śmietanowie - 6000 przepisów (strona:46/400)

Truskawkowa fantazja 168

mlekiem skondensowanym. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do serka. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy ją drugim biszkoptowym plackiem.  Masa śmietankowa: pół litra śmietany tortowej 1 śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej

Salonik smaków
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 318

WRAZ Z ZALEWĄ (jest tam mnóstwo skrobi, która zagęści nam sos). Doprawiamy łyżeczką oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 7 min. 7. ŚMIETANA (3 min): do sosu dodajemy ok. 200 ml śmietany (najpierw łyżeczkę śmietany, mieszamy, później resztę) można mniej, jak wolicie. Mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy, żeby śmietana nam się

Nerds Kitchen
Zapiekanka makaronowa 349

Włosi uwielbiają makarony, jednak my Polacy również jesteśmy ich wielkimi fanami. W związku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego(...)małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy

Kolizje Smaków
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 208

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy  na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża(...)śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami  i cebulą :)  Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze myjemy, łodygi kroimy w drobną kostkę a korzenie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami (do pracy z burakami najlepiej używać rękawiczek kuchennych). Umieszczamy w garnku z zimną wodą i zaczynamy gotować czas ok 1h (gotujemy bez przykrycia

Niezły Młynek
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 306

porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku(...)powinno to potrwać dłużej niż kilka min.). Do zupki dorzucamy ziemniaki oraz posiekany pęczek koperku (troszkę odkładamy do dekoracji) i po ok. 2 min. zdejmujemy z ognia. Botwinkę zabielamy śmietaną. Najpierw w oddzielnym naczyniu (np. w szklance) do niewielkiej ilości śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, całość dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dopiero wtedy dodajemy resztę śmietany

Ratunku obiad
Sernik nowojorski 336

Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi(...)twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g  masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 372

spód:  1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania  dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki(...)sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku listki kolendy do dekoracji przed podaniem Przygotowanie: Pierwszorzędną czynnością jest wykonanie ciasta półkruchego: mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy

Symfonia Smaków
Leśne wieżyczki 226

płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało przygotować na pięc minut przed przyjściem gości, trzeba tylko mieć upieczone wcześniej krążki ciasta. Polecam bardzo. Pomysł z tej strony(...)dołączam do durszkalowych akcji: Jagodowo nam, Owoce lasu, Szybkie ciasta.Leśne wieżyczki Składniki na 9 wieżyczek 2 płaty gotowego ciasta francuskiego( już rozwałkowanego) Cukier kryształ (ile zabierze) 200 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 gr owoców leśnych  Płaty ciasta francuskiego obficie posypujemy cukrem, a jego nadmiar lekko wgniatamy w ciasto. Następnie z każdego

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 209

było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe(...)formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 200

bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam!   Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki(...)krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 526

ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy(...)mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml

Grunt to przepis!
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 216

śmietanki 30%,400 g serka waniliowego,250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu,2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody)2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix,Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodajemy serek waniliowy po czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną galaretkę (1/2 szklanki). Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy(...)drugą połową galaretki. Połowę tej konfitury dodajemy do bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu,  na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 181

napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia.Warstwa śmietankowo-truskawkowy:400 ml śmietanki 30%,1 śmietan-fix,2 łyżeczki cukru pudru, 1 szklanka truskawkowego musu.Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy  1 szklankę lekko zgęstniałego musu.Boki

Delicious Titbits
Gorąca czekolada karmelowo-kawowa z cynamonową śmietanką 211

przyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D Składniki: 250 ml śmietany kremówki 150 ml mleka  70 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka(...)dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cynamon. Gorącą czekoladę przelać do szklanki. Na wierzch nałożyć cynamonową śmietankę a wierzch posypać szczyptą cynamonu. Przepis dodaję do akcji

My simple kitchen