 BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 309
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 309oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena) - 300ml zimnego mleka - 300ml wody - sół i pieprz do smaku - szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba) - ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur, gorgonzola Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję tylko moment, dosłownie zagotowuję i wyłączam palnik. Po 5 minutach odcedzam wodę i odstawiam(...)podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę cebule. Podsmażamy je chwilę same. Następnie dodajemy dobrze wymyte grzyby i mieszając chwilę jeszcze smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. Chwilę podsmażamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze olej kokosowy). Następnie dodajemy pokrojone cukinie. Mieszamy. Podduszamy całość do miękkości, kilka minut
Smaczne Zdrowe Naleśniki wg. Gordona Ramsay'a 198
Naleśniki wg. Gordona Ramsay'a 198wszystkiego, do krokietów, do nadziania serem i złożenie w trójkącik, czy do posmarowania dżemem/konfiturą (niepotrzebne skreślić ;)) i zrolowanie. Pycha! 'naleśniki wg.Gordona Ramsay'a' Składniki: - 300 ml mleka - 2 jajka (użyłam rozm.L) - 25g roztopionego masła - 140g mąki pszennej - sól Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać, do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć cienkie naleśniki. Przekładać ulubionym nadzieniem. Smacznego! *przepis pochodzi
CookYourself Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 235
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 235mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką
Smakowy Raj Omelette Au Fromage 175
Omelette Au Fromage 175sera feta 1 ser camembert 4 paluszki surimi 1 różyczka brokuła 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 plasterki boczku Przygotowanie: Możemy wszystkie składniki zabełtać razem z jajkami lub same jajka z cebulą, czosnkiem a później umieszczać na omlecie resztę składników. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Przez kilka minut smażyłam omlet, następnie
ClauditteMissCooking SPAGHETTI BOLOGNESE 167
SPAGHETTI BOLOGNESE 167parmezanu / bo nie lubi / ulubiony żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Podsmażać, aż przestanie być surowe. W garnku podgrzać pozostała oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, odrobinę posolić i podsmażać, aż cebulka się zeszkli. Wrzucić drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund. Dodać pokrojone
Kuchnia w opałach Pancakes na słodko z grilowanym  ananasem oraz słona wersja z serekiem  pleśniowy brie 299
Pancakes na słodko z grilowanym  ananasem oraz słona wersja z serekiem  pleśniowy brie 299polewamy oliwą i kładziemy plastry ananasa i smażymy go z obu stron WERSJA NA SŁODKO - na upieczonego naleśnika kładziemy usmażonego ananasa i polewamy go karmelem WERSJA NA SŁONO : - na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkości Taka wersja
Basia w kuchni Risotto z grzybami i dynią 204
Risotto z grzybami i dynią 204sól, pieprz tarty parmezan lub inny twardy ser PRZYGOTOWANIE Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła. Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacje Kurczak w marynacie Jerk 246
Kurczak w marynacie Jerk 246smarując marynatą z naczynia. Na patelni smażymy mięso około 15 minut (pierś). Nogę polecam jednak upiec w piekarniku. Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba kontrolować pieczenie. Uwaga: Marynata może nieco się przypalić, ale właśnie taki efekt ala spalenizny mamy uzyskać. Ja swojego kurczaka dodatkowo posypuję na wierzchu podsmażonymi pieczarkami i startym serem
Mania Gotowania Mielone w greckim stylu 341
Mielone w greckim stylu 341wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety można
Pasja Smaku Bałkańska musaka 243
Bałkańska musaka 243jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy
Słodkości i nie tylko Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 239
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 239szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze(...)równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Wykonanie
Mama Gotuje Makaron z bakłażanem 158
Makaron z bakłażanem 158passaty (przecieru pomidorowego) • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki cukru • 20 liści bazylii • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta Przygotowanie : Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić(...)łyżkę oliwy razem z czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając. Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie. Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z gotującego się makaronu aby bakłażan nie przywierał
KUCHNIA POLSKA Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym 439
Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym 439wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne (ok. 300 g) ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (łatwo się topiącego) 100 g sera pleśniowego "Blue" ewentualnie "Camembert" Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz(...)kolorowy sól Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy szpinak (mrożony- wcześniej rozmrożony) i gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
Słodka Strona Zielone naleśniki z kokosowym serkiem 182
Zielone naleśniki z kokosowym serkiem 182Składniki na nadzienie serowe: 250 g sera białego (najlepiej mielony); 1 op. cukru waniliowego; 1 czubata łyżka cukru pudru; 50 g wiórków kokosowych (drobnych); 1 mały jogurt naturalny; owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.); Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki
In my kitchen Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 190
Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 190kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster sera żółtego talarki selera naciowego pałeczki czerwonej papryki
Weekendy w domu i ogrodzie