porcji)100g mielonych orzechow laskowych2 dojrzale banany200 g masla200 g cukru1 lyzka skorki cytrynowej(bio)4 jajka (wielkosc M)200 g maki1/2 paczuszki proszku do pieczenia4 lyzki soku z cytrynySkladniki na nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni(...)make,podprazone orzechy i proszek do pieczenia.Ciasto cienko rozsmarowac na blaszce i piec 20 minut.Wyjac,pozostawic do ostudzenia.Truskawki umyc,przepolowic.Banana obrac,pokroic w krazki i skropic 2-ma lyzkami soku z cytryny.Mascarpone z reszta soku cytrynowego (2 lyzki) i cukrem wanilowym przy pomocy robota recznego krotko ubic.Powstaly krem rozsmarowac rownomiernie na upieczonym spodzie.Ulozyc na kremie truskawki z bananami.Wg przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwasne pH dzemu,tym lepsza bedzie mial trwalosc,bo przetrwalniki mikroorganizmow,ktore nie zgina podczas pasteryzacji,nie beda mialy odpowiednich warunkow do rozwoju,dlatego zawsze pozadane jest zakwaszenie dzemu sokiem z cytryny.Niskocukrowy dzem morelowy:1 kg moreli ,przepolowionych bez pestek20-25 dkg cukrusok z 1 cytrynyWykonanie:Owoce w szerokim rondlu zasypac cukrem,dokladnie wymieszac,cale obtoczyc w cukrze.Rondel przykryty przykrywka(...)ustawic na bardzo malym ogniu .Gdy owoce puszcza caly sok przykrywke zdjac i rozpoczac smazenienie moreli,az do uzyskania pozadanej gestosci.Mozemy to zrobic jednorazowo w ciagu 2-3 godzin,lub smazenie rozlozyc na dwa dni.Pod koniec smazenia dodac sok z cytryny.Goracy dzem wlac do wyparzonych sloiczkow i zakrecic wieczkiemPasteryzowac w temperaturze bliskiej wrzenia okolo 10-15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soli1 szklanka cukru brązowego (może być biały)2/3 szklanki oleju3 jaja1 szklanka marchewki startej1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie:2 łyżki masła3/4 szklanki cukru pudru12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)cukier(...)waniliowykilka kropel soku z cytryny Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam
UgotujmyTo.plcytrynowySkładniki:ok. 400g mleka skondensowanego150 ml śmietany 30%4 szt. cytrynySos:1 łyżka świeżych liści mięty,1 łyżeczka cukru1 cytrynabiszkopty (opcjonalnie) Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam do miseczki, najlepiej przez sitko aby nie było pestek. Powinno go być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko(...)bardzo gęstnieje.Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.Smacznego Post Cytrynowo-śmietankowa
UgotujmyTo.plsernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli(...)temperaturze pokojowej600 g serka kremowego250 g mascarpone150ml oleju rzepakowego300 ml kwaśnej śmietany5 jajek280 g cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki wanilii200 g gorzkiej czekoladydodatkowo:7 dojrzałych gruszek1,5 litra soku wiśniowegopół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu,1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej.Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do większego rondelka, zalać
UgotujmyTo.plsmakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych pomarańczy)1/3 szklanki cukru4,5 łyżeczki żelatynyWYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój je na pół(...)wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej. Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek żelatyny. Galaretkę przelej do miseczek i wstaw
Słodko-Słony Świat Ilonymascarpone2 żółtka6 łyżek cukru pudru4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JEŻYNOWĄ:400 g jeżyn2/3 szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wody1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 łyżki wodySKŁADNIKI NA PONCZ:1/2 szklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynykilka kropel aromatu śmietankowego2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych)SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO(...)uchylonego piekarnika , aby całkowicie ostygł, po czym wyjmij i wystudź do końca.FRUŻELINA JEŻYNOWA:Jeżyny umyj dokładnie i przeżuć do garnka lub rondelka z grubszym dnem, dosyp cukier, dolej sok cytrynowy i zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.W 4 łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i dolej do jeżyn. Zamieszaj i zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia.W 1/4 szklance wrzącej
Słodko-Słony Świat Ilonyworeczek ugotowanego ryżu350 g piersi z kurczaka1 puszka kukurydzy½ puszki ananasa4 łyżki majonezusok z ½ cytryny3 łyżki soku z ananasa1 żółta papryka2 łyżki olejucurryprzyprawa do złocistego kurczakasólbiały pieprzDzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Posypać delikatnie curry i przyprawą do złocistego kurczaka. Polać 2 łyżkami(...)ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Smacznego
Świat Domowej Kuchniwymarzoną kawiarenkę , to z całą pewnością zagoszczą one w menu ;)Nie popuszczę!Dziś mam dla Was przepis na naleśniki z gruszkami.Ale nie takie zwykłe!Gruszki ugotowane są w pysznym soku, potem jeszcze skarmelizowane ….Podane z bitą śmietaną i świeżą miętą są prawdziwym rajem dla podniebienia!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko(...)mleko – 2 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* gruszki – 3 szt* sok ananasowy – 1 szkl* masło – 3 łyżki* cukier – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko i resztę składników dokładnie mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.NADZIENIE:Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Zalewamy sokiem ananasowym i gotujemy
Ostra na Słodkomiodowe – 1 szkl* czosnek – 2 ząbki* suszony tymianek – 1 szczypta* estragon – 1 szczypta* majeranek – 1 łyżeczka* cząber – 1 szczypta* goździki – 2 szt* sok z cytryny – 1 łyżka* olej – 3 łyżki* sól – do smakuSOS:* cukier – 2,5 łyżki* białe , wytrawne wino – 100 ml* piwi Książęce Chlebowo – miodowe(...)Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś
Ostra na Słodkoprzechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy:150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)50 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:250 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami(...)dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy.Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek drobnego cukruskórka i sok z jednej cytryny2 jajka50 g margarynyKrem na wierzch:150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej)2 łyżki mlekaCzekoladki do ozdoby:100 g czekolady mlecznejłyżka mlekałyżka likieru kokosowegoszczypta przyprawy(...)stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj
Moje pyszne gotowaniebiałka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa:1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym)7 łyżek cukru300 g świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki(...)wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.Masa budyniowa:Truskawki kroimy w kosteczkę.W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę
Słodka Stronagranatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu:2/3 szklanki soku z granatów4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody4 łyżki ziarenek z granatukokosowa panna cotta:350 ml śmietanki 30%150 ml mleka1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudrułyżka żelatyny + odrobina(...)ciepłej wodycukier waniliowyok. 250 ml śmietanki 30%syrop z granatu:1/3 szklanki cukru100 ml soku z granatówok. 2 łyżki ziarenek granatuKokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Sposób przygotowania:Galaretka z Granatu:Żelatynę zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy na ok. 4 minuty. W tym czasie podgrzewamy sok z granatu wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę
Słodka StronaMigdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle(...)Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego
Słodka Strona