mrożonego) 250 g sera ricotta 240 g sera feta 5 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Sos beszamelowy: 0,5 l mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 2 łyżki tartego parmezanu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Smażymy tak długo, aby zdążył się rozmrozić i odparować
MyCookBook.plzmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego
Dzieje kuchennej Wiewiórydnie na łyżce masła. Dorzuć ryż i smaż przez minutę. Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Gdy ryż już będzie prawie gotowy (zajmie to około 15-17 minut) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj sery mascarpone i grana padano (można zastąpić cheddarem). SMACZNEGO
Kredowe Menurobię zupę - krem z zielonym groszkiem i smażonym na maśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego w kostkę topinamburu -łyżka masła -rozmaryn -ser pleśniowy -ząbek czosnku -garść orzechów włoskich Topinambur podsmażamy
BaRepaspączków: 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego) 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki octu ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno
Ze smakiem i z pasjąkokosowy (nie ustawiamy zbyt wysokiej temperatury) i smażymy serek, na rumiano ze wszystkich stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeżeli odczekamy 10-15 minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy. Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe
mojewypiekiinietylkolotu rurki z kremowym nadzieniem z sera ricotta, ozdobionej kandyzowanymi wisienkami został nakręcony film . Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Anny Olson . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia - ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g
mojewypiekiinietylkogrzybów - sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażenia Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym ( 1 łyżeczka) i z 2-3 listkami laurowymi. Grzyby siekamy na drobno i dodajemy po kilku minutach do cebuli. Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy . Robimy ciasto: - 350 g przesianej mąki pszennej
Pasje JolkiKurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy. Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego
Kuchnia Łukaszakocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne 1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina
NaKońcuJęzykaZagniecione ciasto rozwałkowałam na średnicę patelni. Następnie smażyłam na bardzo rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, z obu stron przez 5 min. Składniki sosu wymieszałam ze sobą. Gotowe ciasto zdjęłam z patelni, posmarowałam białym sosem i rozłożyłam dodatki. Całość zapiekłam jeszcze przez 5-7 min. w gorącym piekarniku, do momentu rozpuszczenia się sera. Tak na prawdę udało mi się zrobić
bastalenakroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała
Mania Gotowaniażeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek SOS: pomidory w puszcze 0,5 cebuli 1 czosnek ostra papryka 3 łyżki oliwy z oliwek DODATKI: ser żółty ser mozzarella szynka parmeńska rucola oliwki czarne pomidorki koktajlowe grana padano Drożdże rozpuszczamy w 60ml ciepłej wody, łączymy z cukrem i 3 łyżkami mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)wersja standardowa, 2 łyżeczki - ostro, 3 łyżeczki - bardzo ostro). Teraz dorzucamy posiekany czosnek z cebulą, chwilę przesmażamy i dodajemy 2-3 pomidory z puszki i dolewamy trochę sosu. Chwilkę smażymy/gotujemy i sos gotowy. Teraz możemy wrócić do naszego ciasta. Do drożdży przesiewamy mąkę (tak na prawdę powinna być inna kolejność, czyli przesypanie wszystkiego do drugiej miski a potem przelanie
Brzuszki Łakomczuszkioleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena) - 300ml zimnego mleka - 300ml wody - sół i pieprz do smaku - szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba) - ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur, gorgonzola Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję tylko moment, dosłownie zagotowuję i wyłączam palnik. Po 5 minutach odcedzam wodę i odstawiam(...)podsmażeniu całego mięsa na patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę cebule. Podsmażamy je chwilę same. Następnie dodajemy dobrze wymyte grzyby i mieszając chwilę jeszcze smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. Chwilę podsmażamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze olej kokosowy). Następnie dodajemy pokrojone cukinie. Mieszamy. Podduszamy całość do miękkości, kilka minut
Smaczne Zdrowewszystkiego, do krokietów, do nadziania serem i złożenie w trójkącik, czy do posmarowania dżemem/konfiturą (niepotrzebne skreślić ;)) i zrolowanie. Pycha! 'naleśniki wg.Gordona Ramsay'a' Składniki: - 300 ml mleka - 2 jajka (użyłam rozm.L) - 25g roztopionego masła - 140g mąki pszennej - sól Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać, do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć cienkie naleśniki. Przekładać ulubionym nadzieniem. Smacznego! *przepis pochodzi
CookYourself