soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:29/126)

Aksamitna zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #8 146

moja poprzednia zupa z soczewicy ( klik ), jest lżejsza, naprawdę aksamitna i przepyszna. I jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka (korzeń) 2 ziemniaki 1 szklanka bulionu warzywnego (może być trochę więcej) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, curry, papryka czerwona(...)oliwie wraz z curry i papryką czerwoną. Gdy cebula się zeszkli do dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił. 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko smażymy. 4.  Następnie dodajemy suchą soczewicę, mieszamy i chwilę smażymy wszystko razem. 5. Następnie dodajemy

Kawa z mlekiem
wegańska zapiekanka z tofu i soczewicą 150

jaki smaczny bałagan! Papryka, pomidor, cukinia, kukurydza- masa różnego rodzaju smaków, tworzą przepyszną zapiekankę, a tofu i soczewica dostarczają niezbędnego białka roślinnego. SKŁADNIKI: 100g tofu 4 łyżki czerwonej soczewicy kawałek papryki pomidor kawałek cukinii 2 łyżki posiekanych listków botwinki 3 łyżki kukurydzy przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, chili, majeranek, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, suszona cebulka

healthy dreams
EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy 111

Zupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cebula 4 łyżki czerwonej soczewicy 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej 1½ łyżki ryżu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego chili w proszku ½ łyżeczki czerwonego pieprzu czarny pierz ½ łyżeczki kminku(...)wody, żeby rozcieńczyć sos. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min. Udekorować miętą i chili. Artykuł EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym 104

papryki  - 4 cebule  - 2 szklanki wody  - opcjonalne sól  - 2 łyżki oliwy z oliwek  Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej  - 1 szklanka soczewicy czerwonej  - 1 marchew  - 2 jajka  - pęczek pietruszki  - 6 ząbków czosnku  - 2 łyżki oliwy z oliwek  - opcjonalne sól  Kasze jaglana i soczewice dobrze płuczemy

Szkrab Je Sam
Pasta z czerwonej soczewicy 114

kolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy. Dla mnie to idealnydodatek do chleba, ale z myślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip do warzyw. 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki curry 0,5 szkl czarnego pieprzu

Polska Zupa
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 243

serdecznie Wam polecam :)  Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody,  1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko,  sól, pieprz, olej do smażenia(...)oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy

Plate of Joy
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 174

Dzisiaj chciałabym zabrać Państwa,  moim zdaniem, w  udaną podróż do Indii.  Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej(...)papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić na 20 minut, żeby podwoiła objętość. Dodać bulion, kurkumę, kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir

Humanistka w kuchni
Rozgrzewająca czerwona soczewica ze szpinakiem 133

Ugotowałam czerwoną sycącą soczewicę. Dodałam aromatyczne przyprawy, kilka garści szpinaku i cieszę się gorącym posiłkiem. szklanka czerwonej soczewicy kilka garści szpinaku baby ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy /2 łyżeczki chili 2 cm świeżego imbiru kumin olej Soczewicę  wypłukałam i  ugotowałam w osolonej wodzie (ok 15 minut). W rondlu rozgrzałam na oleju przyprawy, dodałam soczewicę i kilka

AZgotuj!
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 105

wybornie. No i o to chodziło. Jednak ten piątkowy wieczór wcale nie był taki najgorszy. Przeciwnie. Choć inny niż planowany, najważniejsze, że spędzony razem. Składniki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy

Raj dla Podniebienia
Leczo z czerwonej soczewicy 146

Pyszny, jednogarnkowy i przede wszystkim szybki obiadek! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej (moczymy przynajmniej pół h) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka(...)słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę i Cukinię chwilkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory i całość dusimy około 10min. Dodajemy pieczarki-dusimy kolejne 10 min. Na koniec wrzucamy odsączoną soczewicę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i kolejne 10min na gazie, dodajemy koncentrat i jogurt, przyprawiamy i wcinamy

Mamuśka wraca do formy
Zupa pieczarkowa z soczewicą 166

potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :) Składniki: 25dag pieczarek 25dag soczewicy czerwonej pół puszki kukurydzy puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano, majeranek 2l bulionu   Przygotowanie: Soczewicę 2 razy płuczemy

ChilliJemy
Chili sin carne z soczewicą 135

meksykańskiej. Szczerze mówiąc, jakoś ta wersja bardziej mi odpowiada ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chili sin carne z soczewicą składniki: 1 czerwona cebula mała puszka kukurydzy (100g) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała puszka czerwonej fasoli (150g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chili sin carne z soczewicą Soczewicę najlepiej namoczyć na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować

Delusional Trine
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 238

zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą(...)jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje ) * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czerwona soczewica – 200 g * czosnek – 2 ząbki * czerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * świeża chili * oliwa z oliwek

Ostra na Słodko
Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie 102

ekspresowym tempie – 10 minut. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego(...)gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy . Smacznego! Artykuł Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zupa z czerwonej soczewicy 124

Składniki: - 400 g soczewicy czerwonej  - 4 cebule  - 6 ząbków czosnku  - łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru  - 400 ml przecieru pomidorowego  - 2 marchewki  - 1/2 selera  - 2 pietruszki  - 1 szklanka mleka kokosowego  - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry  Dary Natury  ( Kurkuma ,  Kozieradka , Imbir,  Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra(...)seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody.  Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i  gotujemy do miękkości warzyw.  Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut

Szkrab Je Sam

Proponowane wyszukiwania