soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:22/126)

Pasztet z pestek dyni i soczewicy 127

pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego  suszone pomidory i odrobina chrzanu. Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen  w nich zawarty.  Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało, jak i umysł. szklanka soczewicy czerwonej opakowanie pestek dyni cebula i ząbek(...)czosnku olej 5 suszonych pomidorów sól ziele angielskie liść laurowy łyżeczka chrzanu tartego 2 jaja pół łyżeczki chili w proszku Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pestki dyni uprażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na oleju. Wystudzić wszytko. Zmielić w malakserze wszystkie składniki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej  formy i piec w 180 stopniach ok 40 minut

AZgotuj!
Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą 211

książki „Warzywo” Dominiki Wójciak) 5 marchewek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sos: 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody małą marchewka małą pietruszka pół puszki pomidorów ząbek czosnku łyżeczka suszonej pietruszki łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka masła sól i piperz do smaku Warzywa(...)ścieramy na tarce i […] Artykuł Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pikantna pasta z czerwonej soczewicy, do kanapek, naleśników i krokietów 124

szklanka czerwonej soczewicy 1/3 szklanki oleju 3 większe marchewki 1 średnia papryczka chili 10-12 cm jasnozielony kawałek pora 1 niewielka cebula 2 większe ząbki czosnku sól do smaku Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, a następnie przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (powinno jej być minimalnie powyżej poziomu soczewicy) i ugotować do miękkości. Soczewica powinna rozpadać się. Marchew(...)pasztet. Wypróbujcie tę pastę także jako dodatek do naleśników lub krokietów. Gwarantuję, że smakuje rewelacyjnie :) Kto skusi się zamienić (przynajmniej na chwilę) tradycyjny pasztet na tę pastę z czerwonej soczewicy? a może wolelibyście pasztet z zielonej soczewicy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 174

soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Wegetariański pasztet z pieczoną dynią 140

bazie kasz, strączków i warzyw. Ważne aby były dobrze doprawione, u mnie najczęściej kuminem, wędzoną papryką, kurkumą, mieszankami przypraw curry i garam masala. Ten w wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi(...)warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami! Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 g suchej czerwonej soczewicy 250 g upieczonej dyni lub  puree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 214

zdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo(...)ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie i ugotowane. Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, majerankiem i cząbrem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Jeśli soczewica nie wchłonęła całego płynu, dokładnie

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe krakersy 183

prawda nie jest to opcja mega niskokaloryczna, ale na pewno dużo zdrowsza niż krakersy kupione w sklepie:) Bezglutenowe krakersy przepis na 40 krakersów 200 g mąki z czerwonej soczewicy 100 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki ryżowej sól, pieprz tymianek (ilość według smaku) 150 g masła (schłodzonego) 100 ml zimnej wody W misce wymieszaj mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek. Dodaj masło pokrojone w miejsze kawałki. Zagniataj ciasto dolewając wodę w trakcie zagniatania, powinno mieć zwartą i elastyczną strukturę. Następnie owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, każdą

365 dni dookoła kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy. Najlepsza ! 164

się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś wersja z pomidorami, marchewką i świeżym imbirem w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, kurkumy i cynamonu. Składniki (2 – 3 porcje): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża

Moja pasja smaku
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 144

Zupa z czerwonej soczewicy, lekko pikantna, bardzo rozgrzewająca,pyszna. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor zupy możecie dodać 1 puszkę pokrojonych bez skórki pomidorów. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 2 małe ząbki czosnku  1/4 papryczki chilli  1,5 l bulionu warzywnego  1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego

Kukuleczki
Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy 190

Turcji. Będąc na wakacjach w tym pięknym kraju na pewno znajdziemy ją w menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę: Mercimek çorbasi Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 Ziemniak 2 ząbki czosnku 1,5L bulionu drobiowego Sól Pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony w kostkę czosnek, pokrojoną marchew, zimniaka i pomidora. W zamian za pomidora możemy dodać 200ml przecieru pomidorowego. Jedną szklankę czerwonej soczewicy płuczemy kilkukrotnie i wsypujemy do garnka, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystkie składniki. Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku i pół łyżeczki

Księga-Smaku
Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy (Burger di carote e lenticchie rosse al forno) 141

Jeżeli lubicie warzywne kotleciki, czy jak kto woli wegetariańskie burgery ;) zapraszam Was na zdrowy fast food. Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy z du ż ą  ilością kurkumy, imbiru i natki pietruszki dla wyostrzenia smaku i przełamania słodyczy marchewki.  Smacznego :)  **** Se Vi piacciono le cotolette di verdure o i burger vegetariani, questa(...)curcuma e lo zenzero; per completare il tutto, non può poi mancare l’equilibrata dolcezza della carota. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (8 sztuk) 400 g marchewki 200 g czerwonej soczewicy 70 g płatków owsianych 1 łyżka oliwy extravergine d'oliva 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka imbiru w proszku 3 łyżki sezamu natka

La grande e la piccola cuoca
Kofty z ciecierzycy z kaszą gryczaną. 199

smaku tego dania. Zatem do dzieła :P   Kofty z ciecierzycy oraz kasza gryczana (4-5 osób) Składniki: 1 puszka cieciorki 1 serek w typie włoskim 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek płatki żytnie bułka tarta estragon, pieprz, cayenne, sos sojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia(...)Całość blendujemy na gładką masę jak na hummus. W misce rozdrabniamy dobrze ser włoski i dodajemy masę z cieciorki i sezamu. Wszystko dobrze mieszamy razem. Teraz musimy ugotować czerwoną soczewicę, co zajmie nam kilka minut. Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra po ok. 5 minutach. Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej

vegetanie
Wegetariańskie spaghetti bolognese 187

pełne smaku, zaskakujące i niepowtarzalne. Jest tyle zamienników mięsa mielonego, które w wersji klasycznej jest podstawą sosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie. Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi. Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień będzie smakował jeszcze lepiej Wegetariańskie spaghetti bolognese(...)Ilość porcji: 4 Składniki makaron spaghetti - opakowanie 200g. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu) ½ szklanki soczewicy czerwonej 1 szklanka wody 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść bazylii posiekanej ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka majeranku suszonego PODAJEMY

Apetyt na Zielone
Rozgrzewające zupy na jesień 208

czerwonej soczewicy Zupa dyniowa w pięciu smakach Krem z selera Mulligatawny Krem z selera z kokosem i chilli Zupa marchewkowa z soczewicą Zupa marchewkowa z masłem orzechowym Ostra zupa kukurydziana z nachosami Indyjska zupa kalafiorowa Pikantna zupa z pieczonej papryki Ostra zupa z ciecierzycy Zupa bananowa z curry Zupa z pieczonego kalafiora Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy

Codzienne Gotowanie
Pasztet z soczewicy 191

Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać

wyzwania kuchenne
Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy 134

próżnuje. Ponieważ dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów, postanowiłam w trakcie zimowej przerwy nadrobić swoje blogowe zaległości. :) Dzisiaj z dumą chcę przedstawić Wam kotleciki z czerwonej soczewicy, czyli idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie tylko ze względu na nieoceniony smak kotlecików, lecz także właściwości zdrowotnych, jakie posiada sama soczewica. Pozwolę sobie(...)wegetarianie. Do wykonania kotlecików zachęcam jednak również osoby, niebędące na takowej diecie. Warto bowiem raz na jakiś czas wypróbować czegoś nowego. :) Składniki (porcja na 4/5 osób):   szklanka czerwonej soczewicy 16 łyżek otrębów (ja dałam żytnie) 4 jajka cebula sól pieprz majeranek papryka słodka Przygotowanie: Soczewicę przepłukaj, a następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości

Smiling Shrimp

Proponowane wyszukiwania