moja poprzednia zupa z soczewicy ( klik ), jest lżejsza, naprawdę aksamitna i przepyszna. I jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka (korzeń) 2 ziemniaki 1 szklanka bulionu warzywnego (może być trochę więcej) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, curry, papryka czerwona(...)oliwie wraz z curry i papryką czerwoną. Gdy cebula się zeszkli do dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił. 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko smażymy. 4. Następnie dodajemy suchą soczewicę, mieszamy i chwilę smażymy wszystko razem. 5. Następnie dodajemy
Kawa z mlekiemjaki smaczny bałagan! Papryka, pomidor, cukinia, kukurydza- masa różnego rodzaju smaków, tworzą przepyszną zapiekankę, a tofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego. SKŁADNIKI: 100g tofu 4 łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka
healthy dreamsZupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cebula 4 łyżki czerwonej soczewicy 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej 1½ łyżki ryżu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego chili w proszku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu czarny pierz ½ łyżeczki kminku(...)wody, żeby rozcieńczyć sos. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min. Udekorować miętą i chili. Artykuł EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisypapryki - 4 cebule - 2 szklanki wody - opcjonalne sól - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej - 1 szklanka soczewicy czerwonej - 1 marchew - 2 jajka - pęczek pietruszki - 6 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalne sól Kasze jaglana i soczewice dobrze płuczemy
Szkrab Je Samkolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy. Dla mnie to idealnydodatek do chleba, ale z myślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip do warzyw. 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki curry 0,5 szkl czarnego pieprzu
Polska Zupaserdecznie Wam polecam :) Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody, 1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia(...)oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy
Plate of JoyDzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej(...)papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i potarty imbir
Humanistka w kuchniUgotowałam czerwoną sycącą soczewicę. Dodałam aromatyczne przyprawy, kilka garści szpinaku i cieszę się gorącym posiłkiem. szklanka czerwonej soczewicy kilka garści szpinaku baby ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy /2 łyżeczki chili 2 cm świeżego imbiru kumin olej Soczewicę wypłukałam i ugotowałam w osolonej wodzie (ok 15 minut). W rondlu rozgrzałam na oleju przyprawy, dodałam soczewicę i kilka
AZgotuj!wybornie. No i o to chodziło. Jednak ten piątkowy wieczór wcale nie był taki najgorszy. Przeciwnie. Choć inny niż planowany, najważniejsze, że spędzony razem. Składniki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy
Raj dla PodniebieniaPyszny, jednogarnkowy i przede wszystkim szybki obiadek! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej (moczymy przynajmniej pół h) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka(...)słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę i Cukinię chwilkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i całość dusimy około 10min. Dodajemy pieczarki-dusimy kolejne 10 min. Na koniec wrzucamy odsączoną soczewicę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i kolejne 10min na gazie, dodajemy koncentrat i jogurt, przyprawiamy i wcinamy
Mamuśka wraca do formypotasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy
ChilliJemymeksykańskiej. Szczerze mówiąc, jakoś ta wersja bardziej mi odpowiada ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chili sin carne z soczewicą składniki: 1 czerwona cebula mała puszka kukurydzy (100g) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała puszka czerwonej fasoli (150g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chili sin carne z soczewicą Soczewicę najlepiej namoczyć na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować
Delusional Trinezabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą(...)jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czerwona soczewica – 200 g * czosnek – 2 ząbki * czerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * świeża chili * oliwa z oliwek
Ostra na Słodkoekspresowym tempie – 10 minut. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego(...)gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy . Smacznego! Artykuł Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: - 400 g soczewicy czerwonej - 4 cebule - 6 ząbków czosnku - łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru - 400 ml przecieru pomidorowego - 2 marchewki - 1/2 selera - 2 pietruszki - 1 szklanka mleka kokosowego - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry Dary Natury ( Kurkuma , Kozieradka , Imbir, Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra(...)seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut
Szkrab Je Sam