śniadania - 47913 przepisów (strona:1343/3195)

Sałatka z tortellini 566

Bardzo smaczna sałatka z serowym makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym czosnkowym sosem. Rewelacyjna opcja na imprezy ale nie tylko. Sałatka ta może stanowić pożywną kolacje lub ciekawe drugie śniadanie w pracy. Polecam!   250g tortellini z serem 20 dkg szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 10 dkg żółtego

Blog z Apetytem
CHURROS! PRZEKĄSKA NA KARNAWAŁ! OBŁĘDNIE DOBRE ;-) 188

dzisiaj miałam przecudownego modela mojego Chrześniaka, szkoda, że tak rzadko się z nim widzę. Ale się nie rozckliwiam i jedziemy z churrosami! Churros to hiszpańska przekąska, głównie jadana na śniadanie, są przygotowywane z parzonego ciasta i smażone- tak jak pączki- w głębokim oleju. W Hiszpanii kupimy je w sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów

SMYKWKUCHNI
Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango 224

kilka warzyw, posiekał w zakładowej kuchni i zjadł ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis. Jego podstawę stanowi mango, nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie razem z bananem, płatkami i jogurtem. Reszta składników jest absolutnie dowolna. Z jednym wyjątkiem: w sałatce powinny znaleźć się pomidorki koktajlowe, które przez swoją kwaskowość podkreślają delikatną słodycz mango. Zamiast

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 171

kilka warzyw, posiekałem w zakładowej kuchni i zjadłem ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis. Jego podstawą jest mango , nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie razem z bananem, płatkami i jogurtem. Reszta składników jest absolutnie dowolna. Z jednym wyjątkiem: w sałatce powinny znaleźć się pomidorki koktajlowe, które przez swoją kwaskowość podkreślają delikatną słodycz mango. Zamiast

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 177

soczyste i mocno przyrumienione. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo. Okazuje się, że rzodkiewki w piecu zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak

Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 161

plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych cebulek w sosie winno-karmelowym, które zostały nam z sobotniego śniadania, składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją drogą koniecznie sprawdźcie ten przepis) . To dodatek, który można pominąć bez uszczerbku dla dania, ale który nadaje

Niedzielny kucharz
Czwartek: Focaccia z kaszanką 164

plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych cebulek w sosie winno-karmelowym, które zostały nam z sobotniego śniadania, składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją drogą koniecznie sprawdźcie ten przepis) . To dodatek, który można pominąć bez uszczerbku dla dania, ale który nadaje

Niedzielny kucharz
PASTA Z MAKRELI 152

Wędzoną makręlę uwielbiam od dziecka , a że ze względu na nietolerancje nie jem jajek to zrobiłam trochę inną wersję :)  Zdrowa i smaczna poleca się na śniadanie  PS: Najlepiej smakuję na świeżym domowym pieczywie !  SKŁADNIKI: 140 g wędzonej makreli 140 g naturalnego sera tofu 2 rzodkiewki ½ łyżeczki musztardy 1 łyżeczka keczupu ½ łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki kozieradki

Marcepanowa kuchnia
Zawijane drożdżówki z dżemem… 310

Prawdziwy smak dzieciństwa- drożdżówki z dżemem, jak z najlepszej piekarni. Do nich tylko kubek kakao (takiego prawdziwego, nie instant) i mamy śniadanie, jak za czasów mojej podstawówki :) Ach, jak wtedy wszystko smakowało, czy to drożdżówka, czy jogurt z bułką pszenną, czy kanapka z żółtym serem… Bo jak się miało te 8 – 10 lat… Czytaj dalej Zawijane

brunetkawkuchni
Zielony koktajl ze szpinaku, awokado i gruszki 239

którzy lubią gruszki. Ja wprost za nimi przepadam i często dodaję kawałek gruszki do owsianki albo jak dziś, do zdrowego koktajlu. To jest moja dzisiejsza porcja słodyczy i drugie śniadanie zarazem. Wszystkie składniki mojego koktajlu do siebie pasują. Gruszka i awokado mają zbliżony kształt, szpinak podbija kolor mdłego awokado w intensywną zieleń, cytryna zapobiega ciemnieniu awokado, a woda nadaje

Dietolog
Pożywny koktajl owocowo-warzywny 234

Pożywny koktajl sprawdzi się nie tylko na kolację, ale i na śniadanie i kiedy będzie was kusić na coś między posiłkami! Jest smaczny i syty. Składniki: (porcja dla 2 osób): 1 awokado 2 banany niewielka garść świeżych liści szpinaku 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Obrane awokado kroimy na mniejsze kawałki jak również banana i wrzucamy

Gotuj z Mąką
Sprawdzone metody gotowania i podania jajek 170

ceramicznymi kieliszkami pochodzącymi z kolekcji Zakładów Ceramicznych Bolesławiec. Najlepsze polskie tradycje wzornicze idą tu w parze z praktycznością. Przytulna i zapraszająca do stołu klasyka to dobry wybór na rodzinne śniadania przy wspólnym stole. Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne . Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mus cytrynowy po duńsku 191

odnajduję. Tymczasem już za trzy tygodnie znowu będę w szkole; ciężko więc wejść w rytm, który w grudniu kompletnie zagubiłam.  Dzisiaj wstałam chwilę po ósmej, zjadłam śniadanie razem z C., zanim musiał jechać do pracy, i w końcu włączyłam komputer. Usiadłam przed pustym plikiem notatnika, odetchnęłam głęboko i... Poczułam to . Nieodpartą chęć pisania. Bo wiecie co...? Już zdążyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku 184

niedogodność, że nastawiamy go dzień przed pieczeniem – na wieczór. Rano formujemy bochenek, odstawiamy jeszcze na godzinkę i pieczemy. Niestety, w tym wariancie, raczej nie jest to propozycja na śniadanie. No chyba, że zaczniemy całość rano i upieczemy wieczorem. Próbowałam piec chleb z tego przepisu również bez żeliwnego garnka. Sam chleb wychodzi naprawdę dobry, ale nieco się rozjeżdża

Mieszam w Garnku