soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:29/126)

EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy 120

Zupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cebula 4 łyżki czerwonej soczewicy 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej 1½ łyżki ryżu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego chili w proszku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu czarny pierz ½ łyżeczki kminku(...)wody, żeby rozcieńczyć sos. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min. Udekorować miętą i chili. Artykuł EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym 110

papryki  - 4 cebule  - 2 szklanki wody  - opcjonalne sól  - 2 łyżki oliwy z oliwek  Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej  - 1 szklanka soczewicy czerwonej  - 1 marchew  - 2 jajka  - pęczek pietruszki  - 6 ząbków czosnku  - 2 łyżki oliwy z oliwek  - opcjonalne sól  Kasze jaglana i soczewice dobrze płuczemy

Szkrab Je Sam
Pasta z czerwonej soczewicy 119

kolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy. Dla mnie to idealnydodatek do chleba, ale z myślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip do warzyw. 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki curry 0,5 szkl czarnego pieprzu

Polska Zupa
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 254

serdecznie Wam polecam :)  Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody,  1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko,  sól, pieprz, olej do smażenia(...)oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy

Plate of Joy
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 185

Dzisiaj chciałabym zabrać Państwa,  moim zdaniem, w  udaną podróż do Indii.  Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej(...)papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir

Humanistka w kuchni
Rozgrzewająca czerwona soczewica ze szpinakiem 138

Ugotowałam czerwoną sycącą soczewicę. Dodałam aromatyczne przyprawy, kilka garści szpinaku i cieszę się gorącym posiłkiem. szklanka czerwonej soczewicy kilka garści szpinaku baby ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy /2 łyżeczki chili 2 cm świeżego imbiru kumin olej Soczewicę  wypłukałam i  ugotowałam w osolonej wodzie (ok 15 minut). W rondlu rozgrzałam na oleju przyprawy, dodałam soczewicę i kilka

AZgotuj!
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 113

wybornie. No i o to chodziło. Jednak ten piątkowy wieczór wcale nie był taki najgorszy. Przeciwnie. Choć inny niż planowany, najważniejsze, że spędzony razem. Składniki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy

Raj dla Podniebienia
Leczo z czerwonej soczewicy 154

Pyszny, jednogarnkowy i przede wszystkim szybki obiadek! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej (moczymy przynajmniej pół h) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka(...)słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę i Cukinię chwilkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i całość dusimy około 10min. Dodajemy pieczarki-dusimy kolejne 10 min. Na koniec wrzucamy odsączoną soczewicę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i kolejne 10min na gazie, dodajemy koncentrat i jogurt, przyprawiamy i wcinamy

Mamuśka wraca do formy
Zupa pieczarkowa z soczewicą 177

potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu   Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy

ChilliJemy
Chili sin carne z soczewicą 143

meksykańskiej. Szczerze mówiąc, jakoś ta wersja bardziej mi odpowiada ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chili sin carne z soczewicą składniki: 1 czerwona cebula mała puszka kukurydzy (100g) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała puszka czerwonej fasoli (150g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chili sin carne z soczewicą Soczewicę najlepiej namoczyć na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować

Delusional Trine
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 253

zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą(...)jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czerwona soczewica – 200 g * czosnek – 2 ząbki * czerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * świeża chili * oliwa z oliwek

Ostra na Słodko
Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie 111

ekspresowym tempie – 10 minut. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego(...)gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy . Smacznego! Artykuł Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zupa z czerwonej soczewicy 134

Składniki: - 400 g soczewicy czerwonej  - 4 cebule  - 6 ząbków czosnku  - łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru  - 400 ml przecieru pomidorowego  - 2 marchewki  - 1/2 selera  - 2 pietruszki  - 1 szklanka mleka kokosowego  - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry  Dary Natury  ( Kurkuma ,  Kozieradka , Imbir,  Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra(...)seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody.  Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i  gotujemy do miękkości warzyw.  Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut

Szkrab Je Sam
Curry z kurczakiem, papryką i dynią 179

bulionu dostosujecie sobie do własnych upodobań - czy wolicie gęstszą czy nieco rzadszą potrawę. A odważniejsi mogą dodać papryczkę chili :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 1/2 małej dyni piżmowej 200 ml mleczka kokosowego 500-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, kurkuma, chili(...)paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić - paprykę w paski a dynię w kostkę. Cebulę podsmażyć w garnku na złoty kolor. Dodać kurczaka i przesmażyć parę minut. Następnie wsypać soczewicę i wlać bulion. Całość zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i dynię i nadal gotować. Gdy soczewica się rozgotuje

My simple kitchen
Pożywka dla mózgu na dzień chorych na umyśle 146

swoje pierworództwo, co ostatecznie doprowadziło do powstania przysłowia, jakże doskonale wpisującego się do dzisiejszego (w świetle mainstreamu) święta, powiedzenia: Dać d..py za talerz zupy. Składniki: - soczewica zielona - soczewica czerwona - ziemniaki Wykonanie: Dwa rodzaje soczewicy gotujemy razem, aż ta czerwona się rozgotuje. Generalnie sos z rozgotowanej soczewicy to bardzo dobry patent, gdyż jest bardziej wartościowy od zasmażki

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania