soczewica czerwona - 1876 przepisów (strona:25/126)

Placuszki z mąki kukurydzianej 172

ryżowej, która jest równie łatwo dostępna jak kukurydziana. Zazwyczaj robię sobie placuszki na słodko, ale przy niewielkich modyfikacjach w przepisie można zrobić je na wytrawnie. Lubicie dahl z czerwonej soczewicy ? Bo ja bardzo! Zróbcie go i zaserwujcie placuszki kukurydziane wykonane na wytrawnie. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni! Jako dodatki do środka placuszków wybrałem chipsy jabłkowe, cynamon oraz rodzynki. Dodałem(...)wyrobieniu ciasta. Jeśli chcesz, to możesz dodać inny susz, świeże owoce lub… nic. Inne placuszki, które musisz zrobić: Placki z amarantusa Placuszki z mąki gryczanej Placki z czerwonej soczewicy Placuszki kokosowe Placuszki żołędziowe Artykuł Placuszki z mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
CURRY Z ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 88

SKłADNIKI / 4-6 PORCJI 50 g masła 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 szklanki gorącego bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30% lub mleczka kokosowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, curry(...)proszku, kminem rzymskim i szczyptą chili. Dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu lub wody i zagotowujemy.  Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 10 minut.  Dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy pod przykryciem, przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry i garam masala, jeśli używamy. Mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy

cool and minty
Zupa z dyni i soczewicy 116

Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni(...)trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę i mieszamy. Podajemy w małych

My Chcemy Jeść
Krupnik warzywno jaglany 118

zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami?  SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej ½ szklanki mrożonego groszku 7-8 sztuk mrożonej brukselki ½ szklanki soczewicy czerwonej ½ szklanki kaszy jaglanej 2 litry domowego(...)garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz   pokrojoną   marchewkę, seler i pietruszkę.  Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać.  Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por.  Całość zalać bulionem lub rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić

Wanilia i Kardamon
Zupa z ciecierzycą / cieciorką 110

zupy można też wykorzystać rosół z niedzieli, jeśli poniedzielna pomidorowa Wam się znudziła ;-) Składniki: 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczka kurkumy 1,5-2 litry wywaru / rosołu / bulionu koncentrat pomidorowy sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. W garnku rozgrzać trochę(...)czosnku, kurkumę, majeranek  i kminek, chwilkę poddusić. 2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Całość gotować ok 15 minut. 3. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) i całość dotować do miękkości. Na koniec

Kuchnia domowa Ani
Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej 153

piątki gościły przeważnie pierogi w różnych wersjach. Ja przygotowuje różnego rodzaju potrawy, ponieważ nie lubię w kuchni rutyny. U mnie dzisiaj na obiad bezmięsne kotleciki, które zrobiłam z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pyszne i niezwykle aromatyczne...W miarę szybkie do zrobienia i zdrowe! Odpowiednie dla wegan!  Kotleciki możemy podawać z sosem lub bez w obu wersjach(...)smaczne :-) Zapraszam do spróbowania przepisu. Składniki: kasza jaglana 1 woreczek, soczewica czerwona pół szklanki, sos sojowy 1 łyżka, czosnek 1 ząbek, kmin rzymski 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, sol i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotlecików, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem

kulinarne odsłony pati
Krokieciki ziemniaczano-serowe z quinoą, nadziewane parówkami i podane z ketchupem 207

Wyglądały smakowicie, więc opracowałam swoją bezglutenową wersję i mogę się z Wami podzielić przepisem na malutkie krokieciki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu i quinoy, obtoczyłam je w mące z czerwonej soczewicy i usmażyłam na głębokim tłuszczu, a w środku niespodzianka w postaci kawałka paróweczki. Można je też wykorzystać jako element imprezowych koreczków, a najlepiej smakują z dobrym ketchupem. Składniki(...)duże ugotowane ziemniaki 40 gram startego parmezanu, lub innego intensywnego w smaku sera 1 jajko 5 małych bezglutenowych parówek z dobrym składem ketchup pikantny premium Kotlin mąka z czerwonej soczewicy olej do smażenia pieprz sól Wykonanie: Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z mąką i quinoą, odstawiamy do przestygnięcia, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy z jajkiem

Quinoa Raz!
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 165

Uwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. Tym razem przygotowałam wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Pasztet jest(...)naprawdę pyszny i znika bardzo szybko. Znam bardzo dużo osób, które są mięsożercami, a chętnie sięgają po ten pasztet😃 Spróbujcie sami, zapraszam😗 Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, owoc jałowca 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka

kulinarne odsłony pati
Zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem 127

Zupa marchewkowa wzbogacona dodatkiem czerwonej soczewicy, podana z ryżem i świeżym koperkiem, która charakteryzuje się pięknym, głębokim i słonecznym kolorem oraz wyjątkowym smakiem. Mimo, że jest to zupa bez mięsa daje poczucie sytości na bardzo długi czas- dzięki dodatkowi soczewicy, która jest skarbnicą wielu składników odżywczych (białko, kwas foliowy, potas, żelazo, witaminy z grupy B), a przy(...)zupie z ciecierzycy z mlekiem kokosowym , która otwiera listę moich ulubionych 'nietradycyjnych' zup :)  Koniecznie spróbujcie! * wywar warzywny / mięsny- 1 litr * marchewka- 5 średnich sztuk (około 400 g) * soczewica czerwona- 1 szklanka * maślanka- 200 ml (jogurt/śmietana) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * koperek- do posypania

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 153

Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka(...)ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi

Roślinna - blog wegański
Pikantna zupa z czerwoną soczewicą 133

Pożywna, smaczna, rozgrzewająca - tak właśnie jest zupa z czerwoną soczewicą. Zjedzona po powrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też(...)smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać

kolorowotorcikowo
CHILI SIN CARNE 168

ząbki czosnku 1/3 średniej cukinii pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie) 2 łyżki oleju, np. kokosowego 3 kawałki marynowanej papryczki jalapeno 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka czerwonej soczewicy (połówki) PRZYPRAWY: 2 łyżeczki ziaren kolendry, po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego (mielonego lub w nasionach), słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo(...)koncentrat pomidorowy, papryczkę jalapeno i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy 2 szklanki wody  i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dorzucamy łodyżki natki pietruszki.  Zagotowujemy, wsypujemy czerwoną soczewicę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 30 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy kostkę czekolady i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy

cool and minty
Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią 131

zrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca i podniebienia wszystkich domowników:) Lepiej późno, niż wcale, prawda?:) Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej(...)kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-1,25 l bulionu 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem) sól, pieprz Dynię kroimy w kostkę. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej

Smaki Na Talerzu
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 181

mascarpone z bloga kardamonovy14. orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy19. bouillabaisse(...)blog23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za udział.Przypominam także o drugiej, tym razem śniadaniowej, akcji, która obecnie trwa tj. Śniadanie z jajemW

bastalena
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku 88

mięsni. A do tego wszystkiego chwili – pobudza trawienie i razem z wspomnianymi już przyprawami, mocno rozgrzewa do samych czubków palców. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka czerwonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki 1 duża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki(...)wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.   Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania