cukru, jeżeli nie lubimy delikatnej goryczki pomarańczy. Składniki: 4 duże pomarańcze  3 łyżki cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wyciskamy sok z 4-5 pomarańczy tak aby wyszło nam ok 600ml soku pomarańczowego. Sok wlewamy do rondelka i delikatnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, odlewając około 1/3 szklanki soku. Do płynu w szklance(...)wsypujemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. W momencie wrzenia soku wlewamy energicznie, mieszając zawartość szklanki. Gotujemy minutę cały czas mieszając. Przelewamy do niewielkich salaterek i jemy. Pychota

ChilliJemy
Masło... dyniowe! Pumpkin Butter 105

słonecznym porankiem. Intensywnymi jak na ten czas promieniami słońca, które wdzierały się do mojego pokoju dając mi do zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :) Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam(...)jest bardzo aromatyczne, wyraźnie czuć w nim przyprawy. Jak znalazł na jesień :) Przepis pochodzi stąd ( klik ) Składniki na jeden większy słoik około 800g puree dyniowego 190 ml soku jabłkowego 230 g brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice* szczypta mielonych goździków sok z połowy

My simple kitchen
Szarlotka do picia i odrobina filozofii:) 89

drut. A pyszny jak szarlotka. Słodki, ale z charakterem. Idelanie rozgrzeje po zimowym spacerze pomimo, że nie zawiera ani grama alkoholu. Składniki na 4 szklanki: 1 l świeżo wyciśniętego soku jabłkowego* kilka plasterków świeżego imbiru skórka i sok z jednej cytryny 1 laska cynamonu cukier Z cytryny obieramy skórkę. Sok jabłkowy i sok z cytryny wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon(...)gotujemy. Słodzimy dowolną ilością cukru, w zależności od upodobań. Do szklanek wrzucamy obraną skórkę z cytryny i nalewamy napój. Podajemy gorące.  * moim zdaniem sok z kartonika raczej się nie nadaje

My simple kitchen
Ciasto z porzeczkami i bezą 115

szczypta soli Nadzienie owocowe: 500 g kwaśnych owoców (ja dałam w większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę rabarbaru, agrestu i malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i szczypta(...)wysypanej mąką tortownicy i podpiec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować nadzienie i bezę. Nadzienie: Owoce wsypać do rondelka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami soku. Resztę soku wlać do owoców i zagotować. Do gotujących się owoców wlać sok z mąką ziemniaczaną i zagotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywno

My simple kitchen
Ciasto Barbie 198

klik ) i wiedziałam, że kiedyś na pewno je zrobię :) I w miniony weekend w końcu doczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża blacha: Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek(...)ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa różowa: 1 litr soku typu "Kubuś" w kolorze różowym 3 budynie malinowe Pianka różowa: 2 śnieżki 2 szklanki mleka 2 galaretki malinowe Dodatkowo: dwa opakowania "Delicji" o smaku malinowym 1 galaretka malinowa Biszkopt: Żółtka oddzielamy

My simple kitchen
Babka kokosowo- cytrynowa 138

więcej zalet? ;) Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka cukier waniliowy 350 g mąki 50 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z jednej cytryny sok z pół cytryny szczypta soli 100 ml mleka Lukier: cukier puder sok z cytryny mleko Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo(...)jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny

My simple kitchen
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 181

zamykam się w czterech przytulnych ścianach ciasnej kuchni w rodzinnym domu. Weekendzie, trwaj! BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM /własny;/ beza: 4 duże białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Białka ubijam na sztywną pianę uważając, aby ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo(...)cukier, intensywnie ubijając po każdym dodaniu cukru do białek. Na końcu wlewam sok z cytryny, aromat waniliowy, wsypuję mąkę. Delikatnie łączę. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 23 cm. Łyżką rozsmarowuję masę na wyrysowanym polu. Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę ok. 50-55 minut. Jeśli beza zacznie delikatnie brązowieć, zmniejszyć temperaturę i przykryć bezę folią aluminiową. Studzę chwile

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują 204

inne tarty znajdziecie tutaj Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki   90 g mąki pszennej   80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru   70 g masła   5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje(...)WYKONANIE: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę

kolorowotorcikowo
Napój antystresowy z melisą i galaretką cytrynową / Anti-stress drink with melissa and lemon jelly 128

Składniki na galaretkę cytrynową / Ingredients for lemon jelly : 2 cytryny / 2 lemons 3 łyżeczki żelatyny / 3 teasponns gelatine Składniki na napój / Ingredients for drink : 3 łyżki soku z czarnego bzu / 3 tablespoons of juice with elderberry napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup) 3 gruszki / 3 pears 500 g truskawek / 500 g strawberries 250 g malin(...)teasponns vanilla sugar Sposób przygotowania galaretki / Preparation lemon jelly: Przygotowanie: 10 min, chłodzenie: ok. 3 godzin, ilość: 8 sztuka   Najpierw robimy galaretkę cytrynową (najlepiej 1 dzień wcześniej). Wyciskamy sok z dwóch cytryn i wlewamy go do garnka. Gotujemy sok na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka

Projekty ze smakiem
Ciasto Kubuś 210

Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza(...)opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła   Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru   Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy

e-PrzepisyKulinarne
Lodowy tort truskawkowy 137

Pyszny tort na nadchodzący weekend :) Składniki: 6 jajek 20 dag cukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem(...)tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół. Wykonanie kremu: Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Składanie tortu: Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek

Tradycyjna Kuchnia
Lody cztery smaki 205

banan 3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry) 1 średni banan (dojrzały) 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny           Lody truskawka + mięta 1/2 kg dojrzałych truskawek 1/2 szklanki listków świeżej mięty 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 100 ml słodkiej śmietany(...)łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + śmietana 1/2 kg dojrzałych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić) 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok) 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu

Kuchcik gotuje