sok - 13499 przepisów (strona:67/900)

Pyszne ciasto bananowe 5521

cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100 g. cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu  z wiaderka lub dobrze zmielonego  5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml słodkiej śmietany 30% Polewa(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C  Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJTwaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w  zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści.  Dodawać po  łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę

W kuchennym oknie Ewy
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 169

moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość roztarłem na w miarę jednolitą masę, doprawiając czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natarłem kotlety jagnięce i odstawiłem je do lodówki(...)lekko posoliłem. Po puszczeniu przez ogórka wody odsączyłem go i dodałem do niego serek twarogowy, jogurt naturalny, kilka posiekanych listków świeżej mięty, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z połowy cytryny. Całość przyprawiłem niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem do lodówki. Ziarenka granata porozdzielałem i włożyłem do miseczki. Papryczkę chili pozbawiłem pestek

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 186

pieprzem trzema szczyptami suszonego oregano i połową łyżeczki mielonego cynamonu. Do mięsa dodałem również 2 łyżki dobrej jakości oliwy, otartą skórkę z wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej cytryny oraz sok z połowy cytryny. Przy wyciskaniu soku z cytryny istotną rzeczą jest, aby robić to przez palce, sitko, lub za pomocą specjalnego urządzenia, tak, żeby pestki z cytryny nie dostały się(...)był czas 15 minut. 150 gram zielonych oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej

Wyprawy kulinarne
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 193

Pyszna, rozgrzewająca tajska zupa z krewetkami i pieczarkami na mleku kokosowym z sokiem pomidorowym. Składniki (2-3 porcje): 1 płaska łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy(...)rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze

Tajskie smaki
Sałatka owocowa 150

myjemy i kroimy w kostkę. Ananasa i brzoskwinie również kroimy w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Odsączamy rodzynki i dorzucamy do owoców. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim owoce. Ilość soku zależy od owoców. W przedstawionej sałatce jest duża ilość kwaśnych produktów, dlatego soku dajemy mniej ( około 2  łyżek) Latem, gdy będzie więcej świeżych(...)słodkich owoców, soku można dać więcej. Całość mieszamy. Nakładamy do miseczek powstałych z grejpfruta i zajadamy ze smakiem

Kolizje Smaków
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 204

wypróbować. Rezulatat był znakomity, a dzisiaj prezentujemy Wam efekty naszego kucharzenia :) Ilośc porcji: 5Składniki:Rolada: pierś z indyka o wadze ok. 800g oliwa pół szklanki bulionu  szklanka soku pomarańczowego łyżka miodu 100 g  szynki parmeńskiej  sól i świeżo zmielony czarny pieprz Nadzienie: 50 g suszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego(...)łyżka masła 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków migdałów 1 bardzo małe jajko Przygotowanie dania rozpoczynamy od nadzienia. Do rondelka wkładamy żurawinę, suszone morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, masło, estragon i cynamon. Całość miesamy i gotujemy. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia. W tym czasie płatki migdałów mielimy na proszek np. przy pomocy blendera

Kolizje Smaków
Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc 184

przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji:  4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼  szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany(...)łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny Na przygotowanie risotto: 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki masła Sól, pieprz, malutki liść laurowy, 2 gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymianku Przygotowanie posiłku zaczynamy od risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie się pienić dorzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie i dorzucamy

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 179

Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Do szklanki nalewamy ¾ syropu z brzoskwiń i dopełniamy wodą. Wykonanie tortu(...)Jedne z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 powstałego soku. Krem z Milky Way mieszamy z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Połowę kremu wykładamy na blat. Na nim umieszczamy kolejny biszkopt i nasączamy sokiem. Wykładamy resztę kremu z batoników i kolejny blat. Nasączamy go resztką soku. Całość chwilę chłodzimy w lodówce. Następnie boki i wierzch tortu smarujemy drugim kremem

Kolizje Smaków
Zupa orkiszowa 167

Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól(...)wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana

prawdziwe jedzenie
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 140

śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia.   Składniki:   4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny     Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce podajemy cukier, ciągle ubijając. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy aż cukier z pierwszej łyżki nam się rozpuści. Na samym końcu(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijamy jeszcze krótką chwilę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Nakładamy łyżką pianę bezową. Na sam koniec łyżeczką podnosimy lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około

Made By Mom And Son
Pączuszki na karnawał w Rio 164

lukrowane, wypełnione ajerkoniakiem... Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec  ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko(...)razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być

prawdziwe jedzenie
Lemoniada ogórkowa 139

lemoniady ogórkowej dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi(...)wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek  gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy, wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy posiekane świeże listki mięty i melisy, ugniatamy razem aby wszystko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 327

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)wędrując palcem po mapie i przygotowując nam plan kolejnych podróży, coś ostatnio nabiera ochoty na wschodnie klimaty. :)  W naszych polskich warunkach, cytryńca najłatwiej posmakować w postaci naparów, suszu, soków czy wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą współpracy ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam paczkę

Grunt to przepis!
77.Proste, ale niebanalne: czyli banany w towarzystwie karmelu i sezamu! 206

jogurtu greckiego - wszystko zależy od Was, kochani. No to do dzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny  25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skórek, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe(...)części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy sok z cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem.  W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i  całość

Symfonia Smaków
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 206

zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru  1 łyżeczka(...)dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania