Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej(...)równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej,wymieszać
Przepisy i porady kulinarneJutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej konsystencji i nuta świeżego tymianku z jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę sobie sprawdzi i odpowie(...)szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki fety sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania 2 łyżki masła do polania pierogów SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy
Basia w kuchniCiasto: 370g mąki pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę(...)równomiernie. W między czasie przygotowujemy lukier. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji (u mnie był to sok z mniej więcej ¼ pomarańczy). Następnie
Kolizje Smakówwarzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp 1,2,3, liczne deserki w słoiczkach, jogurty danon w rożnych smakach, kaszki na mleku. • obiad w godz(...)rodzaju. bogaty wybór ryb oraz przepiórki, indyki i kurczaki. • przekąski w godz. 15:00-17:00 - W Beach Bar - serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz kurczaczki rodem z KFC :). Natomiast w Bazzar Bar - serwowane są kanapki mięsne i rybne. • lody w godz. 10:00-24:00, - bardzo bogaty wybór, wyśmienite w smaku
ClauditteMissCookingkażdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku malinowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Dwie blachy do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie wierzycie w swoje umiejętności rysowania serduszek, możecie(...)należy pod spód podłożyć drugi arkusz papieru do pieczenia. W metalowej misce ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, aż cukier całkowicie rozpuści się. Dodać sok z cytryny i koncentrat soku malinowego. Miksować, aż składniki połączą się. Dodać barwnik spożywczy. Ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać - w moim przypadku chodziło mi o pastelowy
maniapieczeniaSkładniki: 50 g pektyny jabłkowej 2,5 kg dojrzałych brzoskwiń pół łyżeczki imbiru 60 dag cukru trzcinowego kilka kropel soku z cytryny łyżeczka lawendy suszonej(...)sok i pulpa z 1 cytryny sok i pulpa z 1 pomarańczy liście suszone z limonki 5-6 ziaren zmiażdżonego kardamonu
w mojej kuchnistrączkowych i przy robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę. Humus jedzą żydzi, muzułmanie, chrześcijanie i inni :). Podstawowa wersja to gotowana cieciorka, pasta sezamowa tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i woda. W zależności(...)można przechowywać do 5 dni w lodówce. Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1 szklanka pasty tahini, 5 łyżek soku z cytryny, 4 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek lub olej z awokado, pieprz Cayenne, posiekana natka pietruszki. Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć
SzczyptaSmaQktórych użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte. Jeśli soku będzie zbyt dużo, nie stanowi to problemu, gdyż będzie można go lekko odsączyć, natomiast zbyt suche jabłka nie oddadzą suchym składnikom w cieście swojej(...)wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła, gdyż podczas pieczenia zarówno sok z jabłek, jak i roztapiające się masło wiążą składniki suche, co skutkuje dobrze upieczoną szarlotką. Wiele przepisów na szarlotkę sypaną uwzględnia warstwę masła jedynie na wierzchu ciasta, jednak przy takim sposobie wykonanie zwiększa się
Smakołyki Berenikiłyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka(...)przy każdym mięsie jakie trafia na patelnię. ZAWSZE!! obracamy szczypcami. Nie widelcem, nożem, niczym co przebija włókna mięsa. Nie ważne czy to kurczak czy schabowy. Uszkodzicie tkankę to cały sok wam ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących
ladykitchenblaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku (sok zachować). Ja miałam mrożone śliwki, więc już po odmrożeniu straciły wiele soku. Niewiele więc miałam do odciśnięcia. Krem: W misce ubić śmietanę kremówkę, później dodać mascarpone i chwilkę(...)dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan-fix i zmiksować wszystkie składniki razem (krótko, tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką. WYKONANIE Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego
Passions hobbies lifeczekolady. Trzy warstwy, które łączą się wręcz idealnie. Inspiracja - Zdrowa Kuchnia Składniki (na dwie porcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera(...)wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków. Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę, następnie przełożyłam
Chocolate Stop TemptingSkładniki / Ingredients: 500 ml jasnego piwa / 500 ml light beer 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 6 łyżek soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juice sok z połowy pomarańczy / juice of half an orange laska cynamonu / cinnamon stick 6 sztuk goździków / 6 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise(...)orange 1 łyżeczka miodu / 1 teaspoon honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2 Wlewamy piwo do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, sok z czarnej porzeczki, goździki, sok z pomarańczy, laskę cynamonu, anyż i miód. Gotujemy piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wpiwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy
Projekty ze smakiemuważając żeby jej nie przebić. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę dodajemy delikatnie partiami do utartego serka i mieszamy szpatułką do połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym(...)truskawek. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję
Made By Mom And Sondzięki "Dojrzałej i szczupłej" miałam takową okazję, aby je poznać i dowiedzieć się o ich cennych zaletach. Autorka poświęciła także kilka stron na zbawienny dla skóry, urody i ciała sok z aloesu . Dalej dowiesz się troszkę o nabiale, nietolerancji laktozy, a także poznasz 10 przykazań, by mieć zdrowe kości. Jeżeli do tej pory nie wiedziałaś czym jest sok, nektar(...)napój, w "Dojrzałej i szczupłej" uzyskasz wszystkie potrzebne informacje na temat owych płynów. Popularny sok z marchewki uleczy Twoje problemy skórne, astmę, obniży ciśnienie i poprawi metabolizm, z kolei z sok pietruszki zlikwiduje obrzęki i oczyści wątrobę. Chcesz więcej? Sięgnij do "Dojrzałej i szczupłej" :) Możesz przeczytać ciekawy rozdział na temat soli , jej wadach, zaletach, jaki rodzaj soli wybrać, by wyszło
Zdrowie na języku :P