soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:37/126)

Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami 244

Chyba nikt nie lubi stać godzinami przy garnkach, dlatego taki szybki przepis jest idealny, szczególnie w środku tygodnia. Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami składniki: 400 g czerwonej soczewicy 400 g dyni pokrojonej w kostkę 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 duża cebula posiekana 2 ząbki czosnku posiekane 6 szklanek bulionu warzywnego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu

Przysmaki Karolki
Pieczeń z soczewicą 195

formie, która wędruje do nagrzanego piekarnika. Pieczeń polecam na obiad oraz jako dodatek do pieczywa.  Pieczeń z soczewicą Składniki : 400-500 g łopatki 100 g soczewicy czerwonej 1 mała papryka czerwona 1 mała cebula biała 1/2 pęczka koperku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko około 3 łyżki kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka(...)ostra mielona, czosnek dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia  Przygotowanie : Kajzerkę jak i soczewice namaczamy. Mięso mielimy wraz z cebulą i soczewicą, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekany koperek oraz drobniutko pokrojona paprykę czerwoną, wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. wyrabiamy jednolita masę dodając kaszę mannę (około 2-3 łyżki by masa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Penne z soczewicą i salami 151

jesienne popołudnie. Robi się dość szybko i świetnie rozgrzewa po przyjściu do domu z pracy. Spróbujcie, polecam.  PENNE z SOCZEWICĄ I SALAMI Składniki: makaron penne 3/4 szkl czerwonej soczewicy 1 szkl bulionu 1 cebula 1 nieduża marchew 2-3 grube plastry salami 1/2 szkl przecieru pomidorowego oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku opcjonalnie parmezan do posypania

Bon appetit mon amie
Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms 204

zamiennik standardowych ziemniaczków, no i zdecydowanie zdrowszy. Pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka soczewica z pieczarkami (2 porcje) Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku, posiekane 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Umieść soczewicę w małym rondlu, zalej

karmelowy
Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu 443

nadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu i granatu Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu Składniki: 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 brokuł 1 owoc granatu pęczek rzodkiewki natka pietruszki sól, pieprz, oliwa Soczewicę dobrze przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Przelać zimną

UgotujmyTo.pl
Zupa z soczewicy, na boczku, z zytnimi grzankami czyli Zupowy Wtorek odc.40 205

smakiem oraz prostota wykonania. Jest lżejsza niż klasyczna grochówa ale równie smaczna a może nawet bardziej? Inspiracja to "Kuchnia bez tajemnic" czyli stary segregator.Zupa z soczewicy, na boczku, z żytnimi grzankami 250 g czerwonej soczewicy3

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa na zamówienie 156

paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz 1 łyżka oliwy  0,5 łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube

Przysmaki Karolki
Orientalna soczewica z warzywami i pulpeciki z indyka 129

Sycący. Ładnie pachnie. Ma wszystkie pozytywne cechy jedzonka idealnego na wynos. Ale super smakuje też prosto z patelni w domu.  Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka czerwonej soczewicy  olej do smażenia  kurkuma, wędzona papryka, kumin, sól, chili, imbir  cukinia młoda czerwona cebula  pomidorki truskawkowe, daktylowe (te słodsze) w kolorach dowolnych  natka(...)pietruszki 300 gram mielonego mięsa indyka i kilka łyżek wody  Soczewicę ugotuj. Mielonego indyka wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i natką pietruszki. Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich. Po podsmażeniu wymieszaj soczewicę

Mango Papaja
Zupa z soczewicy 226

podawana na różne sposoby. Zazwyczaj wegetariańska ale można wzbogacić ją skrzydełkami z kurczaka czy innym kawałkiem ulubionego mięsa. Bardzo pożywna ale jednocześnie lekka.  Polecam! Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1,5 litra wody marchewka pietruszka kawałek selera puszka pomidorów w puszce pół dużej czerwonej papryki lub cala mała 2 ząbki czosnku 1 duża cebula pół łyżeczki kurkumy(...)pól łyżeczki imbiru pół łyżeczki kolendry 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego garść posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz ewentualnie pół kostki rosołowej Wykonanie: Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka minut. Odcedzić. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i paprykę drobno pokroić. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa

Pysznie & Pięknie
Szakszuka z soczewicą 212

smak naszego śniadania. Po prostu pycha ! Składniki/2 porcja: – 1 puszka pomidorów – 3 jaja wiejskie – 2 ząbki czosnku – 1 mała cebula – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy – 1/3 łyżeczki ostrej papryczki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – 100g(...)pieprz – do podania : parmezan, świeży szpinak, bagietka Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Chwile smażymy i wrzucamy soczewicę z wszystkimi przyprawami. Chwilę podsmażyć a następnie wlać 1 szklankę wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Smażymy

I LOVE LIFE
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 137

taki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela(...)dusimy na oliwie z oliwek i gdy zacznie się rumienić wrzucamy ją do zupy. Dodajemy kolendrę i kminek ugniecione wcześniej w moździerzu.          Soczewicę i quinoę dokładnie płuczemy (osobno) i odcedzamy na gęstym sicie. Gdy warzywa w zupie zmiękną (powinny być al dente, nie rozgotowane) dodajemy soczewicę, a po pięciu minutach quinoę

Quinoa Raz!
Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli 113

imbirem i papryczką chilli okazało się idealne na zimne przedwiośnie. Przepis znalazłam w magazynie 'Dobre Rady' i już wiem, że trafi na listę moich ulubionych. Składniki -200 g czerwonej soczewicy -1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego -1 puszka krojonych pomidorów (400g(...)średnie marchewki -1 czerwona cebula -1 papryczka chilli -2 łyżki oleju -2 ząbki czosnku -kawałek imbiru (ok. 3cm) -kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kolendry (do dekoracji) -sól i czarny pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek posiekać, a paryczkę gęsto ponakłuwać (np. wykałaczką). Obrać imbir i przekroić na pół. Obrane marchewki pokroić na nieduże kawałki, soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać olej

Zielona Kuchnia
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 200

English Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 1 szklanka posiekanego jarmużu 1 1/2 szklanki bulionu(...)odstaw. Do tej samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj

karmelowy